Σαν σήμερα άφησε την τελευταία του πνοή, στις 24 Σεπτεμβρίου 1920, ο Ρώσος χρυσοχόος, Πέτρ Καρλ Φαμπερζέ, ο οποίος χάρισε το όνομά του στα διάσημα διακοσμητικά αυγά, που μαγεύουν όποιον κι αν τα βλέπει.
Ο Φαμπερζέ γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη στις 30 Μαΐου 1846 και κληρονόμησε την αγάπη του για τη χρυσοχοΐα από τον γερμανικής καταγωγής πατέρα του, Γκούσταβ Φαμπερζέ, ο οποίος ασχολείτο με τη σχεδίαση και κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων.
Από την πλευρά της μητέρας του, της Σάρλοτ Γιούνγκνστεντ, ήταν Δανός, ενώ οι Φαμπερζέ κατάγονταν από τη Γαλλία και ήταν Ουγενότοι, με αποτέλεσμα μετά τους διωγμούς από την καθολική Γαλλία να βρουν καταφύγιο αρχικά στο Βερολίνο και αργότερα στην τσαρική Ρωσία.
Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, ο Φαμπερζέ σπούδασε στη Σχολή Τεχνών και Χειροτεχνημάτων της Δρέσδης στη συνέχεια στην Εμπορική Σχολή Σλος του Παρισιού, ενώ από το 1872 και για τα επόμενα 10 χρόνια μαθήτευσε κοντά στον Πέτερ Πέντιν, μαθαίνοντας σε βάθος την τέχνη του κοσμήματος.
Την ίδια περίοδο, το εργαστήριο Φαμπερζέ, επισκεύαζε εκθέματα του περίφημου μουσείου της Αγίας Πετρούπολης «Ερμιτάζ», φτάνοντας μάλιστα να γίνει μια τεράστια επιχείρηση που στεγάζονταν στην οδό Μπολσάγια Μόρσκαγια της Αγίας Πετρούπολης, με την αίθουσα του ισογείου να κοσμείται από κόκκινους γρανιτένιους στύλους.
Μετά τον θάνατο του Πέντιν, ο Φαμπερζέ πήρε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης και αναγνωρίστηκε ως ένας εξέχων σχεδιαστής με υψηλή πελατεία που έφτανε μέχρι τους Ευρωπαίους βασιλείς.
Με τη βοήθεια των γιων του, ο Φαμπερζέ κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εκτοξεύσει τη φήμη της επιχείρηση, χάρη στις πρωτότυπες δημιουργίες του, όπως ανθρώπινες φιγούρες, κομψοτεχνήματα με ζώα και, φυσικά, τα περίφημα αυτοκρατορικά πασχαλινά αυγά, που φιλοτεχνούσε από πολύτιμα υλικά.
Όπως λέγεται, ο τσάρος Αλέξανδρος Γ’ παρήγγειλε το πρώτο από τα διάσημα αυγά για την τσαρίνα Μαρία Φιοντόροβα, ενώ την παράδοση αυτή συνέχισε και ο Νικόλαος Β’, παραγγέλλοντας δύο αυγά κάθε χρόνο, ένα για τη μητέρα του κι ένα για τη σύζυγό του.
Έτσι, μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση, το 1917, είχαν κατασκευαστεί συνολικά 54 πασχαλινά μοναδικά αυγά Φαμπερζέ.
Ένα χρόνο μετά την Επανάσταση, ο οίκος Φαμπερζέ, με έδρα την Αγία Πετρούπολη και εργαστήρια σε Οδησσό, Μόσχα, Κίεβο και Λονδίνο, εθνικοποιήθηκε και δυο χρόνια αργότερα, βαθιά πληγωμένος, ο Φαμπερζέ, ο οποίος διέφυγε με την οικογένειά του στη Λωζάνη, πέθανε, στις 24 Σεπτεμβρίου 1920.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.