Συχνά ακούμε τον όρο «παθητικό εισόδημα». Τι ακριβώς είναι αυτό όμως; Μπορούμε να το αποκτήσουμε;
«Ως οικονομικός σύμβουλος, πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας και να πω ότι το παθητικό εισόδημα είναι λίγο μύθος. Εάν ήταν εύκολο και ρεαλιστικό να δημιουργήσετε πραγματικά παθητικό εισόδημα, όπου τα χρήματα ρέουν… στους λογαριασμούς σας χωρίς καμία προσπάθεια εκ μέρους σας, θα το κάναμε όλοι!
Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ευκαιρίες για τη δημιουργία παθητικού εισοδήματος. Υπάρχουν κάποιες νόμιμες ιδέες που μπορείτε να ακολουθήσετε, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι ακόμη και αυτές δεν είναι προσβάσιμες σε όλους» λέει στο Business Insider o
Με βάση αυτά τα δεδομένα, παραθέτει 3 τρόπους για να έχεις παθητικό εισόδημα.
1. Δημιουργήστε ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο επενδύσεων
Η όλη ιδέα του να κάνετε επενδύσεις κατά τη διάρκεια των εργασιακών σας ετών είναι να δημιουργήσετε ένα χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων που θα παρέχει τελικά ένα βιώσιμο εισόδημα.
Με ένα καλά διαφοροποιημένο, στρατηγικά διαχειριζόμενο χαρτοφυλάκιο, αγοράζετε τώρα περιουσιακά στοιχεία που θα αυξάνονται σε αξία με την πάροδο του χρόνου. Στο μέλλον, μπορείτε να μετατρέψετε αυτά τα περιουσιακά στοιχεί σε μετρητά χωρίς να κάνετε πρόσθετη εργασία. Μπορείτε επίσης να λάβετε εισόδημα από αυτά απευθείας, μέσω μερισμάτων.
Αυτός είναι ένας ρεαλιστικός, εφικτός και προσβάσιμος τρόπος για τους περισσότερους ανθρώπους να δημιουργήσουν παθητικό εισόδημα. Χρειάζεται βέβαια να επενδύσετε από πριν χρόνο και προσπάθεια για να δημιουργήσετε το είδος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου που μπορείτε να μετατρέψετε αξιόπιστα σε ένα αρκετά υψηλό εισόδημα.
Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να έχετε υψηλό ποσοστό αποταμίευσης ενώ εργάζεστε ενεργά. Καθιστά δυνατή τη ροή παθητικού εισοδήματος στο μέλλον.
2. Ξεκινήστε μια επιχείρηση (ή επενδύστε σε μια)
Μπορείτε να δημιουργήσετε παθητικό εισόδημα εάν δημιουργήσετε μια επιχείρηση που λειτουργεί… χωρίς εσάς. Μόλις ξεκινήσετε μια επιχείρηση, πρέπει να προσλάβετε υπαλλήλους που παρέχουν τις υπηρεσίες σας ή δημιουργούν το προϊόν σας χωρίς να χρειάζεται να κάνετε εσείς τη δουλειά για να παράγετε αξία. Αντίθετα, διατηρείτε την ιδιοκτησία (και επομένως μέρος του κέρδους).
Η επιχείρηση υπηρεσιών ή προϊόντων, μπορεί να είναι σε οποιονδήποτε κλάδο ή τομέα. Κοιτάξτε στην ειδικότητα ή αγορά-στόχο που αισθάνεστε ότι είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να εξυπηρετήσετε. Αυτό σας δίνει ελευθερία να δημιουργήσετε, με τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με το σύνολο των δεξιοτήτων ή την εμπειρία σας.
Φυσικά, δεν τα καταφέρνουν όλες οι επιχειρήσεις. Ακόμη όμως και οι λιγότερες επιτυχημένες επιχειρήσεις αναπτύσσονται σε σημείο που ο ιδιοκτήτης μπορεί να κερδίσει πραγματικά παθητικό εισόδημα — δηλαδή scale σε σημείο όπου δεν χρειάζεται πλέον να διαδραματίζετε ενεργό ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας της επιχείρησης και στη δημιουργία εσόδων.
Θυμήσου και το άρθρο: Έξι business projects που μπορείς να ξεκινήσεις με κάτω από 500 ευρώ | Του Γιάννη Μπελεγρίνη.
3. Αξιοποιήστε την τρέχουσα εργασία σας για μελλοντικά royalties
Η πώληση των δικαιωμάτων μπορεί να σας επιτρέψει να δημιουργήσετε μια παθητική ροή εισοδήματος. Αυτό μπορεί να είναι από πνευματική ιδιοκτησία, όπως μια διαδικασία ή ένα σύστημα που μπορεί εφαρμόσει μια επιχείρηση, ή κάτι σαν μια ιστορία ή ένα σενάριο που ένας παραγωγός θα μπορούσε να μετατρέψει σε ταινία.
Η δημοσίευση βιβλίων, μαθημάτων ή άλλων πόρων που θέλουν να αγοράσουν οι άνθρωποι θα σας επιτρέψει επίσης να μετατρέψετε ένα έργο που δημιουργήσατε μια φορά, σε επαναλαμβανόμενο μελλοντικό εισόδημα με τη μορφή δικαιωμάτων εκμετάλλευσης.
Ωστόσο, αυτή η διαδρομή προς το παθητικό εισόδημα είναι από τις πιο δύσκολες. Και κάποιοι εύλογα θα υποστήριζαν ότι αυτά τα κέρδη δεν είναι καθόλου παθητικά, καθώς απαιτούν πολύ χρόνο, προσπάθεια και δουλειά από πριν.
Αλλά αν ο στόχος σας είναι το παθητικό εισόδημα, η απόκτηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης παρέχει τον δρόμο για να το πετύχετε αυτό για τον μελλοντικό σας εαυτό. Αξίζει να το εξετάσετε εάν οι δεξιότητες και η εμπειρία σας ευθυγραμμίζονται με αυτό το μοντέλο δημιουργίας εσόδων.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.