Ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποδέχθηκε σήμερα τον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) και πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, στην έπαυλη Vahdettin.
Όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, ο πρόεδρος Ερντογάν έχει πραγματοποιήσει «μπαράζ επαφών» με περιφερειακούς ηγέτες, από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.
Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν περιφερειακά ζητήματα, ενώ στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Τουρκία και Λιβύη έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους και κατηγορούν το Ισραήλ για «σφαγή» και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επίσης, Ερντογάν και Ντμπεϊμπά αναμένεται να συζητήσουν για τις διμερείς σχέσεις και τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Cumhurbaşkanımız @RTErdogan, Libya Başbakanı Abdülhamid Dibeybe’yi Vahdettin Köşkü’nde kabul etti. pic.twitter.com/s0Mf8rmyE8
— T.C. Cumhurbaşkanlığı (@tcbestepe) October 20, 2023
Σύμφωνα με το Libya Herald, χθες Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά, ανακοίνωσε ότι η Λιβύη πρόκειται να δημιουργήσει μια νέα θαλάσσια ζώνη και θα επεκτείνει τα θαλάσσια συνορά της από 12 σε 24 ναυτικά μίλια.
«Αυτό», πρόσθεσε, «θα γίνει με τρόπο που να μην παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες ούτε να προκαλεί επίθεση στα θαλάσσια σύνορα άλλων χωρών».
Τουρκία και Λιβύη έχουν υπογράψει δύο μνημόνια κατανόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο το 2019, και την συνεργασία στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων το 2022. Και οι δύο συμφωνίες παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ο ΟΗΕ έχει καταδικάσει τις τουρκολιβυκές συμφωνίες, οι οποίες δεν έχουν επικυρωθεί από το λιβυκό κοινοβούλιο, που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.
Η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά ανέλαβε καθήκοντα το 2021 στο πλαίσιο μιας διαδικασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η οποία είχε ως στόχο τη διενέργεια προεδρικών και βουλευτικών εκλογών την ίδια χρονιά. Οι εκλογές όμως ματαιώθηκαν, λόγω διαφωνιών για τους κανόνες. Έτσι, ενώ ουσιαστικά η θητεία της GNU έχει λήξει, ο Ντμπεϊμπά παραμένει στην εξουσία. Δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία: μία στην Τρίπολη με επικεφαλής τον Ντμπεϊμπά και μία στην ανατολική Λιβύη, που στηρίζεται από τον πανίσχυρο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Φωτογραφία Προεδρία της Τουρκίας
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.