* Του Κώστα Σαρικά
Πάνω στην Ιταλική φρεγάτα Bergamini F-592 «Carlo Margottini» η οποία έχει δέσει από χθες 29/3/2025 στο λιμάνι του Πειραιά βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο Κατάρα.
Με δεδομένο το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού για τις δύο φρεγάτες FREMM τις οποίες αποδεσμεύουν οι Ιταλοί στα τέλη της δεκαετίας, η επίσκεψη Δένδια και των δύο Αρχηγών στην «Carlo Margottini» αποκτά υψηλό συμβολισμό και μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια πρώτη «αυτοψία» σε φρεγάτα κλάσης Bergamini.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ ξεναγήθηκαν στο πλοίο και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Κυβερνήτη για τις δυνατότητες της φρεγάτας, τα τεχνικά της χαρακτηριστικά και τις αποστολές που έχει ήδη αναλάβει. Άλλωστε στο Πολεμικό Ναυτικό οι φρεγάτες κλάσης Bergamini μόνο άγνωστες δεν είναι καθώς τα τελευταία χρόνια Μονάδες του Στόλου έχουν συνεκπαιδευτεί με τα Ιταλικά πλοία σε μια σειρά από κοινές ασκήσεις, αλλά και αποστολές όπως η επιχείρηση «ASPIDES» στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια και των Αρχηγών στην Ιταλική φρεγάτα μόλις λίγες εβδομάδες έπειτα από την αποκάλυψη ότι το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό βγάζει προς πώληση τις δύο FREMM και την άμεση ενημέρωση που είχε η Ελληνική πλευρά αποκτά ειδικό βάρος. Πέρα από το ενδιαφέρον της Αθήνας δείχνει ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες επαφές σε πολιτικό επίπεδο με τους Ιταλούς να δίνουν προτεραιότητα στην Ελλάδα προκειμένου να αποκτήσει τα δύο πλοία. Φαίνεται ότι και η Ελληνική πλευρά επιθυμεί να προχωρήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να «κλειδώσει» τις δύο φρεγάτες Bergamini από τώρα αν και όπως έχει αναφέρει το Onalert.gr τα πλοία πρόκειται να αποδεσμευτούν εντός της διετίας 2029-2030.
Και μπορεί η F-592 «Carlo Margottini» να μην περιλαμβάνεται σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στις δύο Bergamini τις οποίες «βγάζει στο σφυρί» η Ιταλία τα επόμενα χρόνια ωστόσο πρόκειται για όμοιο πλοίο σε διαμόρφωση με την F-591 «Virginio Fasan» η οποία φέρεται να πωλείται μαζί με την F-590 «Carlo Bergamini» που αποτελεί και την πρώτη φρεγάτα της κλάσης.
Όπως η «Virginio Fasan» έτσι και η «Carlo Margottini» διαθέτουν ανθυποβρυχιακή διαμόρφωση ενώ η «Carlo Bergamini» αποτελεί φρεγάτα γενικής χρήσεως πολλαπλών ρόλων. Η «Carlo Margottini» κατασκευάστηκε το 2014 ακριβώς ένα χρόνο μετά τις δύο φρεγάτες που διαθέτει προς πώληση το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό.
Aν και ο δρόμος αναμένεται μακρύς έως το 2029-2030 η Ελληνική πλευρά φαίνεται ότι επιθυμεί να αρχίσουν σύντομα οι σχετικές διαδικασίες προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι παράμετροι μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, με κύριο ζητούμενο το κόστος των δύο φρεγατών, τον τρόπο αποπληρωμής, τον εξοπλισμό, τους φόρτους πυρομαχικών και όλα τα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση των πληρωμάτων αλλά και την υποστήριξη των πλοίων.
Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι πρόκειται για φρεγάτες που υπηρετούν στο ιταλικό Ναυτικό για 12 χρόνια αρκεί για να προκαλέσουν το έντονο ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο αναζητά Μονάδες Επιφανείας που θα μπορούν να καλύψουν για τα επόμενα χρόνια τις αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες. Οι φρεγάτες FREMM ήδη από την περασμένη δεκαετία βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για το Πολεμικό Ναυτικό καθώς υπήρχαν έντονες διαβουλεύσεις για την απόκτηση τους, όμως τα δεδομένα άλλαξαν εξαιτίας και της δημοσιονομικής κατάστασης για να καταλήξει τελικά η Αθήνα έπειτα από αρκετά χρόνια στην επιλογή των γαλλικών Belharra.
Η απόκτηση έστω και των δύο FREMM θα συνεπάγεται 10 ισχυρές Μονάδες Επιφανείας, καθώς αποτελεί ειλημμένη απόφαση ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών MEKO κλάσης «ΥΔΡΑ».
Οι φρεγάτες πολλαπλού ρόλου/ανθυποβρυχιακής διαμόρφωσης FREMM κλάσης «Bergamini», αποτελούν ουσιαστικά καινούργια πλοία και έχουν ως πλεονέκτημα το μεγάλο τους εκτόπισμα που φτάνει τους 6.700 τόνους. Πρόκειται για Μονάδες οι οποίες διαθέτουν σημαντικές δυνατότητες στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, στον πόλεμο επιφανείας αλλά και στον αντιαεροπορικό πόλεμο.
Με εμβέλεια δράσης που φτάνει τα 6.800 μίλια με ταχύτητα 15 κόμβους, αποτελούν Μονάδες που μπορούν να επιχειρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ανοιχτή θάλασσα. Αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα που φτάνει τους 27 κόμβους ενώ το μήκος τους αγγίζει τα 145 μέτρα, την ώρα που οι φρεγάτες Βelharra έχουν μήκος 122 μέτρα και εκτόπισμα 4.460 τόνους.
Όσον αφορά τον οπλισμό τους, διαθέτουν
-
- 16 κελιά SYLVER A50 από τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν 16 πυραύλους αέρος-αέρος, είτε Aster 15, είτε Aster 30,
- πυροβόλο Otobreda 127/64 με δυνατότητα χρήσης πυρομαχικών Vulcano,
- πυροβόλο Otomelara 76/62 με δυνατότητα χρήσης πυρομαχικών ακριβείας Strales,
- δύο μικρότερα τηλεχειριζόμενα πυροβόλα Otomelara/Oerlikon 25/80,
- 8 πυραύλους επιφανείας Teseo/Otomat MK2/A και
- δύο τριπλούς εκτοξευτές για τορπίλες.
Και οι δύο φρεγάτες διαθέτουν sonar γάστρας UMS4110, ενώ η «Virginio Fasan» διαθέτει και το συρόμενο CAPTAS-4. Τα πλοία διαθέτουν σύγχρονης τεχνολογίας αισθητήρες, μεταξύ των οποίων το ραντάρ AESA Kronos.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.