Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Γκίντο Κροσέτο κατηγόρησε την Βρετανία ότι δεν μοιράζεται πλήρως τεχνολογίες με την Ιταλία και την Ιαπωνία, στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης του μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς GCAP (Global Combat Air Program).
Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Κροσέτο τόνισε τη σημασία του GCAP, το οποίο στοχεύει να αναπτύξει έως το 2035 ένα αεροσκάφος που θα ενσωματώνει τις πιο προηγμένες τεχνολογίες.
Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, υψηλόβαθμο στέλεχος του δεξιού κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας» της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, είπε ότι «η κοινή χρήση τεχνολογίας στις κοινές επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας για μια σοβαρή σχέση».
«Δεν υπάρχει πλέον κανείς που να μπορεί να θεωρηθεί συνεργάτης πρώτης και δεύτερης κατηγορίας», είπε.
«Η Βρετανία πρέπει να αφήσει τους εγωισμούς. Η Ιταλία έχει καταρρίψει εντελώς τα όποια εμπόδια, η Ιαπωνία σχεδόν ολοκληρωτικά. Μου φαίνεται ότι η Βρετανία είναι πολύ πιο απρόθυμη να το κάνει αυτό, και αυτό είναι λάθος γιατί ο εγωισμός είναι ο χειρότερος εχθρός των εθνών», τόνισε ο Κροσέτο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες τεχνολογίες μπορεί να «συγκρατούν» οι Βρετανοί.
Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Ιταλού ΥΠΑΜ, το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι το GCAP είναι ένα «κύριο παράδειγμα της ισχύος των κοινών προγραμμάτων».
«Οι τεχνολογίες που αναπτύσσουμε και οι δυνατότητες που χτίζουμε μαζί βρίσκονται στην αιχμή της επιστήμης και της μηχανικής», απάντησε εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας.
Η Ρώμη είναι υπέρ της ένταξης της Σαουδικής Αραβίας στο πρόγραμμα, κάτι που ο Κροσέτο χαρακτήρισε ως παράδειγμα για το πώς μπορεί να επεκταθεί η αμυντική συνεργασία σε χώρες εκτός Ευρώπης.
«Η επιλογή της Ιαπωνίας ήταν καθοριστικής σημασίας από αυτή την άποψη, το ίδιο θα ήταν και η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει ανάγκη για τεχνολογική ανάπτυξη και έχει περισσότερους διαθέσιμους πόρους από τις τρεις χώρες μας», είπε.
Η Βρετανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία έκαναν πέρσι ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη του μαχητικού, με την ίδρυση της κοινοπραξίας, με τη βρετανική BAE Systems, την ιταλική Leonardo και την ιαπωνική JAIEC, όπου θα κατέχει η καθεμία μερίδιο 33,3%.
Αμυντικός προϋπολογισμός
Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Κροσέτο τόνισε την ανάγκη για την Ιταλία να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δαπάνες, παρόλο που αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλές αντίθετες «φωνές».
Ο προβλεπόμενος αμυντικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2024 ήταν 1,49% του ΑΕΠ, δείχνουν τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, κάτω από τον στόχο του 2% της στρατιωτικής συμμαχίας, τον οποίο ο Τραμπ θέλει να αυξηθεί στο 5%.
Η κυβέρνηση είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατοπίσει διάφορα στοιχεία του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων της ακτοφυλακής και των στρατιωτικών συντάξεων, στο χαρτοφυλάκιο της άμυνας και ως εκ τούτου να αυξήσει τις δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, ο Κροσέτο είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν χρόνια υποεπενδύσεων σε στρατιωτικό εξοπλισμό και υποδομές. «Για να ξεκινήσει μια σοβαρή προσαρμογή, οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 0,5% ή 0,6% (του ΑΕΠ) αμέσως», είπε ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να παραμείνει αυξημένος για πολλά χρόνια.
Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.