Πολλοί από εμάς προσπαθούμε να διατηρήσουμε το μυαλό μας κοφτερό κάνοντας παζλ και μαθαίνοντας νέα πράγματα. Αλλά μερικά από τα άλλα πράγματα που κάνουμε μπορεί να μειώσουν το IQ.
Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς μπορεί να σαμποτάρετε τη δική σας νοημοσύνη.
Έρευνες διαπίστωσαν ότι τα παρακάτω πράγματα και συνήθειες μειώνουν το IQ και καταστρέφουν τις γνωστικές λειτουργίες. Κάποια από αυτά μπορεί να σας εκπλήξουν, ενώ άλλα είναι απολύτως λογικά.
1. Κακή διατροφή
Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να εμποδίσει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας και να μειώσει το IQ. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι λιπαρές δίαιτες μπορούν να βλάψουν τη γνωστική μας ικανότητα, να μειώσουν τους χρόνους αντίδρασης, να βλάψουν τη μνήμη μας και ακόμη και να προκαλέσουν αισθήματα κατάθλιψης. Τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στο επεξεργασμένο κρέας, τα κέικ και τα μπισκότα είναι… ο χειρότερος ένοχος.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεσή μας και ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να είναι εθιστική και να μας κάνει να τις λαχταρούμε περισσότερο.
Για να έχετε λοιπόν το μυαλό σας κοφτερό, κόψτε το μπέικον!
2. Multi-tasking
Ο Ερλ Μίλερ είναι νευροεπιστήμονας στο ΜΙΤ που ειδικεύεται στον τομέα των πολλαπλών εργασιών και της διχασμένης προσοχής. Προειδοποιεί ότι:
«Ο εγκέφαλος δεν είναι δομημένος για πολλαπλές εργασίες. Όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι κάνουν πολλαπλές εργασίες, στην πραγματικότητα απλώς αλλάζουν από τη μια εργασία στην άλλη πολύ γρήγορα και κάθε φορά που το κάνουν, υπάρχει ένα γνωστικό κόστος».
Αρκεί μόνο να εντοπίσετε ένα email στη μέση μία εργασίας για να μειώσετε το IQ κατά 10 βαθμούς!
Το multi-tasking σημαίνει ότι είμαστε λιγότερο αποτελεσματικοί σε ό,τι κάνουμε. Σημαίνει επίσης ότι δεν μπαίνουμε αρκετά βαθιά στο έργο για να έχουμε καλά αποτελέσματα. Επομένως, εάν θέλετε να κάνετε δουλειά σε βάθος, απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.
3. Googlάρισμα
Το να μπορούμε να αναζητούμε στο google πληροφορίες όποτε τις χρειαζόμαστε μπορεί να επηρεάζει τη μνήμη και τις γνωστικές μας ικανότητες. Όταν δεν μπορούμε να θυμηθούμε κάτι, αντί να σκεφτόμαστε πολύ και σκληρά μέχρι να λάβουμε την απάντηση, απλώς ρωτάμε… την Google.
4. Φθηνά.. σόου στην τηλεόραση
Εντάξει, αυτό δεν είναι τόσο απροσδόκητο. Μια αυστριακή μελέτη επιβεβαίωσε κάτι που υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό – η τηλεόραση μπορεί κάλλιστα να… σαπίσει τον εγκέφαλό μας. ‘Η τουλάχιστον κάποια ριάλιτι.
Στη μελέτη, σε ορισμένους συμμετέχοντες έδειξαν ένα ψεύτικο τηλεοπτικό ριάλιτι για έναν χούλιγκαν ποδοσφαίρου. Μετά την παρακολούθηση της παράστασης, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ γενικών γνώσεων. Όσοι είχαν παρακολουθήσει την εκπομπή δεν τα πήγαν τόσο καλά στο τεστ, όσο οι συμμετέχοντες που δεν είχαν παρακολουθήσει την εκπομπή.
5. Διαταραγμένος ύπνος
Μελέτες έχουν δείξει ότι η διαταραχή του ύπνου μπορεί να επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό μας – τα ενεργειακά μας μοτίβα ημέρας και νύχτας. Τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν έως και ένα μήνα και μπορεί να επηρεάσουν τη μάθηση και τη γνωστική λειτουργία. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που τόσοι πολλοί νέοι γονείς δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν!
Η αποτυχία να κοιμηθείτε καλά τη νύχτα μπορεί να έχει άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου των υψηλότερων επιπέδων στρες. Η τήρηση μιας τακτικής ρουτίνας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μάθησης και της γνωστικής λειτουργίας καθώς και στη γενική υγεία.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.