Οι εικόνες στο στυλ του Studio Ghibli και του Ιάπωνα Hayao Miyazaki έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, με το AI να μπαίνει δυναμικά στην καθημερινότητά μας με τη βοήθεια του ChatGPT. Ωστόσο ο ιδρυτής του Studio Ghibli Hayao Miyazaki τι θα έλεγε για τον χαμό που γίνεται;
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει εδώ και τρεις ημέρες οι φωτογραφίες που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη και παρουσιάζουν τις εικόνες σε στυλ κινουμένων σχεδίων, με όλη αυτή την τρέλα να είναι επηρεασμένη από τη Studio Ghibli και τον θρύλο των ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων, Hayao Miyazaki.
Η viral τάση ξεκίνησε με την κυκλοφορία νέων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το αναβαθμισμένο ChatGPT της OpenAI, το οποίο επιτρέπει τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli από απλές περιγραφές ή υπάρχουσες φωτογραφίες. Άλλα εργαλεία-εφαρμογές AI για αντίστοιχη επεξεργασία είναι το Stable Diffusion και το Midjourney.
Ακόμα και ο επικεφαλής της Open AI δήλωσε “σταματήστε, έχουν λιώσει οι κάρτες γραφικών και έχουν ξεθεωθεί οι εργαζόμενοι”. Πάντως, αρχικά ανέμενε την απήχηση που θα είχε το στυλ, με τον Άλτμαν να αλλάζει ακόμα και τη φωτογραφία του προφίλ του.
we are launching a new thing today—images in chatgpt!
two things to say about it:
1. it’s an incredible technology/product. i remember seeing some of the first images come out of this model and having a hard time they were really made by AI. we think people will love it, and we…
— Sam Altman (@sama) March 25, 2025
Κάπου εκεί άρχισε ο χαμός, με τους χρήστες να δημιουργούν τις δικές τους anime εκδοχές εικόνων και βίντεο.
Everyone wants Ghibli magic, but no one wants to pay $20 for it.
I found 7 FREE websites that turn your photos into viral Ghibli-style art..
( Bookmark-worthy )
pic.twitter.com/045ppleoSE
— Shruti Mishra (@heyshrutimishra) March 31, 2025
Everyone dreams of Ghibli magic, but no one wants to pay $20 for it.
This website turns your photos into viral Ghibli-Style Art for FREE
Here’s How
pic.twitter.com/b3lsyVq4t1
— Hussain Asghar (@shussainasghar) April 1, 2025



Τι είναι το Studio Ghibli
Το Studio Ghibli είναι ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα στούντιο κινουμένων σχεδίων στον κόσμο, με έδρα την Ιαπωνία.
Ιδρύθηκε το 1985 από τους σκηνοθέτες Hayao Miyazaki και Isao Takahata, μαζί με τον παραγωγό Toshio Suzuki.
Το στούντιο έγινε παγκοσμίως γνωστό για τις ποιητικές, καλλιτεχνικές και βαθιά ανθρώπινες ταινίες του, που ξεχωρίζουν για την εξαιρετική αισθητική, τις χειροποίητες εικόνες, τα φιλοσοφικά τους βάθη και την έντονη περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία.
Μερικές από τις πιο γνωστές και πολυβραβευμένες ταινίες του Studio Ghibli είναι:
Spirited Away (Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων) – Βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων το 2003.
My Neighbor Totoro – Έγινε σύμβολο του στούντιο, με τον Τοτόρο να είναι πλέον το λογότυπό του.
Princess Mononoke
Howl’s Moving Castle
Nausicaä of the Valley of the Wind (θεωρείται ο “πρόδρομος” του Ghibli)
The Wind Rises – Η πιο αυτοβιογραφική ταινία του Miyazaki.
Οι ταινίες του Studio Ghibli συνδυάζουν φαντασία με πραγματικότητα, συχνά μέσα από τα μάτια παιδιών ή νεαρών χαρακτήρων, και εξερευνούν θέματα όπως η φύση, η ειρήνη, η ταυτότητα, η ενηλικίωση και η αγάπη.
Το έργο του Hayao Miyazaki, ιδίως, έχει επηρεάσει γενιές δημιουργών σε όλο τον κόσμο, ενώ το Studio Ghibli θεωρείται το “Disney της Ιαπωνίας” – με τη διαφορά ότι προσεγγίζει το κοινό του με πιο βαθιά και σύνθετα νοήματα.
Διαμάχη
Ωστόσο, παρά την αναζωογονητική αντίθεση και επιστροφή στην χειροποίητη ομορφιά των παραδοσιακών animation, που προσφέρουν οι φωτογραφίες, εγείρονται ερωτήματα για την ηθική και τα όρια της τεχνολογίας στην τέχνη, η οποία ενισχύθηκε από παλαιότερες δηλώσεις του Χαγιάο Μιγιαζάκι, που είχε εκφράσει την έντονη αποστροφή του για το αυτοματοποιημένο animation.
Όσοι αντιδρούν υποστηρίζουν ότι αντιβαίνει στη φιλοσοφία του Miyazaki, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η δημιουργία τέχνης απαιτεί ανθρώπινο συναίσθημα και εμπειρία.
Ο εμβληματικός δημιουργός αντέδρασε έντονα το 2016, όταν του παρουσιάστηκε ένα AI animation.
«Όποιος δημιουργεί αυτά τα πράγματα δεν έχει ιδέα τι είναι ο πόνος. Νιώθω αηδιασμένος. Αν θέλετε πραγματικά να φτιάξετε κάτι ανατριχιαστικό, μπορείτε να το κάνετε. Δεν θα ήθελα ποτέ να ενσωματώσω αυτή την τεχνολογία στη δουλειά μου. Το θεωρώ προσβολή για τη ζωή».
Όταν του εξήγησαν ότι στόχος των προγραμματιστών είναι να δημιουργήσουν μια μηχανή που θα ζωγραφίζει όπως οι άνθρωποι, ο Miyazaki σχολίασε: «Νιώθω ότι πλησιάζουμε στο τέλος των καιρών. Οι άνθρωποι χάνουν την πίστη στον εαυτό τους».
Η τεχνολογία της OpenAI έχει δεχθεί κριτική και για πιθανές παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς πολλοί χρήστες αναρωτήθηκαν αν το GPT-4o εκπαιδεύτηκε χρησιμοποιώντας ταινίες του Studio Ghibli χωρίς άδεια.
«Στόχος μας είναι να δίνουμε στους χρήστες όσο το δυνατόν περισσότερη δημιουργική ελευθερία. Αποτρέπουμε τη δημιουργία εικόνων στο στυλ συγκεκριμένων ζώντων καλλιτεχνών, αλλά επιτρέπουμε ευρύτερα στυλ στούντιο — τα οποία οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσουν και να μοιραστούν μερικές πραγματικά απολαυστικές και εμπνευσμένες πρωτότυπες δημιουργίες θαυμαστών. Συνεχίζουμε να μαθαίνουμε από τη χρήση στον πραγματικό κόσμο και θα προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας αναλόγως», απάντησε η εταιρεία στο Mashable.
Ωστόσο, η εταιρεία δεν ξεκαθάρισε αν έχει εξασφαλίσει κάποια άδεια από το Studio Ghibli ή αν οι ταινίες του περιλαμβάνονταν στα δεδομένα εκπαίδευσης του AI μοντέλου.
Όπως αναφέρεται, «το μοντέλο μπορεί να δημιουργήσει εικόνες που μοιάζουν με την αισθητική κάποιων καλλιτεχνών, όταν το όνομά τους χρησιμοποιείται στην προτροπή».
Η εταιρεία μίλησε για μηχανισμό άρνηση όταν οι χρήστες προσπαθούν να δημιουργήσουν εικόνες στο στυλ ζώντων καλλιτεχνών. Ωστόσο, η αναπαραγωγή της αισθητικής ενός ολόκληρου στούντιο, όπως του Ghibli, παραμένει επιτρεπτή.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.