Λίγες ημέρες μετά το πραξικόπημα που έλαβε χώρα στον Νίγηρα, με τον διοικητή της προεδρικής φρουράς, Abdourahamane Tchiani, να καθαιρεί από την εξουσία και να αιχμαλωτίζει τον τέως Πρόεδρο της χώρας, Mohamed Bazoum, άρχισε να αναπαράγεται σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι η “νέα κυβέρνηση” του Νίγηρα απαγόρευσε την εξαγωγή ουρανίου προς τη Γαλλία. Η αναφορά στη Γαλλία δεν είναι τυχαία, καθώς η χώρα της Δυτικής Αφρικής αποτελούσε γαλλική αποικία από τη δεκαετία του 1890 μέχρι την ανεξαρτησία της, το 1960. Εξετάζοντας, όμως, τα στοιχεία συνειδητοποιούμε ότι ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί. Ας δούμε τι ισχύει.
Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: sinomosiologos.blogspot.com, oakke.gr, pronews.gr
Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Τι ισχύει
Αρχικά αξίζει να σημειώσουμε πως δεν είναι ο πρώτος παραπλανητικός ισχυρισμός που συναντάμε για τον Νίγηρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που διαπράχθηκε στη χώρα στις 26 Ιουλίου 2023, όπως μπορείτε να δείτε σε προηγούμενο άρθρο μας. Ο Νίγηρας ανήκει στην πολιτικά εύθραυστη περιοχή Sahel, η οποία ονομάζεται επίσης “ζώνη πραξικοπήματος”. Όπως υποδηλώνει το όνομα, στις χώρες που βρίσκονται στην περιοχή αυτή, δηλαδή στα νοτιοκεντρικά γεωγραφικά πλάτη της Βόρειας Αφρικής μεταξύ του Ατλαντικού Ωκεανού και της Ερυθράς Θάλασσας, έχουν τελεστεί πραξικοπήματα. Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο ισχυρισμό, η “νέα κυβέρνηση” (στρατιωτική χούντα) της χώρας απαγόρευσε την εξαγωγή ουρανίου προς τη Γαλλία. Όπως έχουμε επισημάνει, παρά το χαμηλό βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, ο Νίγηρας είναι πλούσιος σε κοιτάσματα ουρανίου, παράγοντας το 5% των παγκοσμίων εξορύξεων του πολύτιμου μετάλλου, πράγμα που τον κατατάσσει στην έβδομη θέση στον κόσμο, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό της παγκόσμιας πυρηνικής βιομηχανίας, World Nuclear Association.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας, ο Νίγηρας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής ουρανίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως αναφέρεται, η εξόρυξη ουρανίου ξεκίνησε στον Νίγηρα το 1971 και η πλειοψηφία των κοιτασμάτων προέρχονται από τα ορυχεία που βρίσκονται στις περιοχές Arlit, Akouta και Imouraren. Το ραδιενεργό μέταλλο είναι υψίστης σημασίας, καθώς αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και πυρηνικών όπλων.
Στις 4 Μαΐου 2023, υπεγράφη συμφωνία ομόρρυθμης εταιρικής σχέσης μεταξύ της γαλλικής εταιρείας πυρηνικών καυσίμων Orano και της τότε κυβέρνησης του Νίγηρα, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία και περιβαλλοντική βιωσιμότητα των ορυχείων καθώς και τη μεγιστοποίηση των οικονομικών της χώρας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Orano, Nicolas Maes είχε δηλώσει:
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με αυτή τη συμφωνία, η οποία επιβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο του Νίγηρα στην παγκόσμια βιομηχανία ουρανίου. Η συμφωνία αυτή ανανεώνει και καθορίζει τις μελλοντικές κατευθύνσεις της διπλής βιομηχανικής και κοινωνικής δέσμευσης της Orano στον Νίγηρα. Αποτελεί επίσης μια απόδειξη της υπεύθυνης προσέγγισής μας, τόσο στην ποιότητα των εργασιών αποκατάστασης του εργοταξίου Cominak όσο και στο φιλόδοξο σχέδιο για το κοίτασμα Imouraren.
Πρόσφατα, τον Αύγουστο του 2023, η εταιρεία δήλωσε στο AFP πως η συμφωνία που είχε υπογραφεί στις 4 Μαΐου 2023 εξακολουθεί να ισχύει ως έχει και η εξόρυξη συνεχίζεται.
Οι δραστηριότητες και οι εργασίες συνεχίζονται στις εγκαταστάσεις Arlit και Akokan και στα κεντρικά γραφεία στη Niamey.
Σημειώνεται, τέλος, πως ο ίδιος ψευδής ισχυρισμός έχει καταρριφθεί επίσης από το βρετανικό BBC και την γερμανική Deutsche Welle.
Συμπέρασμα
Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Παρά την αλλαγή του καθεστώτος, ο Νίγηρας δεν απαγόρευσε την εξαγωγή ουρανίου στη Γαλλία, όπως επιβεβαίωσε η γαλλική εταιρεία πυρηνικών καυσίμων Orano, η οποία είχε συνάψει συμφωνία με την ανατραπείσα κυβέρνηση της χώρας στις 4 Μαΐου 2023.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.