Σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συναντάμε βίντεο που περιέχει αποσπάσματα από βίαιη διένεξη βουλευτών μέσα στο ουκρανικό κοινοβούλιο. Το υλικό πλαισιώνεται ως πρόσφατο και, παρότι πραγματικό, πρόκειται για αναπαραγωγή παλαιότερου υλικού που έχει ληφθεί αρκετά χρόνια πριν. Ας εξετάσουμε τα στοιχεία.
Παραδείγματα αναρτήσεων:
Τι ισχύει
Με οδηγό το υδατογράφημα του TikTok όπως εμφανίζεται στις παραπάνω αναρτήσεις, καθώς και του ονόματος χρήστη (username) που το συνοδεύει, εντοπίσαμε το αρχικό βίντεο εντός της δημοφιλούς πλατφόρμας. Το βίντεο που διαμοιράστηκε έχει δημοσιευτεί από ουκρανικό λογαριασμό στις 26 Ιανουαρίου 2023 και αναγράφει πως πρόκειται για «ειδήσεις από το 2010» (не пов: ти відкриваєш новини за 2010). Ωστόσο, στις ελληνικές αναπαραγωγές το κομμάτι που εμπεριέχει την σχετική φράση έχει αποκοπεί ενώ το βίντεο είναι και μερικά δευτερόλεπτα μικρότερο από το αρχικό.
Το αρχικό βίντεο:
Το περιστατικό συνέβη σε συνεδρίαση του ουκρανικού κοινοβουλίου στις 27 Απριλίου του 2010 στο Κίεβο, όπου έλαβαν χώρα βίαιες διενέξεις και ρίψεις καπνογόνων αλλά και αβγών μεταξύ των βουλευτών. Η τότε κυβέρνηση του Viktor Yanukovych – πρώην μέλος του φιλορωσικού Κόμματος των Περιφερειών που κατέφυγε στη Ρωσία το 2014 έπειτα από ομόφωνη απόφαση του κοινοβουλίου προς παύση των καθηκόντων του, μετά τις εξεγέρσεις της λεγόμενης Ουκρανικής επανάστασης του 2014 – είχε μόλις επικυρώσει μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με τη Ρωσία.
Φωτογραφικό υλικό από τη διένεξη στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο:
Η συμφωνία, με την ονομασία «Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας» (the Black Sea Fleet), υπεγράφη στις 21 Απριλίου του 2010 και αφορούσε την παράταση μίσθωσης μιας ρωσικής ναυτικής βάσης στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας. Το έως τότε «ενοίκιο» ανερχόταν περίπου στα 90-100 εκ. δολάρια ετησίως και ενώ η συμφωνία επρόκειτο να λήξει το 2017, πήρε παράταση για 25 ακόμη χρόνια, έως το 2042. Η συνθήκη επέτρεπε στη Ρωσία να διατηρεί έως και 25.000 στρατιώτες, 24 συστήματα πυροβολικού, 132 τεθωρακισμένα οχήματα και 22 στρατιωτικά αεροπλάνα στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Από την άλλη, η Ρωσία προσέφερε ως αντάλλαγμα στην Ουκρανία εκπτώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο. Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Dmitry Medvede δεσμεύτηκε ότι η Μόσχα «θα μειώσει την τιμή που πληρώνει το Κίεβο για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου της Σιβηρίας κατά 100 δολάρια από την τρέχουσα τιμή των 330 δολαρίων, με έκπτωση 30% εάν η τιμή πέσει». [πηγή] Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας και πρώην διπλωματικός αντιπρόσωπος στη Ρωσία Kostyantyn Gryshchenko είχε δηλώσει πως η εν λόγω συμφωνία ήταν καίριας σημασίας για τη χώρα, καθώς η επικύρωσή της συνέδραμε στον σχηματισμό του [ετήσιου] προϋπολογισμού, γεγονός που ήταν προϋπόθεση για την λήψη πιστώσεων από διεθνής φορείς και την εκ νέου εκκίνηση της εγχώριας οικονομίας.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι το Κοινοβούλιο παρέκαμψε την κανονική διαδικασία και ενέκρινε τον προϋπολογισμό χωρίς συζήτηση, επικαλούμενοι τη χαοτική κατάσταση που είχε επιφέρει η αντίδραση στην επικύρωση της συμφωνίας. Βίαιες διενέξεις σημειώθηκαν και εκτός του κοινοβουλίου, όπου πλήθος υποστηρικτών και αντιτιθέμενων της συμφωνίας συγκρούστηκαν.
Τηλεοπτικό απόσπασμα από το κανάλι 5 της Ουκρανίας (5 Kanal):
Συμπέρασμα
Το εξεταζόμενο βίντεο παρότι είναι πραγματικό, προέρχεται από περιστατικό που συνέβη το 2010 στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο. Η διένεξη προκλήθηκε λόγω αντιρρήσεων επισύναψης αμφιλεγόμενης συμφωνίας με τη Ρωσία από τη μεριά της Κυβέρνησης.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.