Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σήμερα, Πέμπτη 3 Απριλίου 2025, στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων & Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή των Υπουργών Άμυνας, το οποίο διοργάνωσε η πολωνική προεδρία στη Βαρσοβία.
Οι κύριες θεματικές του Συμβουλίου αφορούσαν το Σχέδιο ReArm Europe, τη Λευκή Βίβλο για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και την κατάσταση στην Ουκρανία.
«Πρέπει να συζητήσουμε με μεγάλη σοβαρότητα το ποιες τρίτες χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτό το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Διότι οι τρίτες χώρες που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να προσυπογράφουν τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κ.Δένδιας σχετικά με τη συμμετοχή τρίτων χωρών στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αμυντικών επενδύσεων.
Η Λευκή Βίβλος για την Άμυνας της ΕΕ αποκλείει εταιρείες που δεν έχουν την βάση τους σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, ωστόσο αφήνει ανοιχτά κάποια «παράθυρα» για χώρες υποψήφιες προς ένταξη ή που έχουν υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την Ένωση.
«Δεν νοείται να συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό αμυντικό οικοδόμημα, με οποιοδήποτε τρόπο, χώρες οι οποίες απειλούν χώρες-μέλη της ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, προφανώς αναφερόμενος στην Τουρκία, η οποία πιέζει για τη συμμετοχή της στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας.
«Τελικά, η Ευρώπη είναι μια συμμαχία και μια κοινή ύπαρξη ή συνύπαρξη αξιών, και αυτό πρέπει να το θυμόμαστε πάντα», συμπλήρωσε.
«Νομίζω ότι η σημερινή συνάντηση στη Βαρσοβία και ιδιαίτερα η συζήτηση για το ReArm Europe, αλλά και τα ζητήματα της Ουκρανίας, είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό. Η ευρωπαϊκή ατζέντα (“Readiness 2030”), η οποία συμπίπτει με τη δική μας «Ατζέντα 2030» – έχουν και οι δύο την ίδια καταληκτική ημερομηνία – είναι κάτι που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα», τόνισε ο κ.Δένδιας.
«Πιστεύουμε βαθιά ότι πρέπει να υπάρξει μια Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και πρέπει να υπάρξουν αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα βοηθήσουν αυτή την άμυνα να δημιουργηθεί».

«Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε τις κοινές πρωτοβουλίες. Θυμίζω ότι η Ελλάδα μαζί με την Πολωνία έχουν προτείνει τη δημιουργία ενός Θόλου Προστασίας της Ευρώπης», είπε επίσης ο ΥΕΘΑ, αναφέροντας πως η «Ασπίδα του Αχιλλέα» μπορεί να παράσχει εξαιρετικό παράδειγμα για πολλά θέματα που απασχολούν την προστασία της Ευρώπης στους αιθέρες.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.