Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025, στο Κατάκολο η επίσημη τελετή για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των δύο πεσόντων αεροπόρων, Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη και Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της 30ης Ιανουαρίου 2023, όταν το αεροσκάφος F-4 Phantom II στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή περίπου 25 ναυτικά μίλια νότια από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.
Το αρχηγείο των «Ικάρων» ανέλαβε να υλοποιήσει τη φιλοτέχνηση του μνημείου, το οποίο είναι γλυπτό, με ιδιαίτερη και πρωτότυπη μορφή.
Το μνημείο τοποθετήθηκε στο λιμάνι του Κατακόλου. Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος Πύργου, το ΓΕΑ και η 117 Πτέρυγας Μάχης, στην οποία υπηρετούσαν οι πεσόντες, τιμούν τους δύο αεροπόρους, τον 31χρονο Ευστάθιο Τσιτλακίδη, κυβερνήτη του F-4 Phantom και τον συγκυβερνήτη, τον 29χρονο Υποσμηναγό Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα, που την μοιραία ημέρα του δυστυχήματος εκτελούσαν πτήση χαμηλής στα πλαίσια εκπαιδευτικής άσκησης στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, για να μείνει η μνήμη τους για πάντα ζωντανή.
Το μνημείο προς τιμήν των ηρώων πεσόντων
Το μνημείο αποτελείται από δυο κομμάτια, το φτερό και τον κύλινδρο, τα οποία συνθέτουν μια συμβολική αναπαράσταση της υλικής και της πνευματικής υπόστασης του Ικάρου. Το πραγματικό τμήμα φτερού, τοποθετημένο υπό κλίση, εκφράζει την υλική υπόσταση και την πτώση. Το σύνολο των λεπίδων-φτερών, στερεωμένων πάνω σε έναν κύλινδρο, μια αρχέτυπη εκδοχή της ατράκτου του αεροσκάφους, αποδίδει την πνευματική διάσταση του ικάρου, που ανυψώνεται προς τον ουρανό.
Πάνω από το πραγματικό φτερό βρίσκεται μια φωτιζομένη επιφάνεια από plexiglass, ιδίου σχήματος, με τριγωνικές οπές που συμβολίζουν τον θρυμματισμό του. Από τον κύλινδρο, ο οποίος είναι τοποθετημένος υπό κλίση, εκπέμπεται μια ισχυρή ακτίνα φωτός προς τον ουρανό, εκφράζοντας τη μετάβαση από το επίγειο στο ουράνιο. Η ακτίνα αυτή συμβολίζει τη διαρκή σύνδεση εκείνων που μένουν πίσω με αυτούς που τιμούν και θυμούνται. Το βάθρο του μνημείου είναι κατασκευασμένο από σκυρόδεμα, με συμπαγείς, αδρούς όγκους που μεταφέρουν την αίσθηση της σκληρότητας της γης και της τρικυμιώδους θάλασσας.
Η φωτεινή στήλη καθιστά το μνημείο ορατό και κατά τη διάρκεια της νύχτας, λειτουργώντας ως τοπόσημο της περιοχής. Στο μπροστινό μέρος του κυλίνδρου, έχουν διαμορφωθεί δυο φωτεινές εγκοπές, που αναφέρονται συμβολικά στους δυο πεσόντες, αντιπροσωπεύοντας την παρουσία τους στη μνήμη και την αιωνία σύνδεση τους με τον ουρανό.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.