*Του Κώστα Σαρικά
Σε μια κρίσιμη για τα εθνικά θέματα χρονική συγκυρία, λίγο πριν την επανέναρξη των εργασιών από τα ερευνητικά σκάφη νότια της Κάσου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία του στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr, η ναυαρχίδα και πλοίο-σύμβολο του γαλλικού Στόλου τα τελευταία 24ωρα πλέει ανοιχτά της Κρήτης και τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματιστεί μια σειρά κοινών ασκήσεων με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα με το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.
Το «Charles De Gaulle» ως επικεφαλής της γαλλικής αρμάδας επιστρέφει από την αποστολή του στον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα πλεύσει βόρεια από το Κρητικό στο Αιγαίο Πέλαγος με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά όπου προβλέπεται να αγκυροβολήσει αρόδο.
Έτσι, τα επόμενα 24ωρα πρόκειται να πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά σενάρια στα οποία θα συμμετέχουν φρεγάτα, πυραυλάκατος και υποβρύχιο του ελληνικού Στόλου ενώ μαχητικά Rafale του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία μεταφέρει το αεροπλανοφόρο, αναμένεται να πετάξουν και να συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις τόσο με ελληνικά Rafale από την 332 Πολεμική Μοίρα «ΓΕΡΑΚΙ» όσο και με άλλους τύπους μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η παρουσία του «Charles De Gaulle» στο λιμάνι του Πειραιά συνδυάζεται με την επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί την ερχόμενη Δευτέρα 14 Απριλίου. Το πρόγραμμα του Γάλλου υπουργού δεν έχει γίνει γνωστό, θεωρείται δεδομένο ότι εκτός από τη δεδομένη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στο ΥΠΕΘΑ ενδεχομένως η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να επισκεφθεί το γαλλικό αεροπλανοφόρο.
Η επίσκεψη Λεκορνί στην Ελλάδα πραγματοποιείται λίγα μόλις 24ωρα έπειτα από την εξαγγελία του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά στην αρμόδια επιτροπή της βουλής την προσεχή Πέμπτη 10 Απριλίου κι ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την αγορά και 4ης φρεγάτας Belharra.
Η είδηση μάλιστα της πρότασης που κατέθεσε η κατασκευάστρια εταιρεία για ναυπήγηση τριών επιπλέον φρεγατών Belharra στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με ελληνική συμμετοχή στο 40% δημιουργεί νέα δεδομένα στη συνεργασία που έχουν ήδη Αθήνα και Παρίσι.
Πρόταση, η οποία έγινε εν γνώση και συγκατάθεση του Προέδρου Μακρόν, την ώρα μάλιστα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα προτίθεται να προχωρήσει εντός των επόμενων χρόνων σε απόκτηση ακόμη 6 μαχητικών Rafale τα οποία θα προστεθούν στα 24 αεροσκάφη που έχει ήδη αγοράσει με τα τελευταία να έχουν παραληφθεί στις αρχές του 2025.
Η Γαλλία μαζί με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια αποτελούν τις χώρες οι οποίες διαθέτουν τις πιο στενές σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή και στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις απέναντι στον αναθεωρητισμό της Άγκυρας. Οι τελευταίες μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι Παρίσι και Τελ Αβίβ υποστηρίζουν θερμά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στο οποίο αντιδρά έντονα η Άγκυρα.
Η έναρξη και πάλι των εργασιών αναμένεται τα επόμενα 24ωρα με την έκδοση νέας Navtex, η οποία θεωρείται ότι θα δοκιμάσει και πάλι τις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει συμμαχίες με ισχυρές χώρες, ενώ και το ενδιαφέρον της αμερικανικής Chevron για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης, τα οποία εμπίπτουν στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποκτά ξεχωριστή σημασία.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.