Μήνυμα από τα ναυπηγεία Ελευσίνας προς το Πολεμικό Ναυτικό, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου για τη ναυπήγηση φρεγατών και κορβετών στην Ελλάδα. Το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζεται για ένα μακρόπνοο πρόγραμμα, ναυπήγησης και υποβρυχίων, με τη μεγάλη ευκαιρία για ναυπήγηση στην Ελλάδα όλων των τύπων να είναι περισσότερο δυνατή από ποτέ.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Έπειτα από πολλά χρόνια – σχεδόν δύο δεκαετίες απραξίας- η Ελλάδα επανήλθε στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας με τρία ναυπηγεία να αναγεννώνται από τη σκουριά τους. Αρχικά ήταν η Σύρος, ακολούθησε η Ελευσίνα και εσχάτως ο Σκαραμαγκάς. Τα διαμάντια της βαριάς βιομηχανίας στη χώρα μας λάμπουν ξανά, έχοντας απαλλαγεί από τις σκουριές της απραξίας και της απαξίωσης.
Ειδικά τα ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις με τον κρατικό οργανισμό επενδύσεων DFC να χρηματοδοτεί με 125 εκατ. την ΟΝΕΧ, ήδη έχουν έχουν μετατραπεί σε σημείο αναφοράς για τον κλάδο της ναυτιλίας ολόκληρης της Μεσογείου.
Χθες πραγματοποιήθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη και με πολλές ειδήσεις στα ναυπηγεία Ελευσίνας.
Σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, από κοινού με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη και τη Γενική Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων, Στελλίνα Σιαράπη, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων ΟΝΕΧ στην Ελευσίνα, συνοδευόμενοι από εκπροσώπους της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και συνεργάτες του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, στελέχη του Ομίλου ΟΝΕΧ παρουσίασαν αναλυτικά τις τρέχουσες και μελλοντικές στρατηγικές κινήσεις, οι οποίες αναμένεται να μετατρέψουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου σε έναν από τους μεγαλύτερους ναυπηγικούς, ενεργειακούς και εφοδιαστικούς κόμβους στην περιοχή της Μεσογείου. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι επικείμενες επενδύσεις της ΟΝΕΧ που πρόκειται να αναδείξουν την Ελλάδα σε κεντρικό κόμβο καινοτομίας στην περιοχή, μετασχηματίζοντας τους τομείς της άμυνας και της ναυπηγοεπισκευής και δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ευρύτερο οικονομικό αποτύπωμα, αλλά και στις έως τώρα πρωτοβουλίες του Ομίλου που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εν γένει αναβίωση του κλάδου στη χώρα και σταδιακά οδηγούν στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο ίδιος ο Αμερικανός Πρέσβης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία ανέφερε τις δυνατότητες που έχουν τα ναυπηγεία Ελευσίνας, ως αμιγώς αμερικανική επιχείρηση, να ναυπηγήσουν τις φρεγάτες Constellation, που διά στόματος υπουργού Νίκου Δένδια, η Ελλάδα έχει αποφασίσει να επιλέξει ως τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα, παρουσιάστηκε στον κ. Θεοδωρικάκακο η δυνατότητα ναυπήγησης και κορβετών με οπλικά συστήματα παρόμοια με αυτά που θα έχουν οι Constellation, ενισχύοντας έτσι την διαλειτουργικότητα και την ομοιοτυπία, που είναι το ζητούμενο για την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού.
Μετά το πέρας της παρουσίασης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας, συνοδεία διευθυντικών στελεχών του Ομίλου ανέλαβε την ξενάγηση των επισκεπτών στις υπερσύγχρονες ναυπηγικές εγκαταστάσεις, όπου ενημερώθηκαν από κοντά για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης των διάφορων πλοίων, αλλά και για τους εναλλακτικούς τρόπους λειτουργίας και την αποτελεσματικότητα των τελευταίας τεχνολογίας δεξαμενών, που τέθηκαν σε λειτουργία προσφάτως.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη ναυπηγικές εγκαταστάσεις, αφού συνομίλησε με εργαζόμενους και μαθητές της Επαγγελματικής Σχολής που στεγάζει το Ναυπηγείο, τόνισε ότι: « Η ναυπηγική βιομηχανία, η γαλάζια οικονομία της πατρίδας μας είναι στο κέντρο του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Δεν νοείται η Ελλάδα, μια πανίσχυρη ναυτική δύναμη να μην διαθέτει έναν αντιστοίχως πανίσχυρο ναυπηγικοεπικευαστικό κλάδο. Για το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Ελληνική Κυβέρνηση οι νέες επενδύσεις ναυπηγικού χαρακτήρα θεωρούνται στρατηγικής φύσεως για τη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διευκόλυνση και προώθηση της υλοποίησής τους. Η ΟΝΕΧ μέσα σε ενάμισι χρόνο από την εγκατάστασή της στο Ναυπηγείο Ελευσίνας υπολογίζεται ότι κατόρθωσε να κάνει τζίρο 120 εκατομμύρια, ενώ 450 εργαζόμενοι εργάζονται ήδη και αμείβονται κανονικά. Αυτό είναι τρομερή επιτυχία και είμαστε εδώ να το αναδείξουμε και να το στηρίξουμε».
Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Ομίλου για τις νέες επενδύσεις και κατασκευές αναφερόμενος στον κλάδο της ναυπηγοεπισκευαστικής, τόνισε:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής επιδιώκουν τη συνεχή υποστήριξη και ενίσχυση των επενδύσεών τους στην Ελλάδα. Πρόσφατα, επένδυσαν 125 εκατομμύρια δολάρια στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη του κλάδου. Πριν από αυτήν την επένδυση, οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία ήταν πολύ λιγότεροι· σήμερα, αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί σημαντικά και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Αυτή η εξέλιξη προσφέρει μια νέα αίσθηση ελπίδας στους ανθρώπους. Οι εργαζόμενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να συντηρούν τις οικογένειές τους, συμβάλλοντας ουσιαστικά και στην κοινωνική συνοχή. Αυτή η επένδυση όχι μόνο υποστηρίζει τις οικογένειες αλλά ενισχύει και την οικονομία, τόσο της Ελλάδας όσο και της Αμερικής. Οι δύο χώρες μας συνεργάζονται στενά, όχι μόνο για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας αλλά και για τη στήριξη των ανθρώπων της».
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας αναφέρθηκε στις νέες επενδύσεις, στο ιδιαίτερα φιλόδοξο πλάνο για 3.000 νέες θέσεις εργασίας σε βάθος τριετίας και στον τζίρο εκατομμυρίων του Ομίλου: « Το όραμά μας, ένα εθνικό όραμα που ξεκινάει από το 2019 με στόχο τα ελληνικά ναυπηγεία να μετατραπούν σε hub τεχνολογικό, κατασκευαστικό, που θα παρέχει καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει καθοριστικά στο ΑΕΠ της χώρας. Μαζί με τους εργαζόμενους κατορθώσαμε να αλλάξουμε την εικόνα των Ναυπηγείων και μέσα σε δυόμισι χρόνια δραστηριοποιούμαστε στον τομέα των επισκευών, των ναυπηγικών και αμυντικών προγραμμάτων, αλλά και της ενεργειακής μετάβασης».
Τέλος, ο κ. Ξενοκώστας ευχαρίστησε ονομαστικά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Ελληνική Κυβέρνηση για τη σπουδαία στήριξή της ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την διαχρονική υποστήριξη στην προσπάθεια της ανάτασης και ανάστασης της ναυπηγικής βιομηχανίας. Ονομαστικά ευχαρίστησε και τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκο για τον οποίο τόνισε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το νέο χαρτοφυλάκιο, υποστήριξε εμπράκτως την προσπάθειά μας και φρόντισε να ενημερωθεί για όλα όσα απαιτούνται.
Η συνάντηση στην ΓΔΑΕΕ
Η επίσκεψη αυτή υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία της τριμερούς συνεργασίας, μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Αμερικανικής Πρεσβείας και του ιδιωτικού τομέα για την μακροπρόθεσμη και σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την ενίσχυση της θέσης της χώρας μας στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.
Το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης βρέθηκε εκεί μαζί με τον Αμερικανό Πρέσβη στέλνει διπλό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για τη βούληση των ΗΠΑ να εμβαθύνουν εν τοις πράγμασι τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών με επενδύσεις δισεκατομμυρίων, προστιθέμενη αξία στην ελληνική βιομηχανία και αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.
Πάγιο αίτημα των ναυπηγείων και ιδιαίτερα της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων είναι η δημιουργία μητρώου, ώστε να αποτραπούν οι περιπτώσεις κάτι χρεοκοπημένων… καρνάγιων που εμφανίζονται να διεκδικούν προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού κι επί της ουσίας να επιβιώνουν με κρατική χρηματοδότηση εκτελώντας εργασίες αμφιβόλου ποιότητας.
Κάτι το οποίο τέθηκε και στον Τάκη Θεοδωρικάκο κατά τη διάρκεια της συνάντησης, με τον ίδιο να υπόσχεται ότι θα εξετάσει προσεκτικά το ζήτημα δίνοντας λύση το συντομότερο.
Κάτι ωστόσο για το οποίο προ δύο εβδομάδων, όταν δηλαδή πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΕΝ) με την ηγεσία της ΓΔΑΕΕ, δεν είδαν την ανταπόκριση που θα περίμεναν. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ελληνικά ναυπηγεία – που δεν έχουν την παραμικρή παραγγελία από το ελληνικό δημόσιο – έχουν την δυνατότητα ναυπήγησης πλοίων έως 14.500 τόνων εκτόπισμα, δεν έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σε συζητήσεις ούτε να υποβάλλουν πρόταση για κανένα από τα κυοφορούμενα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.
Οι εκπρόσωποι της ΕΕΝ επεσήμαναν, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, πώς είναι δυνατόν να καλούνται ξένες εταιρείες και να συνάπτονται συμβόλαια για παραγγελίες στο εξωτερικό χωρίς να εξετάζονται οι δυνατότητες της εγχώριας βιομηχανίας.
Μάλιστα, αυτό που τονίστηκε είναι ότι τα ελληνικά ναυπηγεία δεν είναι μηχανουργία για να φτιάχνουν κάποια τμήματα καραβιών ή να συγκολλούν λαμαρίνες αλλά έχουν τη δυνατότητα παραγωγής πλοίων υψηλής τεχνολογίας, παραθέτοντας ότι οι φρεγάτες ΜΕΚΟ, τα υποβρύχια ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, οι ΤΠΚ ΡΟΥΣΣΕΝ και το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ εκτοπίσματος 14.500 τόνων.
«Στην Ελλάδα υπάρχει το παράδοξο να ακολουθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις τις επιταγές των ξένων και όχι τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και της εγχώριας βιομηχανίας» ειπώθηκε μεταξύ άλλων.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι μέλος της ΕΕΝ είναι και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, με τον πρόεδρο Βασίλη Κορκίδη να παρίσταται στη συνάντηση. Έμμεσα και άμεσα ΕΕΝ και ΕΒΕΠ εκπροσωπούν περίπου 18.100 επιχειρήσεις και 215.000 εργαζόμενους.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.