*Του Κώστα Σαρικά
Το 1 δισεκατομμύριο ευρώ που περιλαμβάνεται στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών και αφορά τον εκσυγχρονισμό των 38 μαχητικών F-16 block 50 προκάλεσε μεν ικανοποίηση στο Αεροπορικό Επιτελείο, ωστόσο με τα έως τώρα δεδομένα δεν αρκεί για την υλοποίηση του προγράμματος.
Και όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν νέες σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Πολεμική Αεροπορία, την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin και την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να «τρέξει» το πρόγραμμα.
Η αρχική προσφορά που κυμαίνεται στο 1,5 δισ. θεωρείται απαγορευτική με τους κατασκευαστές να διαμηνύουν ότι τα περιθώρια νέας βελτιωμένης προσφοράς είναι εξαιρετικά περιορισμένα και το Αεροπορικό Επιτελείο να αναζητά τρόπους συμπίεσης του κόστους.
Η αφαίρεση από το πρόγραμμα παραμέτρων του εκσυγχρονισμού, όπως η μη απόκτηση των pod στοχοποίησης Sniper, μπορούν να μειώσουν την «οροφή» του προγράμματος, όμως θεωρείται δύσκολο να πέσει στο 1 δισ., όπως επιθυμεί η Πολεμική Αεροπορία. Παράλληλα, περιορισμένα έσοδα όπως υπολογίζεται μπορούν να φέρουν τα απάρτια, τα οποία ήδη έχουν αφαιρεθεί από τα 84 υπό εκσυγχρονισμό F-16 block 52 αλλά και από τα 38 block 50, τα οποία άλλωστε διαθέτουν ηλεκτρονικά συστήματα και ραντάρ παλαιότερης τεχνολογίας.
«Κλειδί» για την πολυπόθητη συμφωνία – καθώς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 38 F-16 block 50 έχει χαρακτηριστεί ως «must» για την επόμενη ημέρα της Πολεμικής Αεροπορίας – θα μπορούσε να αποτελέσει η δυνατότητα αύξησης του κονδυλίου στο 1,2 δισ. ευρώ, καθώς θεωρείται πιθανό να εξασφαλιστεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, έπειτα από την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής η οποία προβλέπεται να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.
Με τη διαπραγμάτευση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη θεωρείται βέβαιο ότι και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν μια συμφωνία κοντά στην αρχική τους θέση, ωστόσο το γεγονός ότι ήδη «τρέχουν» μια σειρά από προγράμματα – με κορυφαία την αγορά των F-35 και τον εκσυγχρονισμό των 83 μαχητικών σε διαμόρφωση Viper – αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας ότι με αμοιβαίες υποχωρήσεις θα βρεθεί τελικά συμβιβαστική λύση. Άλλωστε, η απόκτηση των 20 πρώτων μαχητικών 5ης γενιάς F-35 με ανοιχτή την option για αγορά ακόμα 20 αεροσκάφη και η ύπαρξη στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας των 83 Viper συνεπάγεται συνεχή συνεργασία με τους Αμερικανούς για τις επόμενες δεκαετίες.
Ζητούμενο για την Πολεμική Αεροπορία είναι να «κλειδώσει» το επόμενο διάστημα η συμφωνία, ώστε το πρόγραμμα να αποτελέσει συνέχεια στον εκσυγχρονισμό των 83 μαχητικών F-16 σε διαμόρφωση Viper. H τεχνογνωσία αλλά και οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ αποτελούν μεγάλο αβαντάζ για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, προκειμένου να αναλάβει το πρόγραμμα με δεδομένη και την πρόθεση στήριξης της από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο οποίο πλέον έχει περάσει ο έλεγχος της.
Ο εκσυγχρονισμός των 38 μαχητικών F-16 block 50 που ανήκουν στην 341 και 347 Πολεμικές Μοίρες «ΒΕΛΟΣ» και «ΠΕΡΣΕΑΣ» αποτελεί το κορυφαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας με στόχο την πλήρη ομογενοποίηση του αεροπορικού στόλου με μαχητικά, τα οποία θα διαθέτουν τις ίδιες δικτυοκεντρικές δυνατότητες και ηλεκτρονικά συστήματα τελευταίας γενιάς, μεταξύ των οποίων ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA. Έτσι, θα μπορούν να συνεργαστούν απόλυτα με τα stealth μαχητικά 5ης γενιάς F-35, τα οποία άλλωστε πέρα από τις δυνατότητες τους σε κάθε είδος αεροπορικού πολέμου χαρακτηρίζονται ως πλατφόρμες λήψης και μεταφοράς δεδομένων και ως ιπτάμενες πλατφόρμες που μπορούν να κατευθύνουν μέσα και όπλα, χωρίς καν να συμμετέχουν άμεσα σε επιχειρήσεις air to air και air to ground.
Μαζί με τα «game changer» γαλλικά Rafale, τα οποία διαθέτουν επίσης μεγάλες δυνατότητες, θα συγκροτήσουν μια πολυάριθμη αεροπορική δύναμη ικανή να εξασφαλίσει απόλυτη αεροπορική υπεροχή πάνω από το Αιγαίο και στο σύνολο του FIR Αθηνών. Αεροσκάφη τα οποία θα μπορούν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τα όπλα που διαθέτουν, αλλά και όσα βρίσκονται στο στόχαστρο του Αεροπορικού Επιτελείου και πρόκειται να αποκτηθούν τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε, η Νέα Δομή Δυνάμεων προβλέπει οροφή περίπου 200 μαχητικών με ανάλογες δικτυοκεντρικές δυνατότητες.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.