Οι σημαντικοί σταθμοί και το άλμπουμ της ζωής του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Το πρωί της Τετάρτης της 10ης Ιουλίου του 2019, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα πρότεινε τον Κωνσταντίνο Τασούλα για τη θέση του προέδρου της Βουλής, η Realnews τον συνάντησε σε ένα μικρό γραφείο που του είχε παραχωρήσει προσωρινά η Βουλή στο ισόγειο του κτιρίου μέχρι την ημέρα της εκλογής του.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews
«Ποιο είναι το πιο ωραίο που έχουν γράψει ποτέ για εσάς;», τον ρωτήσαμε. Ο Κ. Τασούλας άνοιξε το συρτάρι, έβγαλε το βιβλίο «Το μέγεθος και η μοίρα του Ευάγγελου Αβέρωφ- Tοσίτσα» και το άνοιξε στη σελίδα 8. «Διάβασε εδώ», μου είπε.
«Ο γιος που ποτέ δεν απέκτησε»
«Ο Κώστας Τασούλας υπήρξε για τον πατέρα μου ο πολυπόθητος γιος που ποτέ δεν απέκτησε. Ο γιος στον οποίο θα μετέδιδε τις αξίες και τις βαθύτερες σκέψεις του, τα μυστικά της πολιτικής, τις επιτυχίες αλλά και τις αγωνίες και τις απογοητεύσεις του. Ο γιος που θα στεκόταν δίπλα του ως μαθητής, ως φίλος, ως συνεργάτης και τελικά -όπως συμβαίνει στον κύκλο της ζωής- ως ο ενήλικος που θα γινόταν ο γονιός του γονιού του και θα τον συντρόφευε στον θάνατό του». Με αυτή τη μικρή παράγραφο, γραμμένη από την κόρη του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ, Τατιάνα, προλογίζοντας το βιβλίο του Κ. Τασούλα άρχιζε το αφιέρωμα της «R» στον τότε προτεινόμενο για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής. Οπως λέει ο ίδιος, αυτή η παράγραφος είναι ο μεγαλύτερος τίτλος τιμής.
Οι φωτογραφίες στο άλμπουμ της ζωής του Κ. Τασούλα σημαδεύονται από τρία χαρακτηριστικά: Ευάγγελος Αβέρωφ, Νέα Δημοκρατία, Γιάννενα. Ο Κ. Τασούλας υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευάγγελου Αβέρωφ. Αυτό σημάδεψε και ολόκληρη την πορεία του, θέτοντας ως στόχο ζωής την ανάδειξη του έργου του Ηπειρώτη πολιτικού. Η σχέση των δύο οικογενειών ξεκινά από πολύ παλιά, με συνδετικό κρίκο τον παππού του, πατέρα της μητέρας του, Κωνσταντίνο Μάντζο, με καταγωγή από τους Ραφταναίους Ιωαννίνων, στενό φίλο του Αβέρωφ και εκ των εργολάβων που ανέλαβαν την εκ θεμελίων ανοικοδόμηση του αρχοντικού Τοσίτσα στο Μέτσοβο.
Ο Κ. Τασούλας έφυγε από τα Γιάννενα στην ηλικία των τριών ετών για την Κρήτη (Ηράκλειο και Λασίθι) όπου ο πατέρας του, ο κορυφαίος φιλόλογος Αναστάσιος Τασούλας, υπηρέτησε ως νομάρχης. Με το πραξικόπημα της χούντας, ο πατέρας του παραιτήθηκε από τη θέση του νομάρχη και η οικογένεια, με τον Κ. Τασούλα σε ηλικία εννέα ετών, μετακόμισε στην Κηφισιά, όπου ο πατέρας του ανέλαβε τη διεύθυνση του Τοσίτσειου Οικοτροφείου των Ηπειρωτών σπουδαστών. Το δέσιμό του με το ίδρυμα παραμένει ισχυρό ακόμα και σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές Κυριακές, ακόμα και επί θητείας του στην προεδρία της Βουλής, επισκεπτόταν συχνά το οικοτροφείο για να συνομιλήσει και να καθίσει στο τραπέζι με τους Γιαννιώτες φοιτητές ΑΕΙ, οι οποίοι φιλοξενούνται εκεί.
Από τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια θυμάται έντονα το πάθος του φιλολόγου πατέρα του για να μάθει σωστά ελληνικά. «Έγινα αναγνώστης της εφημερίδας “ΕΣΤΙΑ” και παραμένω μέχρι σήμερα έπειτα από σύσταση του πατέρα μου για να μάθω σωστά ελληνικά», λέει συχνά ο Κ. Τασούλας.
Σε νεαρή ηλικία, φοιτητής της Νομικής ακόμα, βρέθηκε δίπλα στον Ευάγγελο Αβέρωφ και διετέλεσε ιδιαίτερος γραμματέας του μέχρι τον θάνατό του το 1990. Η ενεργός εμπλοκή του με τα πολιτικά πράγματα έρχεται με τον θάνατο του Αβέρωφ. Το 1990, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Σωτήρης Χατζηγάκης, συγγενής της οικογένειας Αβέρωφ, πρότεινε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τον Κ. Τασούλα για τη θέση του προέδρου του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών (ΟΠΕ). Ο τότε πρωθυπουργός αποδέχεται την εισήγηση και ο Κ. Τασούλας από το 1990 έως το 1993 διατελεί πρόεδρος του Οργανισμού.
Η δύσκολη απόφαση
Το 1993 κλήθηκε να λάβει μια από τις δυσκολότερες αποφάσεις της ζωής του. Ο Αντώνης Σαμαράς κατέβαινε στις εθνικές εκλογές με την Πολιτική Άνοιξη, την οποία στήριζε η συντριπτική πλειοψηφία των «αβερωφικών». Παρά ταύτα, ο Κ. Τασούλας όχι απλώς παραμένει στη Νέα Δημοκρατία, αλλά κατεβαίνει για πρώτη φορά υποψήφιος στα Γιάννενα. Σε εκείνες τις εκλογές δεν εξελέγη βουλευτής. Κατάφερε ωστόσο να βγει πρώτος στην Περιφέρεια Μετσόβου, με τους γνώστες της περιοχής να λένε ότι η πρωτιά του στο Μέτσοβο ήταν αυτή που έκοψε την έδρα των Ιωαννίνων από την Πολιτική Άνοιξη.
Έναν χρόνο αργότερα, με πρόταση του τότε υπεύθυνου αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Τζιτζικώστα, πατέρα του σημερινού επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν, Απόστολου, ο Κ. Τασούλας διεκδικεί τον δήμο Κηφισιάς. «Εχουμε χάσει δύο φορές την Κηφισιά από το ΚΚΕ. Είναι θέμα τιμής για τη Νέα Δημοκρατία να τον ξανακερδίσει», είχε πει τότε ο Γ. Τζιτζικώστας. Ο Κ. Τασούλας κατεβαίνει και παίρνει τον δήμο με ποσοστό άνω του 60%. Στις εκλογές του 1998 δεν κατέβηκε ξανά υποψήφιος, καθώς έβλεπε ότι η ώρα για την κεντρική πολιτική σκηνή είχε φτάσει. Το 2000 έθεσε υποψηφιότητα στα Γιάννενα με τη Νέα Δημοκρατία, εξελέγη και έκτοτε εκλεγόταν συνεχώς μέχρι και τις εθνικές εκλογές του 2023.
Η σχέση του με τις Ένοπλες Δυνάμεις μοιάζει καρμική. Υπήρξε ιδιαίτερος σύμβουλος του Ευάγγελου Αβέρωφ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας -διατηρεί ακόμα τη διαπίστευση που είχε τότε για να μπαίνει στο υπουργείο- το 2007 γίνεται υφυπουργός εκεί από τον Κώστα Καραμανλή και τώρα, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα φέρει τον τίτλο του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Η θητεία του στο υπουργείο Πολιτισμού επί κυβέρνησης Σαμαρά σημαδεύτηκε από τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα και τη συνεργασία με την Αμάλ Αλαμουντίν, αλλά και την αποκάλυψη του Τάφου της Αμφίπολης. Οι συνεργάτες του θυμούνται το άγχος του να μη διαρρεύσει το παραμικρό και την προσπάθεια οι εργάτες που θα συμμετείχαν στην ανασκαφή να είναι απολύτου εμπιστοσύνης. Το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον πρότεινε για πρόεδρο της Βουλής, θέση στην οποία εξελέγη τρεις φορές.
Είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχει δύο παιδιά, τον Τάσο, ο οποίος είναι μαθηματικός, και τη Μάγδα, που αποφοίτησε πρόσφατα από το τμήμα ΜΜΕ του Παντείου. Προσηνής και φιλικός με όλους, ο Κ. Τασούλας διακρίνεται για την ευρυμάθειά του, τη βαθιά γνώση της Ιστορίας, την ευγένεια και το ιδιαίτερο και καυστικό χιούμορ του, αν και οι άσπονδοι φίλοι του λένε ότι το χρησιμοποιεί σε υπερβολικό βαθμό. Καταγράφεται στα ιστορικά στιγμιότυπα της Βουλής η απάντησή του στον Αλέξη Τσίπρα όταν ο πρώην πρωθυπουργός είχε ευχηθεί στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη την επανεκλογή του στην προεδρία της Ν.Δ. «Να δώσετε δύο ευρώ, να γραφτείτε μέλος της Ν.Δ. και να ψηφίσετε όποιον θέλετε», είχε πει στον Αλ. Τσίπρα. Προ ημερών, αποχαιρετώντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ένας εξ αυτών του επεσήμανε ότι πολλοί είναι ταυτόχρονα διαπιστευμένοι και στην Προεδρία της Δημοκρατίας. «Ανία. Πάλι εμένα θα βλέπετε», τους απάντησε.
Στην Πινακοθήκη Αβέρωφ
Είναι φανατικός αναγνώστης και λάτρης των ιστορικών μυθιστορημάτων, της λογοτεχνικής γενιάς του ’30 και της ποίησης. Η συνεργασία του με τον Ευάγγελο Αβέρωφ ενίσχυσε και τον δεσμό του με το Μέτσοβο. Απολαμβάνει τις επισκέψεις του στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, βασικό κορμό της οποίας αποτελεί η συλλογή 200 έργων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα, που συνέλεξε ο ιδρυτής της, Ευάγγελος Αβέρωφ, αλλά και να κάθεται στην πλατεία, στο αποκαλούμενο «στέκι της Γερουσίας», και να συνομιλεί με τους γέροντες του χωριού.
Στις 13 Μαρτίου αναμένεται να ορκιστεί Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ετσι -μάλλον όχι συμπτωματικά- αποχαιρέτησε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και τη Βουλή με δύο στίχους από το «Μάρτιαι Ειδοί» του Κωνσταντίνου Καβάφη: «Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή. Και τες φιλοδοξίες σου να υπερνικήσεις αν δεν μπορείς, με δισταγμό και προφυλάξεις να τες ακολουθείς. Κι όσο εμπροστά προβαίνεις, τόσο εξεταστική, προσεκτική να είσαι».
Ο οδικός χάρτης μέχρι την εκλογή
Το χρονοδιάγραμμα με τις διαδοχικές ψηφοφορίες για τον επόμενο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου που ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου. Την Τετάρτη η εκλογή του προέδρου του Κοινοβουλίου
Με την εκλογή του προέδρου της Βουλής το μεσημέρι της προσεχούς Τετάρτης, ανοίγει για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ένας κύκλος διαδοχικών ψηφοφοριών, ο οποίος εκτός απροόπτου θα ολοκληρωθεί στις 12 Φεβρουαρίου με την εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα στο αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η παραίτηση του Κ. Τασούλα από τη θέση του προέδρου της Βουλής, παρότι η αρχική τοποθέτησή του ήταν πως θα παραιτείτο αφού θα εκλεγόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τροποποιεί το πρόγραμμα και τον οδικό χάρτη του Κοινοβουλίου. Η εκλογή του προέδρου της Βουλής, με τη Νέα Δημοκρατία να προτείνει τον Νικήτα Κακλαμάνη, θα επισπευσθεί και θα προηγηθεί της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ημερήσια διάταξη έχει εκδοθεί ήδη και ορίζει ότι στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης οι βουλευτές θα πρέπει να βρίσκονται στην αίθουσα της Ολομέλειας προκειμένου να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου της Βουλής.
Οι διαδικασίες
Τόσο η εκλογή του προέδρου της Βουλής όσο και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας προβλέπουν ονομαστικές φανερές ψηφοφορίες, αυτό όμως είναι ίσως το μοναδικό κοινό σημείο των δύο διαδικασιών. Η πρώτη, αυτή του προέδρου της Βουλής, θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, με τους βουλευτές να ψηφίζουν με την τοποθέτηση κάρτας στο ηλεκτρονικό σύστημα, ενώ η δεύτερη, αυτή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα γίνει δι’ εγέρσεως. Ο κάθε βουλευτής που θα ακούει το όνομά του κατά την ανάγνωση του ονομαστικού καταλόγου θα εγείρεται και θα εκφωνεί το όνομα του προσώπου, το οποίο επιθυμεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, από τις προτάσεις που θα έχουν καταθέσει οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες.
Όσον αφορά την εκλογή του προέδρου της Βουλής, το μοναδικό ερώτημα είναι πόσες θετικές ψήφους θα λάβει ο Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος. Θετική ψήφο αναμένεται να δώσουν σίγουρα οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, της Ελληνικής Λύσης και των «Σπαρτιατών», ενώ με θετικό μάτι, χωρίς όμως να έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους, βλέπουν την πρόταση το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές.
Υπενθυμίζεται ότι το ρεκόρ ψήφων στην εκλογή προέδρου της Βουλής κατέχει ο Κ. Τασούλας με τις 283 ψήφους τις οποίες έλαβε το 2019, ενώ σε επίπεδο προεδρείου Βουλής το κατέχει ο Ν. Κακλαμάνης με τις 290 ψήφους που έλαβε το 2019 στην εκλογή του στη θέση α’ αντιπροέδρου της Βουλής. Η εκλογή προέδρου της Βουλής θα ανοίξει τον δρόμο για την εκκίνηση της διαδικασίας των πενθημέρων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Κατά το Σύνταγμα, προβλέπονται συγκεκριμένες διαδοχικές ψηφοφορίες με οριζόμενες κατά ψηφοφορία διαφορετικές πλειοψηφίες και με τη μία ψηφοφορία να απέχει από την προηγούμενη πέντε πλήρεις ημέρες. Το γεγονός ότι μετά την πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση η Βουλή πλέον δεν διαλύεται λόγω αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται πως απελευθέρωσε τα κόμματα και επιβεβαιώνει πως η αποκαλούμενη παράδοση να προτείνεται από το κυβερνών κόμμα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέλεχος από την αντίπαλη παράταξη ήταν απλώς ευκαιριακή, προκειμένου να μη διαλύεται η Βουλή και να μη σύρεται η χώρα σε εκλογές. Ούτως ή άλλως, έγινε μόλις δύο φορές στη Μεταπολίτευση, την πρώτη με τον Κωστή Στεφανόπουλο το 1995, ο οποίος όμως προτάθηκε από την Πολιτική Ανοιξη και στηρίχθηκε από το κυβερνών τότε ΠΑΣΟΚ, και τη δεύτερη το 2005 με τον Κώστα Καραμανλή να προτείνει τον Κάρολο Παπούλια. Κανένας, επίσης, δεν μπορεί να ξεχάσει ότι το καλοκαίρι του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα στήριζε επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια, ο οποίος υπήρξε υπουργός του πατέρα του, προκειμένου η κυβέρνηση Καραμανλή να πέσει, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι θα ξαναπρότεινε ο ίδιος τον Κάρολο Παπούλια μετά τις εκλογές.
Οι υποψήφιοι
Ο Κ. Τασούλας αναμένεται να εκλεγεί στην τέταρτη ψηφοφορία, στην οποία ορίζεται ως απαιτούμενη πλειοψηφία οι 151 ψήφοι, έχοντας απέναντί του τους Τάσο Γιαννίτση (ΠΑΣΟΚ), Λούκα Κατσέλη (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστα Κυριακού (Νίκη), ενώ μένει να φανεί αν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας θα προχωρήσει σε επίσημη πρόταση για τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, ώστε και το δικό του όνομα να τεθεί στην κρίση των βουλευτών. Η πρόταση στο πρόσωπο του Κ. Τασούλα αναμένεται να συγκεντρώσει 165 έως 168 ψήφους, στηριζόμενη από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, των «Σπαρτιατών» και ανεξάρτητων βουλευτών όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Μάριος Σαλμάς, ο Παύλος Σαράκης και άλλοι.
Η ανακοίνωση της ημερομηνίας για την πρώτη ψηφοφορία έχει ήδη καθορίσει και τον οδικό χάρτη της Βουλής, με την επισήμανση ότι, σύμφωνα με όσα είναι ήδη γνωστά, το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει κανονικά το νομοθετικό έργο του μεταξύ των ψηφοφοριών. Οι ημερομηνίες των ψηφοφοριών και οι οριζόμενες πλειοψηφίες έχουν ως εξής:
- Πρώτη ψηφοφορία: Σάββατο 25/1/2025. Πλειοψηφία 200 βουλευτές.
- Δεύτερη ψηφοφορία: Παρασκευή 31/1/2025. Πλειοψηφία 200 βουλευτές.
- Τρίτη ψηφοφορία: Πέμπτη 6/2/2025. Πλειοψηφία 180 βουλευτές.
- Τέταρτη ψηφοφορία: Τετάρτη 12/2/2025. Πλειοψηφία 151 βουλευτές
- Πέμπτη ψηφοφορία: Τρίτη 18/2/2025. Απλή πλειοψηφία.
Η ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να γίνει στις 13/3/2025.
Διαβάστε εδώ, εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.