* Του Κώστα Σαρικά
Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς είναι έντονες οι φήμες για πώληση των μαχητικών F-16 block 30 ακόμα και στην Ουκρανία, το Αεροπορικό Επιτελείο προχωρά τον σχεδιασμό του υπολογίζοντας τους 32 «Κεραυνούς» στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας για τα επόμενα χρόνια.
Το γεγονός ότι τα πρώτα F-16 που απέκτησε η HAF βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, παρουσιάζουν πολύ υψηλές διαθεσιμότητες και διαθέτουν ακόμα χιλιάδες ώρες πτήσης, αλλά και η ανάγκη διατήρησης της οροφής του αεροπορικού στόλου σε υψηλά επίπεδα επιβάλλουν την διατήρηση των block 30 στη «φαρέτρα» της ΠΑ. Ταυτόχρονα θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια αναβάθμισης των δυνατοτήτων τους στο πλαίσιο του εφικτού ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν όσο το δυνατό καλύτερα στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων και να προσφέρουν το μέγιστο εάν και εφόσον απαιτηθεί.
Και μπορεί να είναι αδύνατη και κυρίως μη συμφέρουσα η αναβάθμιση των 32 μαχητικών σε διαμόρφωση Viper ή ακόμα και σε διαμόρφωση block 52, ωστόσο όπως αναφέρουν αεροπορικές πηγές αρκούν σε πρώτη φάση δύο κινήσεις για να δώσουν ώθηση στις δυνατότητες των μαχητικών τόσο στον δικτυοκεντρικό πόλεμο και τη συνεργασία με τα υπόλοιπα πιο σύγχρονα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, όσο και στις αποστολές που θα μπορούν να αναλάβουν.
Η τοποθέτηση του συστήματος ζεύξης Link-16 θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τα μαχητικά 3ης γενιάς προκειμένου να μπορούν να δέχονται αλλά και να μεταφέρουν δεδομένα στα υπόλοιπα αεροσκάφη, στα ιπτάμενα ραντάρ αλλά και σε άλλα οπλικά συστήματα όπως οι καινούργιες φρεγάτες Belharra. Η δικτυοκεντρική σύνδεση των παλαιότερης τεχνολογίας μαχητικών παρά το περιορισμένο δυνατοτήτων ραντάρ και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά συστήματα μπορεί να μετατρέψει τα F-16 block 30 σε σημαντικά «εργαλεία» ώστε να αναλάβουν βοηθητικό μεν αλλά καίριο ρόλο σε συγκεκριμένες αποστολές.
Το Αεροπορικό Επιτελείο πάντως διερευνά ακόμα και τη δυνατότητα τοποθέτησης στα F-16 block 30 των ραντάρ που αφαιρούνται από τα F-16 block 52 στο πλαίσιο της αναβάθμισης τους σε διαμόρφωση Viper. To κόστος απόκτησης και τοποθέτησης τόσο του Link-16 όσο και του ραντάρ θεωρείται πολύ χαμηλό με την Πολεμική Αεροπορία και την ΕΑΒ να διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.
Η αναβάθμιση των 32 μαχητικών F-16 block 30 με την τοποθέτηση Link 16 μπορεί να μην μεταφράζεται μεν σε ομογενοποίηση τους με τα υπόλοιπα μαχητικά, όμως θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα ώστε η 330 Πολεμική Μοίρα «ΚΕΡΑΥΝΟΣ» να μπορεί να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες Πολεμικές Μοίρες και να έχει χρήσιμο και ουσιαστικό ρόλο στο επιχειρησιακό πεδίο.
Με τη βοήθεια των τελευταίας γενιάς F-35 τα οποία θα λειτουργούν ως ιπτάμενες πλατφόρμες που θα συγκεντρώνουν και θα διοχετεύουν δεδομένα, τα F-16 Viper και τα Rafale θα μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά με δεδομένες τις υπόλοιπες δυνατότητες των μαχητικών να πετούν γρήγορα και με ευελιξία ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις. Άλλωστε σύστημα ζεύξης Link-16 έχουν τοποθετήσει με επιτυχία και οι Αμερικανοί σε ανάλογης διαμόρφωσης μαχητικά όπως και η Βελγική πολεμική αεροπορία και μάλιστα σε παλαιότερα F-16.
H Πολεμική Αεροπορία προχωρά και στην πιστοποίηση των ισραηλινής κατασκευής συλλογών SPICE σε όλους τους τύπους των μαχητικών F-16 που διαθέτει στο οπλοστάσιο της η HAF. Όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr το Αεροπορικό Επιτελείο έχει ήδη συμφωνήσει με την κατασκευάστρια εταιρεία Rafael να περάσει στο σύνολο των μαχητικών F-16 και συγκεκριμένα στα Viper, στα F-16 block 50 αλλά και στα F-16 block 30 το ειδικό λογισμικό το οποίο θα επιτρέπει την χρήση των SPICE 1000/2000. Οι Ισραηλινοί άλλωστε διαθέτουν τη σχετική τεχνογνωσία να περάσουν στους «φακέλους» όλων των μαχητικών, ακόμα και των πρώτων F-16 που απέκτησε η Πολεμική Αεροπορία το 1989, τη δυνατότητα χρήσης των συλλογών SPICE και το μόνο που απομένει είναι το «πράσινο φως» από τους Αμερικανούς κατασκευαστές.
Με την πιστοποίηση των συλλογών SPICE 1000/2000 τα F-16 block 30 μπορούν να αναλάβουν και αποστολές κρούσης καθώς έως τώρα η 330 Πολεμική Μοίρα «ΚΕΡΑΥΝΟΣ» έχει καθαρά ρόλο αναχαίτισης.
Η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει τόσο τις συλλογές SPICE 1000, οι οποίες κατευθύνουν βόμβες ΜΚ-83 βάρους 1014 lbs (460kg) με γόμωση 445 lbs (202 kg) αλλά και τις SPICE 2000, οι οποίες προορίζονται για τις βόμβες MK-84 βάρους 2039 lbs (925 kg) με γόμωση 945 lbs (429 kg).
Οι συλλογές SPICE χρησιμοποιούν ένα kit καθοδήγησης με συνδυασμό ηλεκτρο-οπτικού αισθητήρα και GPS, το οποίο κατευθύνει τις βόμβες με ακρίβεια τριών μέτρων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.Με τη βοήθεια ειδικών πτερυγίων, τα οποία αναπτύσσονται έπειτα από την άφεση της βόμβας ανάλογα των JSOW, οι κατευθυνόμενες μέσω SPICE βόμβες αγγίζουν σε εμβέλεια ακόμα και τα 120 χλμ.
Έτσι, τα μαχητικά τα οποία τις μεταφέρουν μπορούν να τις απελευθερώσουν από τέτοιες αποστάσεις ώστε να βρίσκονται εκτός εμβέλειας τόσο των αντιαεροπορικών όπλων εδάφους όσο και των εχθρικών αεροσκαφών, χωρίς να κινδυνεύουν να καταρριφθούν όσο προσεγγίζουν προς τον στόχο. Το λογισμικό που διαθέτουν οι συλλογές SPICE δίνει τη δυνατότητα επιλογής έως και 100 στόχων, με τον ιπτάμενο να μπορεί κατά τη διάρκεια της πτήσης να αποφασίσει τελικά σε ποιους θα κατευθύνει τις βόμβες είτε με γεωγραφικές συντεταγμένες μέσω GPS, είτε με φωτογραφίες με τη βοήθεια του ηλεκτρο-οπτικού συστήματος.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.