Τις τελευταίες μέρες διαμοιράζεται ένα βίντεο στο διαδίκτυο, στο οποίο υποτίθεται πως φαίνεται κομβόι με Αιγύπτιους να πορεύεται προς τα σύνορα της χώρας τους με τη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να συνδράμουν τους Παλαιστίνιους στο πλαίσιο του πολέμου που ξεκίνησε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Αναπαραγωγές στο διαδίκτυο: dimpenews.com, katohika.gr, corfiatiko.blogspot.com, lumi-news.gr, triklopodia.gr balsamopsyxhs.gr
Αναπαραγωγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Το υπό εξέταση βίντεο:
Το κείμενο που έχει προστεθεί στο πρώτο κομμάτι του βίντεο, όπως βλέπουμε και στην κατάρριψη της βρετανικής ιστοσελίδας, The Quint, αναγράφει στα αραβικά: «Ανοίξτε τα σύνορά σας, προετοιμαζόμαστε να υποστηρίξουμε τα αδέρφια μας. Οι Βεδουίνοι της Αιγύπτου στην Παλαιστίνη».
Τι ισχύει
Το βίντεο του ισχυρισμού προέρχεται από τη συρραφή δύο παλαιότερων βίντεο. Το πρώτο κομμάτι του βίντεο εντοπίζεται αναρτημένο στο TikTok από την 1η Αυγούστου 2021, με τη λεζάντα να αναγράφει στα αραβικά τα ακόλουθα hashtags: «#Bedouin_Egypt_Morsi_Matrouh #Explore_Movement_2020 #Hello #Nashama #Stop 🇪🇬».
Το hashtag #Morsi_Matrouh μας παραπέμπει στην αιγυπτιακή παραλιακή πόλη Mersa Matruh, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Αιγύπτου και πολύ μακριά από τα σύνορα με το Ισραήλ, που βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση στα ανατολικά. Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τον σκοπό της μετακίνησης των οχημάτων αυτών, ωστόσο η παλαιότητα του βίντεο μας επιτρέπει να πούμε με ασφάλεια ότι δεν πρόκειται για κάποια αποστολή βοήθειας στη Γάζα στον πόλεμο Ισραήλ – Παλαιστίνης.
Το ίδιο βίντεο με το κομβόι, βλέπουμε πως υπάρχει δημοσιευμένο στο YouTube από τις 3 Αυγούστου 2021. Χρησιμοποιώντας το Google Translate για τη μετάφραση της λεζάντας της δημοσίευσης στο YouTube, φαίνεται να αναγράφεται το εξής στα αραβικά: «Οι Βεδουίνοι της Αιγύπτου καταλαμβάνουν τη Λιβύη. Τα σύνορά της είναι το Oulad Ali», υποδηλώνοντας πως τα αυτοκίνητα κατευθύνονται προς τη Λιβύη και όχι το Ισραήλ. Το βίντεο υπάρχει δημοσιευμένο και από άλλο λογαριασμό στο TikTok, με ημερομηνία δημοσίευσης στις 28 Αυγούστου 2021.
Το δεύτερο κομμάτι του εξεταζόμενου βίντεο προέρχεται επίσης από παλαιότερο βίντεο, το οποίο βρήκαμε ανεβασμένο από χρήστη του TikTok, στις 10 Ιανουαρίου 2022 και από άλλο χρήστη στις 11 Ιανουαρίου 2022. Παρόμοιο βίντεο υπάρχει δημοσιευμένο στο TikTok και στις 8 Ιανουαρίου 2023, στο οποίο μάλιστα ο χρήστης εξηγεί ότι πρόκειται για κούρσα με καμήλες. Όπως το μετέφρασε το France24 στην κατάρριψή του, το κείμενο στο βίντεο αναφέρει: «Η πιο δυνατή κούρσα στην Αίγυπτο, αγώνες με καμήλες στη Wadi Zalaga στο Σινά». Οι αγώνες με καμήλες έχουν καθιερωθεί και διοργανώνονται κάθε χρόνο στην Αίγυπτο τον μήνα Ιανουάριο, τότε δηλαδή που δημοσιεύτηκαν και τα βίντεο στο Tik Tok. Εδώ υπάρχουν και φωτογραφίες από το event παλαιότερα, όπου φαίνεται ότι πλέον έχουν μπει και τα οχήματα σε αυτές τις κούρσες, ώστε να τις παρακολουθεί δια ζώσης κόσμος.
Όπως βλέπουμε και από τις παρακάτω φωτογραφίες, στο διαμοιραζόμενο βίντεο διακρίνονται καμήλες να τρέχουν.
Παρότι δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι πρόκειται για κούρσα με καμήλες, ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για παρούσα προσπάθεια Αιγυπτίων να πάνε στη Γάζα για να πολεμήσουν ενάντια στο Ισραήλ δεν αληθεύει στην υπό εξέταση περίπτωση.
Συμπέρασμα
Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Το βίντεο προέρχεται από την ένωση δύο παλαιότερων βίντεο που προηγούνται χρονικά της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, άρα ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με τον πόλεμο.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.