Ο Εδουάρδος της Υόρκης νικά τον στρατό των Λάνκαστερς και στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας ως Εδουάρδος ο 4ος. Κάπου εξήντα χιλιάδες άνδρες πήραν μέρος σε αυτήν την πολύωρη μάχη του Τάουτον (Towton), στη βόρεια Αγγλία, που άφησε 28.000 από αυτούς νεκρούς, κάνοντάς την, τη μεγαλύτερη και πιο αιματηρή αναμέτρηση σε βρετανικό έδαφος.
Ο “Πόλεμος των Ρόδων” ήταν η σημαντικότερη και πιο πολύνεκρη εμφύλια σύγκρουση στην ιστορία της Αγγλίας. Ονομάστηκε έτσι από τα εμβλήματα των οικοσήμων των βασικών ανταπαιτητών για το θρόνο της χώρας: του οίκου της Υόρκης (λευκό ρόδο) και του οίκου των Λάνκαστερ (κόκκινο ρόδο).
Η αιτία του πολέμου πρέπει να αναζητηθεί στον χαρακτήρα του βασιλιά Ερρίκου του 6ου, ενός ανθρώπου που βασανιζόταν από προβλήματα υγείας, περισσότερο πνευματικής φύσης από την εποχή που ενθρονίστηκε το 1422, γεγονός που ενθάρρυνε τους φιλόδοξους ευγενείς να απαιτήσουν την αντικατάστασή του. Το αίτημα δεν ήταν αδικαιολόγητο αλλά όταν οι ευγενείς χωρίστηκαν σε υποστηρικτές του βασιλιά με κεφαλή τη βασίλισσα Μαργαρίτα των Ανδεγαυών και ανταπαιτητές, υπό τον δραστήριο Ριχάρδο, δούκα της Υόρκης, ο πόλεμος ήταν η μόνη επιλογή.
Η συνέχεια στο Military History
Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω
κανάλια επικοινωνίας στα social media:
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:
Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.