Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος
Σ ένα πόλεμο συμβαίνουν πολλά.
Σκηνές και γεγονότα σχεδόν αδιανόητα που δεν τα χωράει ο νους, τα οποία περνούν από στόμα σε στόμα και γίνονται θρύλος…
Κάτι τέτοιο βίωσε το πλήρωμα του πιο ένδοξου (ίσως), πολυταξιδεμένου και μπαρουτοκαπνισμένου πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ, που πέρασε κυριολεκτικά στην ιστορία!
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS O’Bannon (DD 450) ήταν ένα από τα τυχερά πλοία του αμερικανικού ναυτικού. Το σκάφος έλαβε το όνομα ενός θρυλικού αξιωματικού των πεζοναυτών του ανθυπολοχαγού Presley Neville O’Bannon, που διακρίθηκε ιδιαίτερα στον Πρώτο Πόλεμο κατά των πειρατών της Μπαρμπαριάς (1801-05).
Το αντιτορπιλικό κλάσης Fletcher καθελκύστηκε το 1942.
Ήταν δηλαδή αδελφό πλοίο με τα δικά μας «Ναβαρίνο», «Βέλος», «Σφενδόνη», «Θύελλα» «Ασπίς», «Λόγχη».
Ανέπτυσσε μέγιστη ταχύτητα 35 Κόμβων και ο κύριος οπλισμός του αποτελείτο από πέντε πυροβόλα των 127mm σε ισάριθμους πυργίσκους.
Έφερε ιδιαίτερα βαρύ αντιαεροπορικό οπλισμό συγκείμενο από 10 πυροβόλα των 40mm και επτά των 20mm.
Επίσης διέθετε 10 τορπιλοβλητικούς σωλήνες και βόμβες βυθού.
Έδρασε κυρίως στον Ειρηνικό Ωκεανό και πήρε μέρος σε όλες τις ναυμαχίες του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Στην συνεχεία πήρε επίσης μέρος στις επιχειρήσεις της Κορέας, του Βιετνάμ, ήταν παρόν στις δοκιμές της βόμβας υδρογόνου ανοιχτά του Ένιβετοκ και τέλος ήταν το πλοίο που περισυνέλεξε τους αστροναύτες από την θάλασσα κατά την επιστροφή τους από την Σελήνη!
Το «O’Bannon» έλαβε Προεδρικές εύφημες μνείες και 17 αστέρια μάχης για την υπηρεσία του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, τοποθετώντας το ανάμεσα στα πιο δοξασμένα πλοία των ΗΠΑ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου .
Έλαβε επίσης τρία ακόμη αστέρια μάχης για υπηρεσία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας .
Το παρατσούκλι του ηταν Lucky O “
Ο Ναύαρχος William F. Halsey είχε πει.
«Η ιστορία του πολέμου στον Ειρηνικό δεν μπορεί ποτέ να γραφτεί χωρίς να αφηγηθεί την ιστορία του USS O’Bannon»
ΒΥΘΙΣΕ ΘΩΡΗΚΤΟ
Έλαβε το βάπτισμα του πυρός στο Γκουανταλκανάλ και κατόπιν στις Νήσους του Σολομώντα.
Εκεί οι Ιάπωνες είχαν μόλις απολέσει τη βάση και το αεροδρόμιο του Ρούνγκα Πόιντ.
Αδυνατώντας δε να το καταλάβουν επιχείρησαν να τα καταστρέψουν.
Ο O’Bannon εκπαιδεύτηκε σύντομα για πόλεμο στην Καραϊβική και απέπλευσε από τη Βοστώνη στις 29 Αυγούστου 1942 για τον Νοτιοδυτικό Ειρηνικό , όπου μόλις είχε ξεκινήσει η μακρά και επίπονη εκστρατεία Guadalcanal .
Για περισσότερο από ένα χρόνο, το Πολεμικό Ναυτικό – για να καλύψει τις παγκόσμιες δεσμεύσεις του σε μια περίοδο που τα νέα πλοία μόλις άρχιζαν να εντάσσονται στον στόλο – έπρεπε να πολεμήσει και να πολεμήσει ξανά στα νησιά του Σολομώντος σε μια από τις πιο έντονα αμφισβητούμενες εκστρατείες της ιστορίας, παλεύοντας για τον έλεγχο αέρα και θάλασσας από τους Ιάπωνες και παρέχοντας στο Σώμα Πεζοναυτών και τον Στρατό κάθε δυνατή υποστήριξη καθώς κέρδισαν έδαφος ίντσα σε ίντσα στα μυριάδες νησιά.
Το O’Bannon ανταποκρίθηκε έναν γενναία στις αποστολές του κερδίζοντας το πρώτο μετάλλιο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Στις 13 Νοεμβρίου 1942 βρέθηκε αντιμέτωπο με μια ισχυρή ιαπωνική μοίρα αποτελούμενη από τα καταδρομικά μάχης Hiei και Kirishima, ένα ελαφρύ καταδρομικό και 14 αντιτορπιλικά.
Το Hiei, ένα από τα τέσσερα καταδρομικά (ταχέα θωρηκτά, κατά τους Ιάπωνες), της κλάσης Kongo, όπως και το Kirishima, ήταν οπλισμένο με οκτώ πυροβόλα των 14in (356mm), 16 πυροβόλα των 152mm, οκτώ των 127mm και πολλά ελαφρότερα αντιαεροπορικά πυροβόλα.
Είχε εκτόπισμα 37.000 t. και ανέπτυσσε μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων.
Απέναντι στις δυνάμεις αυτές οι Αμερικανοί αντιπαρέτασσαν δύο βαριά και τρία ελαφρά καταδρομικά και οκτώ αντιτορπιλικά.
Παρόλα αυτά επιτέθηκαν θαρραλέα.
Το O’Bannon επιτέθηκε στο Hiei. Πλησιάζοντας ταχύτατα τον αντίπαλο Γολιάθ, το μικρό αντιτορπιλικό εξουδετέρωσε το πλεονέκτημα του γίγαντα σε ισχύ και αριθμό πυροβόλων. Το αντιτορπιλικό πλησίασε τόσο κοντά που τα βλήματα του ιαπωνικού καταδρομικού μάχης περνούσαν από πάνω του!
Αντίθετα τα βλήματα του O’Bannon από τόσο κοντινή απόσταση προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο ιαπωνικό σκάφος. Παράλληλα και τα λοιπά αμερικανικά σκάφη συγκέντρωσαν τα πυρά τους στο Hiei προκαλώντας του τόσο σοβαρές ζημιές που δεν μπόρεσε, σε λίγο, να αντιμετωπίσει τα αμερικανικά αεροσκάφη που άρχισαν να του επιτίθενται.
Το ιαπωνικό σκάφος υπέκυψε τελικά δεχόμενο πλήγματα από βαριά βομβαρδιστικά Β-17 και τορπιλοπλάνα Avenger.
Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ… ΠΑΤΑΤΑΣ
Το τυχερό O’Bannon όμως έμελλε να δικαιώσει τη φήμη του ακόμα μια φορά, έχοντας αντίπαλο τώρα το ιαπωνικό υποβρύχιο RO-34 κλάσης Kaichu VI.
Το ιαπωνικό υποβρύχιο εκτοπίσματος 1.219 t. εν καταδύσει, ανέπτυσσε μέγιστη ταχύτητα 19 Κόμβων στην επιφάνεια – 8,25 Κόμβους σε κατάδυση – είχε ακτίνα ενεργείας 15.000 χλμ. και ήταν οπλισμένο με τέσσερις πρωραίους τορπιλοβλητικούς σωλήνες των 21in, ένα πυροβόλο των 76mm και ένα βαρύ πολυβόλο των 13,2mm.
Το βράδυ της 5ης Απριλίου 1943 το ιαπωνικό σκάφος έπλεε στην επιφάνεια κοντά στα νησιά Ράσελ στο σύμπλεγμα των νήσων του Σολομώντος .
Τα αμερικανικά αντιτορπιλικά O’Bannon και Strong έπλεαν επίσης στην περιοχή. Το O’Bannon εντόπισε το υποβρύχιο και αμέσως έσπευσε να επιτεθεί.
Το αντιτορπιλικό έπλευσε κατά πάνω στο υποβρύχιο με σκοπό αν το εμβολίσει. Άλλαξε όμως πορεία όταν κάποιος αξιωματικός θεώρησε ότι δεν επρόκειτο για υποβρύχιο αλλά για ιαπωνικό ναρκοθετικό.
Άρα ο εμβολισμός αποκλειόταν καθώς και το αμερικανικό σκάφος θα υφίσταντο σοβαρές ζημιές.
Το O’Bannon έστριψε τόσο απότομα που βρέθηκε στο πλευρό του ιαπωνικού υποβρυχίου αδυνατώντας να βάλλει κατά του χαμηλού υποβρυχίου.
Οι Ιάπωνες όμως μπορούσαν να βάλλουν και το έπραξαν.
Μη έχοντας άλλα όπλα διαθέσιμα οι ναύτες του O’Bannon άρχισαν να πετούν πατάτες στους Ιάπωνες αντιπάλους τους.
Φυσικά οι πατάτες δεν σκοτώνουν.
Ο πανικός όμως σίγουρα σκοτώνει και οι Ιάπωνες πανικοβλήθηκαν πιστεύοντας ότι δέχονταν μπαράζ χειροβομβίδων.
Οι Ιάπωνες άρχισαν να πετούν τις πατάτες στη θάλασσα.
Έτσι όμως κερδήθηκε χρόνος.
Το αντιτορπιλικό απομακρύνθηκε από το υποβρύχιο και ήταν πλέον σε θέση να χρησιμοποιήσει τα όπλα του.
Κατόπιν τούτου το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο.
Το ιαπωνικό υποβρύχιο βυθίστηκε αύτανδρο.
Το αντιτορπιλικό κατέρριψε αργότερα, την ίδια μέρα, και δύο ιαπωνικά αεροσκάφη.
Το O’Bannon κατέστη το πλέον «παρασημοφορημένο» αμερικανικό αντιτορπιλικό.
Στις 30 Ιανουαρίου 1970, παροπλίστηκε σε μια τελετή στο Περλ Χάρμπορ .
Πωλήθηκε για παλιοσίδερα στις 6 Ιουνίου 1970 και διαλύθηκε δύο χρόνια αργότερα.
Πληροφορίες
History point
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.