Νέοι διάλογοι-σοκ «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας το μπάχαλο και την κατάσταση που επικρατούσε στον σιδηρόδρομο. Παράλληλα, την ανευθυνότητα που επικρατούσε σε θέματα ελέγχων στον ελληνικό σιδηρόδρομο, μεγεθύνει το γεγονός, ότι για τουλάχιστον 8 χρόνια οι υπάλληλοι του ΟΣΕ, που σχετίζονται με την διαχείριση της κυκλοφορίας, δεν περνούσαν ελέγχους για την ψυχική τους αντοχή. Την ίδια στιγμή εργαζόμενοι με ναρκωτικά εντοπίζονται σε καίριες θέσεις.
Οι κανόνες ασφαλείας φαίνεται να είχαν γίνει ρουτίνα παραβίασης και στο παρελθόν, καθώς όπως αποκαλύπτει ο ΑΝΤ1 δεν ήταν η πρώτη φορά, που σταθμάρχης είχε βάλει στην ίδια γραμμή αμαξοστοιχίες. Μάλιστα σε μία περίπτωση, ο σταθμάρχης έβαλε τα τρένα στην ίδια γραμμή και στη συνέχεια… πήγε για καφέ.
«Βάζει και το δεύτερο εμπορικό στην ίδια γραμμή»
Είναι λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, όταν ακόμη δεν είχε γίνει γνωστό το μέγεθος της τραγωδίας. Τα τηλέφωνα στα Σταθμαρχεία έχουν πάρει φωτιά. Από τα νέα ντοκουμέντα, προκύπτει, ότι η κυκλοφορία των τρένων έμοιαζε με ρωσική ρουλέτα.
Στα παρακάτω ηχητικά ο σταθμάρχης στο Πλατύ αποκαλύπτει στην συνάδελφο του το συμβάν.
- Σταθμάρχης: Παρόμοια συμβάντα που αποφεύχθηκαν τελευταία στιγμή είχαμε πολλά στο ΤΧ5 δεν ξέρω αν τα γνωρίζετε; Το ΤΧ5 πάσχει.
- Σταθμάρχης (γυναικεία φωνή): Ναι…
- Σταθμάρχης: Το Τχ5 πάσχει σοβαρά και…
- Σταθμάρχης (γυναικεία φωνή): Τώρα εννοείς; Με τα καινούργια;
- Σταθμάρχης: Με τα καινούργια τα παιδιά, ναι, δηλαδή έρχεται η Cargo στη μία γραμμή και βάζει και το δεύτερο εμπορικό στην ίδια γραμμή και του λέει η άλλη συνάδελφος: “Αυτό το κόκκινο τι είναι;” λέει ” Η Cargo”, “Αυτό που βάζεις”, λέει “στην ίδια γραμμή τι είναι;”, “Η Hellenic”, λέει “τα δύο εμπορικά τα βάζεις, στο ένα, στο άλλο;” , και φωνάζει μπαίνει, πήγε για καφέ και λέει “Σταμάτα Hellenic…τέτοιο θα σου πω…θα σου πω…σταμάτα…”,σταματάει…το θέμα είναι ότι η Σταθμαρχίνα που τα έβαλε δεν κατάλαβε τι έκανε…. θα το ξανακάνει…
- Σταθμάρχης (γυναικεία φωνή): Ποια ήταν Δ., πες μου…μεταξύ μας τώρα;
- Σταθμάρχης: Ε τώρα…
- Σταθμάρχης (γυναικεία φωνή): Από τις νέες κοπέλες…η Ε.;
- Σταθμάρχης: Η Ε. Ναι
- Σταθμάρχης (γυναικεία φωνή): Η Ε.
- Σταθμάρχης: Ναι.
- Σταθμάρχης (γυναικεία φωνή): Και την είδα προχθές και τις λέω, “Ε… πώς πας πάνω;” ‘’γιατί σε βλέπω λίγο μαζεμένη, λίγο αν έχεις πρόβλημα να σε κατεβάσουμε στον επιβατικό και αυτά’’…”όχι όχι όχι…”
- Σταθμάρχης: Όχι…
- Σταθμάρχης (γυναικεία φωνή): Εγώ την είχα για τον επιβατικό κι αυτή επέμενε να πάει ΤΧ5.
- Σταθμάρχης: Όχι, δεν, δεν προσέχουν.
«Θα το έστελνα στο κενό…»
Ούτε σύστημα ασφαλείας. Ούτε μηχανισμός ελέγχου. Ούτε κουλτούρα ευθύνης. Δεν συνέβη μια, ούτε δυο…Επτά φορές δεν έγινε σύγκρουση στο παρά πέντε.
- Σταθμάρχης: 7 μιλούσαν, για 7 συμβάντα μιλάνε στο Τχ5.
- Σταθμάρχης (γυναικεία φωνή): Σοβαρά μιλάς;
- Σταθμάρχης: Ναι…
- Σταθμάρχης (γυναικεία φωνή): Για την ίδια κοπέλα;
- Σταθμάρχης: Όχι για την ίδια κοπέλα γενικά… “Να το βάλω εκεί;” ,”ε όχι…αφού είμαστε εμείς εκεί”, “α εντάξει…ναι είστε εσείς εκεί…”, δηλαδή θα γινόντουσαν αλλά πετάχτηκε κάποιος από δίπλα και το διόρθωσε και δεν έγιναν… δεν… πάνε καλά…
Έτοιμος να στείλει τρένο στο κενό, περιγράφει με αγωνία ακόμη ένας Σταθμάρχης στην Βόρεια Ελλάδα, μετά από λανθασμένη εντολή. Δεν φαίνεται να ήταν καν ασυνήθιστο.
- Σταθμάρχης: Το λέω και σε εσένα γιατί την πάτησα και εγώ… Πριν δύο χρόνια ήταν κλειστή η άνοδος…
- Σταθμάρχης (γυναικεία φωνή): Ναι…εδώ ;
- Σταθμάρχης: Ναι, ναι σε εμάς
- Σταθμάρχης (γυναικεία φωνή): Ναι
- Σταθμάρχης: Και ήμουν εγώ τέτοια ώρα, απόγευμα και με παίρνει τηλέφωνο, “Α δόθηκε η άνοδος… δόθηκε άνοδος… δόθηκε η άνοδος… στη Σίνδο είχε έρθει, έκανε βάρδιες μέχρι να δοθεί άνοδος και κλείνει και η Σίνδος και φεύγει και λέει, “δόθηκε η άνοδος, δούλεψε με Πλατύ”, λέω ΟΚ και χαράζω τώρα τρένο, ήταν ο Ι. ο μπαμπάς, έτοιμος να το στείλω εγώ τώρα στην άνοδο και τελευταία στιγμή τρώω φλασιά και δεν το στέλνω και λέω χαρτί δεν ήρθε, έγγραφο και τελικά τι εννοούσαν ότι δόθηκε ρε Π.;
- Σταθμάρχης (γυναικεία φωνή): Τι;
- Σταθμάρχης: Το ρεύμα δόθηκε, όχι ότι δόθηκε η γέφυρα ακόμα κενή ήταν, θα το έστελνα στο κενό… γι’ αυτό πρόσεχε και εσύ άμα δεν το δεις εγγράφως
- Σταθμάρχης (γυναικεία φωνή): Το έγγραφο ναι ..
- Σταθμάρχης: Ότι μπαίνει κανονικά σε κυκλοφορία, μη στείλεις τίποτα…. Πρόσεχε…
Τα ντοκουμέντα φωτίζουν ένα τοπίο σύγχυσης, ελλιπούς εκπαίδευσης και ανεπαρκών ελέγχων.
Χωρίς ψυχομετρικά τεστ για 8 χρόνια οι υπάλληλοι του ΟΣΕ
Όπως αποκαλύπτει ο ΑΝΤ1, για 8 χρόνια, από το 2016 μέχρι και το 2023 οι υπάλληλοι του ΟΣΕ, που σχετίζονται με την διαχείριση της κυκλοφορίας δεν περνούσαν ελέγχους για την ψυχική τους αντοχή.
Ο Τάσος Τέλλογλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, εξηγεί αρχικά, ότι παλαιότερα υπήρχαν εξετάσεις που αφορούσαν 14 παραμέτρους που σχετίζονται με την αντοχή στο στρες στην διαχείριση κυκλοφορίας.
Τι μετρούν αυτές οι παράμετροι
- Χρόνος αντίδρασης σε οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα
- Αντοχή σε δύσκολες καταστάσεις
- Ταχύτητα του οπτικού προσανατολισμού
- Επιδόσεις ακοής
Τα τεστ αυτά είναι ενιαία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον κ. Τέλλογλου και εξετάζεται ο χρόνος αντίδρασης, η συγκέντρωση, η μνήμη και η αντοχή.
«Για παράδειγμα, το 2018 κάποιοι συνοδοί αμαξοστοιχιών έγιναν βοηθοί σταθμάρχες. Αυτοί παρατηρήθηκε ότι κατά τη διάρκεια της δουλειάς είχαν διάφορα νευρολογικά προβλήματα, όπως το ότι έτρεμαν τα χέρια τους, χωρίς ωστόσο να έχουν διαγνωστεί. Επομένως αυτοί απομακρύνθηκαν όταν έγιναν παρατηρήσεις από τους συναδέλφους τους», συμπλήρωσε.
«Κόπηκαν» χρήστες ναρκωτικών
Όπως είπε ακόμη ο κ. Τέλλογλου, «τρεις υποψήφιοι υπάλληλοι βρέθηκαν να έχουν ουσίες επάνω τους, ενώ στη συνέχεια αφού βρέθηκαν να έχουν ουσίες επάνω τους, πέρασαν από τις ειδικές εξετάσεις ούρων για να δουν αν είναι χρήστες ουσιών και πράγματι αυτό επιβεβαιώθηκε.
Ο ένας εκ των δύο υπαλλήλων, μετατάχθηκε και έγινε προϊστάμενος εργατών της γραμμής, θεωρώντας ότι αυτή η θέση δεν έχει την ευθύνη που θα είχε ως κλειδούχος, που ήταν η προηγούμενη ειδικότητά του. Ο προϊστάμενος αυτών των εργατών βοηθάει στις εργασίες που γίνονται επί της γραμμής, ενώ η γραμμή είναι υπό κατασκευή, την στιγμή που περνάνε τρένα. Είναι δηλαδή υπεύθυνος για την ασφάλεια των άλλων εργαζόμενων που δουλεύουν εκεί».
Ο ίδιος ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «αυτοί οι άνθρωποι ελέγχθηκαν και οι συμβάσεις τους θα καταγγελθούν τις επόμενες ημέρες».
Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των Στελεχών – Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ο πρώην διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή (04/04) ο κύκλος των απολογιών κατηγορουμένων στελεχών του υπουργείου στον εφέτη ανακριτή, που διερευνά την υπόθεση του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Την Τετάρτη, απολογήθηκε η εκτελούσα χρέη διευθύντριας στη Διεύθυνση Σιδηροδρομικών Μεταφορών, τμήμα που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών, τη μέρα του δυστυχήματος. Η συγκεκριμένη, όπως και ο κατηγορούμενος που απολογήθηκε την Παρασκευή (04/04) διώκονται για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και για μια σειρά άλλων πλημμελημάτων με σοβαρότερο αυτό της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, σύμφωνα με το larissanet.gr.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην απολογία του, ο πρώην διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών, ανέφερε πως την εποπτεία για την ασφαλή λειτουργία του σιδηρόδρομου την έχει η ΡΑΣ. Το ίδιο φαίνεται να ισχυρίστηκε στην απολογία της την Τετάρτη και η διευθύντρια της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών. Να σημειωθεί πως στην συγκεκριμένη, επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της εμφάνισης στο ΑΤ του τόπου κατοικίας της μια φορά τον μήνα.
Στον σημερινό κατηγορούμενο δεν επιβλήθηκε κάποιος περιοριστικός όρος, καθώς συνεκτιμήθηκε το γεγονός πως ο συγκεκριμένος εκτελούσε χρέη αναπληρωτή διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών μόνο για έναν χρόνο, την περίοδο 2022-2023.
Με τα δύο αυτά στελέχη του υπουργείου ολοκληρώθηκαν, πλέον, οι απολογίες και των 43 κατηγορουμένων και μένει να φανεί, αν από τις τελευταίες καταθέσεις και την έρευνα του εφέτη ανακριτή προκύψουν ποινικές ευθύνες και σε άλλα στελέχη του υπουργείου ή η υπόθεση θα κλείσει με τους 43.
Υπενθυμίζεται πως οι κατηγορούμενοι για την σύγκρουση είναι 36 και για τις παρεμβάσεις στο χώρο και την έρευνα γύρω από τη φωτιά που ακολούθησε της σύγκρουσης, 7.
Συνολικά από τους 43 κατηγορουμένους οι 33 διώκονται για κακουργηματικού τύπου πράξη με ποινή που μπορεί να φτάσει μέχρι ισόβια κάθειρξη και αφορά πρόσωπα απ’ όλο το φάσμα λειτουργίας του ελληνικού σιδηροδρόμου ξεκινώντας φυσικά από τον σταθμάρχη που με τους χειρισμούς του έστειλε την επιβατική αμαξοστοιχία σε τροχιά σύγκρουσης με την εμπορική και φτάνοντας στο ανώτερο επίπεδο εποπτείας του σιδηροδρόμου που είναι τα στελέχη του υπουργείου Μεταφορών.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς στην υπόθεση, που φτάνει σε βάθος εφταετίας, είναι ο ΟΣΕ, η ΕΡΓΟΣΕ, η Hellenic Train, η ΡΑΣ και το υπουργείο Μεταφορών και σ ‘αυτή θίγονται μια σειρά ζητημάτων όπως είναι η απουσία συστημάτων ασφαλείας, η σύμβαση 717, η μετάταξη του σταθμάρχη και η τοποθέτηση του στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λάρισας.
Η κόντρα Πλακιά-Λακαφώση
Αιχμές κατά του κ. Κώστα Λακαφώση, μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων των οικογενειών θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, άφησε με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο κ. Νίκος Πλακιάς, ο οποίος έχασε τις δίδυμες κόρες του και την ανιψιά του στο δυστύχημα. «Ο δικηγόρος μας κος Κούμπουρας Λεωνίδας αναζητώντας πάντα την αλήθεια σύμφωνα με την εντολή που του δώσαμε και σε πλήρη συνεννόηση και ταύτιση με τις οικογένειες που εκπροσωπεί ισχυρίστηκε ότι ο κος Λακαφώσης ενώ δηλώνει κατά ιδιότητα μηχανολόγος μηχανικός δεν έχει επαγγελματικά δικαιώματα δεν έκανε ποτέ έναρξη τέτοιου επαγγέλματος δεν έχει εγγραφεί ποτέ στο ΤΕΕ και δεν έχει σφραγίδα μηχανικού !!!», ανέφερε ο ίδιος, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του.
Ο Κώστας Λακαφώσης, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων οικογενειών θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη, μίλησε την Παρασκευή (04/04) στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, Status FM 107,7, απαντώντας σε όσους τον αμφισβητούν για την επαγγελματική του επάρκεια. «Δεν γράφτηκα στο ΤΕΕ για να μην πληρώνω εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ», δήλωσε ο κ. Λακαφώσης. «Δεν υπάρχει ζήτημα τυπικών προσόντων, όποιος υπογράφει μία τεχνική έκθεση αξιολογείται», τόνισε ο ίδιος. «Πληρώνομαι σε όλη μου τη ζωή ως μηχανικός. Είναι άλλο πράγμα να κάνεις μελέτες για κτήρια ή δημόσια έργα και άλλο πράγμα να κάνεις engineering consulting», είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Λακαφώσης.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.