Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στη χθεσινή (21/10) παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Αγγελάκα, υποδεχόμενο τον Νεαπολίτη καλλιτέχνη και συγγραφέα, ο οποίος για άλλη μία φορά απέδειξε τη διαχρονική του αξία, τόσο στον χώρο της μουσικής όσο και της συγγραφής.
Η ατμόσφαιρα στην πάντα φιλόξενη πλατεία Γάτσου, την οποία γνωρίζουν πολύ καλά όσοι μένουν στην περιοχή, ήταν γεμάτη μουσική, ροκ διάθεση και λογοτεχνικότητα. Ήταν για άλλο ένα βράδυ ένας τόπος συνάντησης, συζήτησης, παιχνιδιού και συντροφικότητας.
Στην πλατεία μπορούσε να συναντήσει κανείς άτομα όλων των ηλικιών, που ήρθαν να δουν και να ακούσουν από κοντά τον αγαπημένο ροκ τραγουδιστή, ο οποίος ανέδειξε άλλη μια πτυχή της πολυμορφικής καλλιτεχνικότητάς του.
Τη βραδιά αγκάλιασε η Αυτόνομη Παρέμβαση Νεαπολιτών (ΑΠΑΝ) και η Λαϊκή Βιβλιοθήκη, που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου ψυχαγωγίας, όπου ο καθένας θα μπορεί να εκφραστεί χωρίς στεγανά, να κοινωνικοποιηθεί και να ανοίξει τα φτερά του για έναν διαφορετικό κόσμο όπου συναντιέται το σήμερα με το χθες και το αύριο.
Μέσα σ’ αυτό το φιλικό κλίμα, προλόγισαν το βιβλίο «Ο τίγρης, το κοράκι κι ο Θεός», κατά σειρά, ο Μάνος Μπουγιούκογλου, φυσικός, ο Μάριος Αμαξόπουλος, δικηγόρος, αλλά και ο Κώστας Δεσποινιάδης, εκδότης και συγγραφέας, φωτίζοντας και αναδεικνύοντας, παράλληλα, πτυχές του συγγραφέα, του βιβλίου και του «μετάβιβλιου» που ανοίγεται στον αναγνώστη.
Κι αυτό γιατί, όπως σωστά επεσήμανε ο κ. Μπουγιούκογλου, «Ο Τίγρης, το Κοράκι κι ο Θεός» είναι ένα διαφορετικό βιβλίο από αυτό που ίσως θα περίμεναν πολλοί, θέτοντας σημαντικά ερωτήματα, βαθιά πολιτικά και κοινωνικά, για τον θεό, τη δημιουργία, τον έρωτα, την ειρήνη, αλλά και τον θάνατο.
Σημειώνοντας ότι το βιβλίο δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να πλάσει την ιστορία, όπως ο ίδιος την οραματίζεται, ο κ. Μπουγιούκογλου επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Ποιον Θεό εννοεί άραγε. Τον δικό μας, κάποιον άλλο […] ή μήπως τον από μηχανής θεό; […] Είναι μια όμορφη επιβεβαίωση ενός στίχου που μας είπε ο Γιάννης με την παρέα του πριν 33 χρόνια… “Ω είναι ωραία στον παράδεισο!”».
Παράλληλα, ο κ. Αμαξόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο αρχικός τίτλος του βιβλίου ήταν «Ο παράδεισος του συγγραφέα», έκανε λόγο για ένα πολύπλοκο καλλιτεχνικά έργο, με στοιχεία θεατρικά, κινηματογραφικά, αυτοβιογραφικά και ποιητικά.
«Καταλήγει σε ένα υπερρεαλιστικό φινάλε την αξία της ποίησης ως μόνη δύναμη που μπορεί να εξαφανίσει θεούς και να αλλάξει τον κόσμο. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να τελειώσει το βιβλίο του ένας αληθινός ποιητής σαν το Γιάννη Αγγελάκα;», είπε χαρακτηριστικά.
Παίρνοντας τον λόγο, ο Κώστας Δεσποινιάδης, από τις εκδόσεις “Πανοπτικόν”, παρατήρησε ότι οι ποιητές είναι αποκλεισμένοι από τον παράδεισο του δημιουργού, γιατί «το να γράφει κανείς ποιήματα ισοδυναμεί με αμάρτημα», με την τιμωρία για όλους αυτούς τους «ρομαντικούς» να είναι πολύ σκληρή.
«Ποια μπορεί να είναι η αντιπρόταση στο όλοι εναντίον όλων που προτάσσει η εποχή μας; μια κοινότητα σκεπτόμενων και δημιουργικών ανθρώπων ποιητών εν τη ευρεία έννοια μπορούν να είναι απάντηση. Πρόκειται για μια ποιητική εξέγερση με τη συνδρομή της οποίας έρχεται η κάθαρση. […]
Σ’ αυτόν τον πόλεμο ο Αγγελάκας διάλεξε στρατόπεδο και στάση ζωής. Τι χρειάζονται οι ποιητές σε μικρόψυχους καιρούς; Στο σκοτάδι της πιο βαθιάς νύχτας που έχουμε βρεθεί χρειαζόμαστε ποιητές σαν τον Γιάννη Αγγελάκα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δεσποινιάδης.
Αμέσως μετά την παρουσίαση, ο Γιάννης Αγγελάκας υπέγραψε τα βιβλία, ενώ προχώρησε σε μια προσωπική αναδρομή από τη ζωή του στη Νεάπολη, εκφράζοντας τις σκέψεις του για το μέλλον.
Όπως τόνισε, η Νεάπολη που γνώρισε και αγάπησε ως παιδί δεν υπάρχει πια, καθώς έχει αντικατασταθεί από μπετόν, γεγονός που περισσότερο τον πονάει, παρά τον ενοχλεί.
Και φυσικά, από το όραμά του για το μέλλον, στο οποίο υπάρχουν ψήγματα απαισιοδοξίας, δεν θα μπορούσε να λείπει μια δόση ελπίδας, χάρη στους «τρελούς» που πάντα θα κρατούν τη «φλόγα ζωντανή».
«Υπάρχουν παιδιά που κρατούν τη φλόγα ζωντανή σε ένα απαισιόδοξο μέλλον. Μπορεί με αυτούς κάποια στιγμή να καταφέρουμε να κάνουμε κάτι πιο ουσιαστικό σαν ανθρωπότητα από το να χάνουμε τον χρόνο μας.
Υπάρχει ζωντανή τέχνη και θα υπάρχει πάντα», ήταν το ελπιδοφόρο, τελικά, μήνυμά του.
Το βιβλίο «Ο τίγρης, το κοράκι κι ο Θεός» κυκλοφόρηση τον Μάρτιον του 2023 από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το εξώφυλλο έχει φιλοτεχνήσει ο Γιώργος Κόφτης.
Λίγα λόγια από τον ίδιο τον συγγραφέα για το βιβλίο…
Συγχαρητήρια! Κάνατε μια εύστοχη επιλογή. Κρατάτε στα χέρια σας ένα όμορφο και οικονομικό ανάγνωσμα. Όμορφο γιατί το έγραψα ΕΓΩ και οικονομικό γιατί, χωρίς να το ξέρετε, κρατάτε στα χέρια σας όχι ένα, αλλά δύο βιβλία, το ένα μέσα στο άλλο.
Στο ένα θα γνωρίσετε δύο κατά φαντασίαν συγγραφείς, έναν κατά φαντασίαν Θεό και κάποιον Κόκκινο. Στο άλλο… Τι να σας πω για το άλλο; Ένα μόνο θα σας πω, ξεκινάει έτσι:
Η γέννηση, καμιά φορά, είναι θλιβερότερη και πιο δύσκολη από τον θάνατο, ειδικά αν γεννιέσαι φτωχός…
Φοβερό, ε!
Όπως και να ’χει, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, το να αγοράζεις δύο βιβλία στην τιμή του ενός δεν είναι λίγο πράμα. Εύχομαι να σας αρέσουν και τα δύο ή, έστω, το ένα, ή και κανένα.
Σας χαιρετώ από τον παράδεισο του συγγραφέα. Καλή ανάγνωση!
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.