Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι έγραψε μια επιστολή καταγγελίας στον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς το Σαββατοκύριακο, διαμαρτυρόμενη την κυβέρνηση για τα σχέδια του Βερολίνου να χρηματοδοτήσει δύο ΜΚΟ μεταναστών που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία.
«Έμαθα με έκπληξη ότι η κυβέρνησή σας —χωρίς συντονισμό με την ιταλική κυβέρνηση— φέρεται να αποφάσισε να υποστηρίξει με σημαντικά κονδύλια μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με την υποδοχή παράτυπων μεταναστών στο ιταλικό έδαφος και τη διάσωση στη Μεσόγειο Θάλασσα», έγραψε η Μελόνι στον Σολτς.
Η ιδιωτική επιστολή είχε ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου, αλλά η ιταλική κυβέρνηση φάνηκε να τη δημοσιοποιεί τη Δευτέρα (25/9), με την εμφάνιση της σε διάφορα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα La Stampa και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Γκουίντο Γκροσέτο, είχε επίσης βάλει στόχο την πολιτική σε συνέντευξή του στην La Stampa που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.
Το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Brothers of Italy της Μελόνι έκανε εκστρατεία με σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση και η Ιταλίδα πρωθυπουργός παραδέχτηκε το Σαββατοκύριακο – σχεδόν ακριβώς ένα χρόνο μετά τη νίκη της στις εκλογές – ότι ήλπιζε να τα πάει «καλύτερα» από αυτή την άποψη. Οι υψηλοί αριθμοί νέων αφίξεων στο ιταλικό μεσογειακό νησί Λαμπεντούζα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πιέσει τις αρχές στην Ιταλία και επαναφέρουν το θέμα στις πρώτες σελίδες.
Η Μελόνι θέλει «δομικές λύσεις» εν μέσω αύξησης του αριθμού των μεταναστών
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε τη νέα πολιτική την Παρασκευή, λέγοντας ότι δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις είχαν ήδη εγκριθεί για υποστήριξη.
Το ένα επικεντρώνεται στην παροχή βοήθειας στη στεριά και το άλλο — SOS Humanity — στη διάσωση ανθρώπων σε μικρές βάρκες διακινητών ανθρώπων στη θάλασσα. Οι εγκεκριμένες επιχορηγήσεις για καθεμία θα ήταν συγκριτικά μέτριες, μεταξύ 400.000 € (περίπου 425.000 $) και 800.000 € η καθεμία, είπε ο εκπρόσωπος.
Το υπουργείο περιέγραψε τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα ως «νόμιμο, ανθρωπιστικό και ηθικό καθήκον».
Μέχρι στιγμής φέτος, η Ιταλία έχει καταγράψει περίπου 133.000 ανθρώπους να βγαίνουν στην ξηρά, κυρίως από χώρες της Βόρειας Αφρικής όπως η Λιβύη και η Τυνησία. Αυτό συγκρίνεται με κάτι λιγότερο από 70.000 την ίδια περίοδο πέρυσι.
Χιλιάδες μετανάστες φτάνουν στη Λαμπεντούζα
Η Μελόνι την περασμένη εβδομάδα υπέγραψε νέα μέτρα για την παράταση του χρόνου κράτησης των μεταναστών και την αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων κέντρων κράτησης, ελπίζοντας να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να ξεκινήσουν την Ιταλία.
Η Ιταλία προσπάθησε επίσης να εμποδίσει πολλά πλοία ΜΚΟ διάσωσης μεταναστών να ελλιμενιστούν και η κυβέρνηση στη Ρώμη υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες των σκαφών μπορούν να λειτουργήσουν ως «παράγοντας έλξης» για τους μετανάστες να αποπλεύσουν προς την Ευρώπη, έναν ισχυρισμό που οι ίδιες οι ΜΚΟ απορρίπτουν.
«Πιστεύω ότι οι προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, των χωρών της ΕΕ που ενδιαφέρονται να παράσχουν συγκεκριμένη υποστήριξη στην Ιταλία θα πρέπει μάλλον να επικεντρωθούν στην οικοδόμηση διαρθρωτικών λύσεων στο μεταναστευτικό φαινόμενο», έγραψε η Μελόνι στην επιστολή της προς τον Σολτς.
Ανέφερε τη συνεργασία με έργα της ΕΕ που εργάζονται σε συνεργασία με χώρες διέλευσης, όπως η πρόσφατη συμφωνία με την Τυνησία , ως μια τέτοια διαρθρωτική λύση.
Είπε επίσης ότι η Γερμανία πρέπει να επικεντρωθεί στην παροχή βοήθειας στους μετανάστες στο δικό της έδαφος.
Ο πρωθυπουργός κατέληξε καλώντας τον Σολτς να συζητήσει το θέμα «με την πρώτη διαθέσιμη ευκαιρία».
Δοκιμαστικός μήνας για τη μεταναστευτική συνεργασία Γερμανίας-Ιταλίας
Η μετανάστευση ήταν ένα επώδυνο θέμα μεταξύ Βερολίνου και Ρώμης το μεγαλύτερο μέρος του Σεπτεμβρίου.
Νωρίτερα μέσα στον μήνα, εν μέσω των αριθμών ρεκόρ που έφτασαν στη Λαμπεντούζα, η Γερμανία ανέστειλε τη συμμετοχή της σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα της ΕΕ βάσει του οποίου έπαιρνε ορισμένους αιτούντες άσυλο από την Ιταλία.
Το Βερολίνο είπε ότι σταματά προσωρινά το πρόγραμμα επειδή η κυβέρνηση του Μελόνι είχε σταματήσει να δέχεται πίσω τους μετανάστες που η Γερμανία πίστευε ότι η Ιταλία θα έπρεπε να δεχτεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτετ Σταϊνμάιερ είχε προσπαθήσει να επιδιορθώσει ορισμένους φράχτες, επισκεπτόμενος τη Σικελία με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα. Σε εκείνη τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες – και οι δύο σε μάλλον πιο απολιτικές θέσεις από τους Μελόνι και Σολτς – επικεντρώθηκαν σε μια συνδυασμένη έκκληση για βελτίωση στη Λιβύη που πλήττεται από το χάος , ένα από τα κύρια σημεία εκκίνησης για τους διακινητές ανθρώπων.
Ο Στάινμαϊερ είχε πει κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Γερμανία ήταν στα όριά τους όσον αφορά το τι μπορούσαν να φιλοξενήσουν και άσκησαν πιέσεις για μια νέα συμφωνία της ΕΕ για τη μετανάστευση που θα μοιράζεται το βάρος πιο ομοιόμορφα μεταξύ όλων των κρατών μελών. Ονόμασε τους υπάρχοντες κανόνες «προϊστορικούς» και δεν ταιριάζουν πλέον για το σκοπό τους , καθώς έχουν γραφτεί πριν από την εποχή της μαζικής μετανάστευσης και την έναρξη άλλων επιταχυντικών παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή.
Μια προσπάθεια μεταρρύθμισης της πολιτικής της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες επί του παρόντος, αλλά η πρόοδος είναι τόσο αργή και δύσκολη όσο συνήθως καθώς τα 27 μέλη και οι κυβερνήσεις —συχνά με πολύ διαφορετικές δημογραφικές και μεταναστευτικές πολιτικές— αναζητούν έναν συμβιβασμό που μπορούν όλοι να υπογράψουν.
ΠΗΓΗ: DW
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.