Copyright:
NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) – Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται – Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση
Η προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στους BRICS φαίνεται πως αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια, αφού παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε επίσημη αίτηση ενόψει της 16ης συνόδου κορυφής της συμμαχίας, το αίτημα της μάλλον δεν προχώρησε όπως αναμενόταν μετά από την αντίρρηση της Ινδίας.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, η τουρκική κυβέρνηση παρέμεινε μετριοπαθής στις δηλώσεις της σχετικά με το καθεστώς της αίτησής της, αφήνοντας πολλά ερωτήματα αναπάντητα. Επικαλούμενη τον Sinan Ülgen, ειδικό στην τουρκική εξωτερική πολιτική και πρώην διπλομάτη της Τουρκίας, η γερμανική Bild αναφέρει πως η αίτηση ένταξης της Τουρκίας δεν έφτασε καν στο στάδιο της ψηφοφορίας. Ένας από τους κύριους λόγους, εξήγησε ο Ülgen, ήταν η αντίθεση της Ινδίας, εξαιτίας των στενών δεσμών της Τουρκίας με το Πακιστάν, ένα έθνος με το οποίο η Ινδία έχει μια ιστορικά τεταμένη σχέση.
Οι BRICS λειτουργούν με ομόφωνη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την ένταξη νέων μελών και η έλλειψη συναίνεσης από την Ινδία σήμαινε ότι η αίτηση της Τουρκίας δεν μπορούσε να προχωρήσει. Δεδομένου ότι οι BRICS επεκτάθηκαν πρόσφατα συμπεριλαμβάνοντας το Ιράν, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, ο Ülgen εκτιμά ότι περαιτέρω επέκταση ενδέχεται να είναι απίθανη στο εγγύς μέλλον. «Υπάρχουν αρκετές χώρες που είναι ενάντια σε άλλο ένα κύμα επέκτασης», δήλωσε.
Η απόπειρα της Τουρκίας να ενταχθεί στους BRICS υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειές της να ενισχύσει την επιρροή της στην παγκόσμια διπλωματική σκηνή και να επεκτείνει και επίσημα τις συμμαχίες της με άλλα ισχυρά κράτη και εκτός του ΝΑΤΟ. Επικριτές του Ερντογάν διεθνώς υποστηρίζουν ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να ενισχύσει τους δεσμούς της με κράτη εχθρικά προς το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα η αίτηση για ένταξη στους BRICS, όπου η Ρωσία είναι ιδρυτικό μέλος, κινδυνεύουν να απομονώσουν την Τουρκία από τους νατοϊκούς συμμάχους της.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.