*Του Κώστα Σαρικά
Μόνο η τελική έγκριση από του Αμερικανούς απομένει, προκειμένου η Πολεμική Αεροπορία να πιστοποιήσει τις υπό απόκτηση ισραηλινής κατασκευής συλλογές SPICE σε όλους τους τύπους των μαχητικών F-16 που διαθέτει στο οπλοστάσιο της η HAF.
Το Αεροπορικό Επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, έχει ήδη συμφωνήσει με την κατασκευάστρια εταιρεία Rafael να περάσει στο σύνολο των μαχητικών F-16 και συγκεκριμένα στα Viper, στα F-16 block 50 αλλά και στα F-16 block 30 το ειδικό λογισμικό το οποίο θα επιτρέπει την χρήση των SPICE 1000/2000.
Οι Ισραηλινοί διαθέτουν τη σχετική τεχνογνωσία να περάσουν στους «φακέλους» όλων των μαχητικών, ακόμα και των πρώτων F-16 που απέκτησε η Πολεμική Αεροπορία το 1989, τη δυνατότητα χρήσης των συλλογών SPICE. Να πιστοποιήσουν, με άλλα λόγια, το νέο όπλο της Πολεμικής Αεροπορίας ακόμα και στα αεροσκάφη με τα ηλεκτρονικά συστήματα παλαιότερης τεχνολογίας.
Όπως προβλέπεται σε κάθε παρέμβαση, η οποία αφορά οπλικά συστήματα «made in USA», έτσι και σε όλους του τύπους των F-16 είναι απαραίτητο να δοθεί το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ. Με τους Αμερικανούς να έχουν ήδη ενημερώσει ότι προτίθενται να εγκρίνουν το σχετικό πρόγραμμα. Έτσι, το αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι να παραληφθούν οι συλλογές SPICE, αναμένεται η εγκατάσταση του λογισμικού και οι σχετικές δοκιμές.
Ο νέος ρόλος των F-16 Block 30
Η δυνατότητα των F-16 Block 30 να χρησιμοποιούν τις συλλογές SPICE 1000/2000 μετατρέπει άμεσα την 330 Πολεμική Μοίρα «ΚΕΡΑΥΝΟΣ» σε Μοίρα κρούσης.
Έως σήμερα, η 330 ΠΜ έχει καθαρά ρόλο αναχαίτισης, ωστόσο το πέρασμα του χρόνου επέφερε την σταδιακή μείωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Block 30 σε air to air αποστολές, καθώς τόσο το ραντάρ των μαχητικών όσο και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά υπολείπονται σαφώς έναντι των αντίστοιχων που διαθέτουν τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκιας (TUAF), τα οποία βρίσκονται σε επίπεδο Block 52 και αναμένεται περαιτέρω αναβάθμιση τους.
Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει στη «φαρέτρα» της 32 μαχητικά F-16 block 30 και μάλιστα, παρά την παλαιότητα τους, η 330 Μοίρα καταγράφει πολύ υψηλές διαθεσιμότητες. Τα τελευταία χρόνια, το Αεροπορικό Επιτελείο αναζητά τρόπους για την αξιοποίηση των μαχητικών και μελετά μια σειρά από προτάσεις. Παρά τις φήμες, έχει απορρίψει το ενδεχόμενο πώλησης τους, καθώς επιθυμεί να κρατήσει ψηλά την «οροφή» των μαχητικών που διαθέτει στο οπλοστάσιο της.
Οι πανίσχυρες SPICE
Η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει τόσο τις συλλογές SPICE 1000, οι οποίες κατευθύνουν βόμβες ΜΚ-83 βάρους 1014 lbs (460kg) με γόμωση 445 lbs (202 kg) αλλά και τις SPICE 2000, οι οποίες προορίζονται για τις βόμβες MK-84 βάρους 2039 lbs (925 kg) με γόμωση 945 lbs (429 kg). Οι συλλογές SPICE χρησιμοποιούν ένα kit καθοδήγησης με συνδυασμό ηλεκτρο-οπτικού αισθητήρα και GPS, το οποίο κατευθύνει τις βόμβες με ακρίβεια τριών μέτρων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.
Με τη βοήθεια ειδικών πτερυγίων, τα οποία αναπτύσσονται έπειτα από την άφεση της βόμβας ανάλογα των JSOW, οι κατευθυνόμενες μέσω SPICE βόμβες αγγίζουν σε εμβέλεια ακόμα και τα 120 χλμ.
Έτσι, τα μαχητικά τα οποία τις μεταφέρουν μπορούν να τις απελευθερώσουν από τέτοιες αποστάσεις ώστε να βρίσκονται εκτός εμβέλειας τόσο των αντιαεροπορικών όπλων εδάφους όσο και των εχθρικών αεροσκαφών, χωρίς να κινδυνεύουν να καταρριφθούν όσο προσεγγίζουν προς τον στόχο.
Το λογισμικό που διαθέτουν οι συλλογές SPICE δίνει τη δυνατότητα επιλογής έως και 100 στόχων, με τον ιπτάμενο να μπορεί κατά τη διάρκεια της πτήσης να αποφασίσει τελικά σε ποιους θα κατευθύνει τις βόμβες είτε με γεωγραφικές συντεταγμένες μέσω GPS, είτε με φωτογραφίες με τη βοήθεια του ηλεκτρο-οπτικού συστήματος.
SPICE 250ER και ROCKS εξετάζει η Πολεμική Αεροπορία
Η Πολεμική Αεροπορία εξετάζει ήδη και το ενδεχόμενο απόκτησης SPICE 250ER και τους πυραύλους ROCKS.
Η εμβέλεια των SPICE 250 φτάνει τα 100 χιλιόμετρα, ενώ στην έκδοση εκτεταμένου βεληνεκούς ER, μπορεί να φτάσει και τα 150 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία. Με τη δυνατότητα μεταφοράς αυξημένου ωφέλιμου φορτίου, σε σχέση με τα υπόλοιπα συστήματα της οικογένειας SPICE, είναι ιδανικές για αποστολές καταστολής της εχθρικής αεράμυνας, γνωστές και ως «SEAD – Suppression of Enemy Air Defence». Kαι οι δύο τύποι μπορούν να εξοπλίσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-35, ενώ κάθε αεροσκάφος να μπορεί να μεταφέρει έως τέσσερις μίνι πυραύλους ακριβείας.
Οι πύραυλοι ROCKS, ενσωματώνουν τεχνολογίες από τους Popeye και τις SPICE και έχουν σχεδιαστεί για να χτυπούν σταθερούς και κινούμενους στόχους υψηλής αξίας, ακόμα και βαριά οχυρωμένους κάτω από το έδαφος, με ακρίβεια. Ο πύραυλος μπορεί να εξοπλιστεί είτε με κεφαλή διείσδυσης είτε με εκρηκτική κεφαλή κατακερματισμού. Η ισραηλινή κατασκευάστρια εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει το βεληνεκές τους, καθώς πρόκειται από τα πιο απόρρητα οπλικά συστήματα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.