Πάνω από 12.800 σεισμούς έχει εντοπίσει συνολικά στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 8 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ, με μεθόδους μηχανικής μάθησης και με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων. Η έκτακτη ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ που δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Δευτέρας υποδεικνύει συνεχή αποτύπωση κατολισθήσεων με επιπτώσεις στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον της Σαντορίνης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 9η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 102 σεισμοί, εκ των οποίων 14 με μεγέθη M≥4.0 και 2 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 21:05:40 (ώρα Ελλάδος) και είχε μέγεθος Μ=5.0.
Σχήμα 1. Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 8 Φεβρουαρίου (ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη) και στις 9 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω-δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).
Πού υπάρχουν κατολισθήσεις
Η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ παρακολουθεί από την αρχή της εξελισσόμενης σεισμικής ακολουθίας τα συνοδά της φαινόμενα στο νησί της Σαντορίνης. Οι γεωεπιστήμονες του ΕΚΠΑ έχουν συλλέξει δεδομένα και έχουν πραγματοποιήσει παρατηρήσεις, που τους επιτρέπουν να αποτυπώσουν το σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί μέχρι σήμερα από κατολισθητικά φαινόμενα και να ανανεώνουν τη χωρική τους κατανομή με νέα δεδομένα.
Οι θέσεις που έχουν εκδηλωθεί κατολισθήσεις εντοπίζονται όχι μόνο στα πρανή της καλδέρας, αλλά και εκτός αυτής. Πιο συγκεκριμένα:
1. στο νότιο παράκτιο τμήμα της Σαντορίνης, εξωτερικά της καλδέρας,
2. στο κεντροανατολικό τμήμα των πρανών της καλδέρας,
3. στο βόρειο τμήμα της νήσου.
Η πρώτη περιοχή περιλαμβάνει κατολισθήσεις που εκδηλώθηκαν:
· στο πρανές ανάντη της Κόκκινης Παραλίας και
· στα πρανή ανάντη της Παραλίας Βλυχάδα.
Η δεύτερη περιοχή περιέχει κατολισθήσεις που σημειώθηκαν:
· στα πρανή ανάντη του λιμένα του Αθηνιού,
· στα πρανή σε απόσταση 1,5 km βόρεια του λιμένα Αθηνιού (θέση Άκρα Αλωνάκι),
· στα πρανή ανάντη του παλαιού λιμένα Φηρών,
· σε πρανή κατάντη του Ημεροβίγλιου και
· στο πρανές της περιοχής Σκάρος στο Ημεροβίγλι
Η τρίτη περιοχή περιλαμβάνει τις κατολισθήσεις που εκδηλώθηκαν στην επαρχιακή οδό Φηρών-Οίας.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων των θέσεων είναι η παρουσία πρανών με μεγάλες κλίσεις, ασταθών ηφαιστειακών υλικών καθώς και γεωυλικών από παλαιότερες κατολισθήσεις. Όμως, οι επιπτώσεις των καταγεγραμμένων κατολισθήσεων είναι διαφορετικές από θέση σε θέση.
Στην Κόκκινη Παραλία, λόγω της κατάπτωσης βραχωδών τεμαχών αυξήθηκε ο όγκος των συσσωρευμένων υλικών στη βάση του πρανούς ανάντη της παραλίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η παραλία δεν είναι προσβάσιμη εδώ και χρόνια λόγω καταπτώσεων βραχωδών τεμαχών.
Στην Παραλία Βλυχάδα, οι επιπτώσεις δεν είναι σημειακές, αλλά εκτείνονται σε μεγάλο μήκος της. Η κινητοποίηση των ασταθών μαζών και η συσσώρευσή τους στη βάση των σχεδόν κατακόρυφων πρανών της έχει περιορίσει το πλάτος της σε μεγάλο ποσοστό. Ωστόσο, λόγω της κυματικής δράσης και της λιθολογίας της, η παραλία αναμένεται με την πάροδο του χρόνου να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση μετά από ανακατανομή των γεωυλικών στην παράκτια ζώνη.
Στα πρανή ανάντη του λιμένα του Αθηνιού, οι κατολισθήσεις ήταν περιορισμένης έκτασης. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις, ο χώρος αναμονής των επιβατών, οι επιχειρήσεις εστίασης, τα καταστήματα και ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης, που αναπτύσσονται στην παράκτια ζώνη, δεν επηρεάστηκαν από τις καταγεγραμμένες μετακινήσεις.
Στη θέση βόρεια του λιμένα του Αθηνιού, οι κατολισθήσεις εκδηλώθηκαν σε πρανές που αναπτύσσεται μακριά από στοιχεία του δομημένου περιβάλλοντος (κατοικίες, δίκτυα και υποδομές), ενώ τμήμα των ασταθών υλικών κατέληξε στη θάλασσα.
Πιο βόρεια, ανάντη του παλαιού λιμένα των Φηρών, στο Ημεροβίγλι και στο Σκάρο, τα καταγεγραμμένα φαινόμενα εκδηλώθηκαν σε πρανή κατάντη των κατοικημένων περιοχών (Φηρά, Ημεροβίγλι), που αναπτύσσονται στο φρύδι της καλδέρας. Ομοίως, με τον Αθηνιό, δεν σημειώθηκαν επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον.
Στο βόρειο τμήμα της νήσου, κατά μήκος του οδικού δικτύου που οδηγεί από την Οία στα Φηρά, οι καταπτώσεις βράχων είχαν ως αποτέλεσμα η διέλευση των οχημάτων από την περιοχή να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.
Η προσέγγιση αυτή παρουσιάζει τις πληγείσες από κατολισθήσεις περιοχές της Σαντορίνης, στις οποίες προς το παρόν εφαρμόζονται από τις αρχές Πολιτικής Προστασίας μη δομικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν απαγόρευση πρόσβασης κατοίκων και επισκεπτών σε περιοχές και απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε συγκεκριμένα τμήματα του οδικού δικτύου που γειτνιάζουν με τις θέσεις αυξημένου κατολισθητικού κινδύνου. Οι θέσεις αυτές θα πρέπει με προτεραιότητα να ερευνηθούν περαιτέρω, μετά την ολοκλήρωση της σεισμικής ακολουθίας, και να υποδεχτούν αποτελεσματικά δομικά μέτρα, κατάλληλα προσαρμοσμένα στο ηφαιστειακό τοπίο και στο απαράμιλλο φυσικό κάλλος του νησιού.

Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.
Τα μέλη της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων είναι:
Αντωναράκου Ασημίνα, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Αρκαδόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής Χειρουργικής, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής
Βασιλάκης Εμμανουήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Διακάκης Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Ευελπίδου Nίκη – Νικολέττα, Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Καβύρης Γιώργος, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Καρτάλης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής
Λάγιου Παγώνα, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας
Λέκκας Ευθύμιος, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Συντονιστής Επιτροπής
Μαυρούλης Σπυρίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Πικουλής Εμμανουήλ, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής
Σταύρου Πήλιος-Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ψυχολογίας
Χατζηχρήστου Χρυσή, Καθηγήτρια Τμήματος Ψυχολογίας
Υπεύθυνος για την προβολή του έργου και των δράσεων της Επιτροπής είναι το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Κουτσομπόλης.
Οι Αρχές και επιστήμονες παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ οι κάτοικοι των νησιών αναμένουν το πρώτο θετικό σινιάλο για επιστροφή στην κανονικότητα.
«Οι δύο σεισμοί άλλαξαν τον τρόπο που σπάει στο ρήγμα, ίσως ενεργοποιήθηκε γειτονικό» λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Επιφυλακτικά αισιόδοξος για τη σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μετά το μπαράζ των σεισμικών δονήσεων στα ανοιχτά της Αμοργού.
Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι διατηρεί επιφυλακτική αισιοδοξία, επισημαίνοντας πως οι σεισμοί μεγέθους 4,9 και 4,6 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στην περιοχή προσδίδουν νέα χαρακτηριστικά στη σεισμική εξέλιξη, δηλώνοντας ότι έχει αρχίσει να αλλάζει η επιθετική σεισμική ακολουθία.
Μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες δεν παρατηρούνται τα έντονα σημάδια της αρχικής προσεισμικής ακολουθίας, ενώ η συμπεριφορά των σεισμών φαίνεται να μεταβάλλεται, γεγονός που αφήνει ένα μικρό περιθώριο αισιοδοξίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ στις 5 Φεβρουαρίου, καταγράφεται σταδιακή μείωση στη συχνότητα των σεισμών με μέγεθος κάτω από 3 Ρίχτερ, ενώ παρατηρείται και μείωση του μέσου μεγέθους των σεισμικών δονήσεων.
« Tο μέσο μέγεθος των σεισμών αρχίζει και μειώνεται παρά τα 5 Ρίχτερ που είχαμε εχθές και τα 4,9 πριν λίγες ώρες. Αυτά είναι τα δύο σημάδια που μας δίνουν την αισιόδοξη προοπτική ότι ίσως έχουμε μπει στη διαδικασία αποφόρτισης, σε μια διαδικασία μετασεισμικής ακολουθίας» τόνισε ο σεισμολόγος.
«Αυτά τα στοιχεία μας οδηγούν σε μια ελαφρώς αισιόδοξη εκτίμηση ότι πιθανώς βρισκόμαστε στη φάση της μετασεισμικής ακολουθίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.
Ωστόσο, τόνισε πως παρατηρήθηκε ένα νέο χαρακτηριστικό. «Οι δύο μεγαλύτεροι σεισμοί που καταγράφηκαν σήμερα φαίνεται να διαφοροποιούν τον τρόπο με τον οποίο σπάει το ρήγμα», εξήγησε.
Όπως ανέφερε, μέχρι πρότινος όλοι οι σεισμοί είχαν τον ίδιο μηχανισμό διάρρηξης. Ωστόσο, η πρόσφατη δραστηριότητα υποδηλώνει την πιθανή ενεργοποίηση ενός μικρότερου, γειτονικού ρήγματος στα ανατολικά της κύριας σεισμικής ζώνης.
«Νομίζω ότι μέχρι τώρα όλοι οι σεισμοί είχαν τον ίδιο μηχανισμό διάρρηξης, σπασίματος πάνω στο ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί. Σήμερα υπάρχει μία μικρή διαφοροποίηση που δείχνει ότι ίσως έχει ενεργοποιηθεί ένα γειτονικό ρήγμα, αλλά μικρών διαστάσεων στα ανατολικά της σεισμικής ζώνης η οποία μέχρι τώρα έχει ενεργοποιηθεί».
Αυτό, σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, «θα μπορούσε να προστεθεί στα αισιόδοξα σημάδια» αλλά, όπως είπε «θα πρέπει να περιμένουμε, μέχρι η φύση να μας προικίσει με περισσότερα στοιχεία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αλλεπάλληλες δονήσεις, με μεγαλύτερη τα 4,9 Ρίχτερ την Δευτέρα
Οι σεισμοί στη Σαντορίνη, συνεχίστηκαν και την Δευτέρα, με νέα ισχυρή δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να σημειώνεται 14 λεπτά μετά τις 15.00 το μεσημέρι 19 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
Τριάντα ένα λεπτά μετά τις 15.00 το μεσημέρι σημειώθηκε και νέος σεισμός 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 17 χλμ. νότια νοτιανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Είχε προηγηθεί, λίγο μετά τη μία, ισχυρή δόνηση 4,9 βαθμών στην ίδια περιοχή, που έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της Αττικής.
Ήταν η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση που καταγράφηκε σήμερα έπειτα από τον σεισμό μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 21:05 την Κυριακή.

Λίγο αργότερα, στις 13:27 ακολούθησε νέα δόνηση, 4 βαθμών, με εστιακό βάθος 16,3 χιλιομέτρων,10 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.

Στις 13:43 ο Εγκέλαδος χτύπησε ξανά, με 4,3 Ρίχτερ. Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 11,1 χλμ, και επίκεντρο 12 χλμ. νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Λιτανείες από τους κατοίκους
Με λάβαρα, ελληνικές σημαίες, τα λείψανα του Αγίου Χαραλάμπους, την εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας αλλά και την κάρα του Αγίου Προσδόκιου, οι πιστοί ακολούθησαν τα ιερά κειμήλια που περιφέρονταν στους δρόμους ζητώντας από τον Θεό να τους βοηθήσει.
Αποστολή ωκεανογραφικού σκάφους στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού – Τι περιλαμβάνουν οι έρευνες
Ερευνητική αποστολή θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες το Ωκεανογραφικό Σκάφος Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στην περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού, προκειμένου να συλλέξει πρόσθετα δεδομένα για την πληρέστερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται.
Το Ωκεανογραφικό Σκάφος Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ αναμένεται να αποπλεύσει την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025 με πολυμελή ερευνητική ομάδα και κατάλληλο σύγχρονο επιστημονικό εξοπλισμό. Αντικείμενο του ερευνητικού πλόα του Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ θα είναι η συλλογή πρόσθετων γεωλογικών, γεωφυσικών, γεωχημικών και ωκεανογραφικών δεδομένων με σκοπό τη συμβολή στην πληρέστερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται στη περιοχή.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωλόγος και διευθυντής Ερευνών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Δημήτρης Σακελλαρίου στόχος είναι να πάρουν διάφορες μετρήσεις, πέρα από τα ρήγματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό είναι γνωστά, εξετάζοντας επίσης αν έχουν υπάρξει πιθανές μεταβολές στον πυθμένα. «Θέλουμε να χαρτογραφήσουμε και τις περιοχές στις οποίες ξέρουμε ότι έχουν γίνει κατολισθήσεις στο παρελθόν, και ιδιαίτερα το 1956, δηλαδή είναι περιοχές που έχουν ας πούμε υψηλή επικινδυνότητα για εκδήλωση υποθαλάσσιων κατολισθήσεων, και να τις αποτυπώσουμε. Επίσης, να δούμε αν έχουν ήδη γίνει κάποιες μικρές κατολισθήσεις αυτή την περίοδο και σε τι κατάσταση είναι τα πρανή», αναφέρει ο κ. Σακελλαρίου. Παράλληλα, όπως προσθέτει, θα προσπαθήσουν να πάρουν μετρήσεις αερίων που πιθανόν να εκλύονται μέσα από τα ρήγματα, τα οποία επίσης πιθανόν να έχουν ενεργοποιηθεί από την συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα. «Αρκετά πράγματα είναι άγνωστα, οπότε ό,τι περισσότερο δεδομένο μπορέσουμε να αποκτήσουμε, τόσο καλύτερα θα είναι να συμβάλλουμε στην γνώση της περιοχής για να μπορούμε να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τι γίνεται με αυτή τη σεισμική δραστηριότητα και τι πιθανές επιπτώσεις μπορούμε να έχουμε», σημειώνει.
Οι έρευνες του Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού θα περιλαμβάνουν:
1) Λεπτομερή βυθομετρική και μορφολογική αποτύπωση του πυθμένα με στόχο τον εντοπισμό φαινομένων ή δομών που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των υποθαλάσσιων ρηγμάτων, την πιθανή εκδήλωση υποθαλάσσιων κατολισθήσεων και την εκτίμηση της επικινδυνότητας των υποθαλάσσιων πρανών σε κατολισθήσεις.
2) Καταγραφή υψηλής ανάλυσης σεισμικών τομών του υποστρώματος του πυθμένα με στόχο την λεπτομερή αποτύπωση του ανώτερου τμήματος των ρηγμάτων που πιθανόν έχουν δραστηριοποιηθεί κατά την τρέχουσα σεισμική διέγερση καθώς και των πιθανών κατολισθητικών φαινομένων.
3) Καταγραφή πρόσθετων σεισμικών τομών μεγάλης διείσδυσης (multichannel reflection seismics) με στόχο την συλλογή περισσότερων δεδομένων για την γεωμετρία των ρηγμάτων σε μεγαλύτερα βάθη (>1-2 χλμ.) κάτω από τον πυθμένα.
4) Μετρήσεις ωκεανογραφικών παραμέτρων (θερμοκρασία, θολερότητα, αλατότητα) και των συγκεντρώσεων ραδιενεργών στοιχείων (π.χ ραδόνιο) στη στήλη του νερού και κοντά στον πυθμένα, με στόχο τον εντοπισμό πιθανής αυξημένης έκλυσης ρευστών (αερίων) από τα υποθαλάσσια ρήγματα της περιοχής.
Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σακελλαρίου το ΕΛΚΕΘΕ έχει πραγματοποιήσει πολλές ερευνητικές αποστολές στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα να γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή, τα ρήγματα, τις κατολισθήσεις και οτιδήποτε υπάρχει στον πυθμένα και κάτω από αυτόν. «Αυτό θα είναι μια πρόσθετη προσπάθεια να μας αποφέρει πρόσθετα δεδομένα τα οποία θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε. Επειδή είμαι μέλος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου και της Επιτροπής Ηφαιστειακού Κινδύνου και έχουμε συσκέψεις σχεδόν κάθε μέρα ό,τι δεδομένα και ό,τι πληροφορία μπορεί να συνεισφέρει ο καθένας στις επιτροπές θα είναι πάρα πολύ χρήσιμα», επισημαίνει ενώ υπογραμμίζει ότι
«δεν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση της σεισμικής δραστηριότητας με πιθανή ηφαιστειακή». δραστηριότητα. «Είμαστε κατηγορηματικοί όλοι στις δύο επιτροπές σεισμικού κινδύνου και ηφαιστειακού κινδύνου δεν συνδέονται αυτοί οι σεισμοί με οποιαδήποτε ηφαιστειακή δραστηριότητα. Δεν περιμένουμε να γίνει οτιδήποτε σε κάποιο από τα ηφαίστεια εκείνης της περιοχής. Επικεντρωνόμαστε περισσότερο στα ρήγματα και τις κατολισθήσεις », σημειώνει ο κ. Σακελλαρίου.
Ο ερευνητικός πλόας του Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ στη περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα «Αθηνά εναντίον Εγκέλαδου» το οποίο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), υλοποιείται από το ΕΛΚΕΘΕ και έχει αντικείμενο την διερεύνηση και χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων ενεργών ρηγμάτων στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του Νότιου Αιγαίου με σκοπό τη κατανόηση και εκτίμηση του σεισμικού δυναμικού τους.
Την ίδια ώρα, φορητοί θαλάσσιοι σεισμογράφοι εντάσσονται στην προσπάθεια των ειδικών να συλλέξουν δεδομένα.
Στο νησί σημειώνεται πως εκτός από τους έλληνες επιστήμονες βρίσκονται και επιστήμονες από τη Γερμανία.
«Είμαστε εδώ, όλοι οι επιστήμονες, όλες οι επιστημονικές ομάδες που ερευνούν τον θαλάσσιο χώρο και τον χερσαίο χώρο και συνδυάζουμε τα δεδομένα έτσι ώστε να μπορούμε να ερμηνεύουμε και να δίνουμε αναλύσεις πολύ πιο εμπεριστατωμένες», τόνισε το πρωί της Δευτέρας 10/2 η ίδια η Εύη Νομικού, η οποία έφτασε στη Νέα Καμένη μαζί με το συνεργείο του ΕΡΤNews.
«Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού έχει φέρει ένα ειδικό βαρυτόμετρο, το οποίο θα κάνει μετρήσεις στη Νέα Καμένη. Έχουν κάνει μετρήσεις και στη Σαντορίνη και θα συγκριθούν τα αποτελέσματα της βαρύτητας με τις προηγούμενες αναλύσεις του 2011 και 2012. Θα γίνουν διάφορες δορυφορικές απεικονίσεις σε τριγωνομετρικά σημεία και επίσης θα ανασύρουμε τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους υψηλής τεχνολογίας, για να πάρουμε τα δεδομένα, να τα δώσουμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναλυθούν μαζί με τα δεδομένα των σεισμογράφων που βρίσκονται σε όλο το νησί».
Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας δήλωσε πως η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται εξηγώντας: «Ο εντοπισμός των υποκέντρων είναι πολύ καλύτερος, λόγω του ότι έχουν προστεθεί πολλοί σεισμολογικοί σταθμοί και αναλύονται αυτή τη στιγμή και βαθιά γεωφυσικά δεδομένα. Ήδη συλλέγονται δεδομένα βαρύτητας, ώστε να δούμε τι συμβαίνει και στο υπέδαφος. Είναι εν εξελίξει το φαινόμενο, άρα θέλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν κάνουμε δηλώσεις, έτσι ώστε να μην τρομοκρατείται ο κόσμος».
Η ίδια έκανε και μια θερμή παράκληση σε όλους τους δημοσιογράφους όλης της χώρας να είναι πολύ πιο προσεκτικοί, όταν παίρνουν πλάνα από τη Σαντορίνη. «Λόγω του ότι τον χειμώνα τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά, οι κάτοικοι ουσιαστικά είναι στα σπίτια τους, άρα να μην μεταφέρετε λάθος εικόνα προς τα έξω. Να μην πηγαίνουν σε περιοχές που έχουν ήδη γίνει κατολισθήσεις τις προηγούμενες φορές και να σέβονται την αγωνία των ανθρώπων», είπε κλείνοντας.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
Η σεισμική ακολουθία δε θα αποκλιμακωθεί από τη μία μέρα στην άλλη αλλά θα απαιτηθεί χρόνος, είπε το πρωί ο Κώστας Παπαζάχος με αφορμή τα 5 Ρίχτερ που σημειώθηκαν χθες το βράδυ.
«Πρέπει να κινηθούμε αναγκαστικά με ένα σενάριο ότι όλος ο Φλεβάρης ή ένα μεγάλο κομμάτι του θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση και ας ελπίσουμε σιγά σιγά να πάμε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση.
Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή και να δούμε. Ας ελπίσουμε μετά από κάνα δυο βδομάδες το φαινόμενο να αρχίζει να κοπάζει» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε πότε θα σταματήσει αυτό το σεισμικό σμήνος. Αυτό την προηγούμενη φορά, το 2011, συνολικά κράτησε σχεδόν ένα χρόνο» τόνισε από πλευράς του ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
«Έχουμε μία μείωση του ρυθμού σεισμικότητας, αυτό όμως που χρειάζεται είναι να σιγουρευτούμε ότι θα πορευθεί έτσι μειούμενη η ακολουθία και τις επόμενες μέρες» τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης μιλώντας στην τηλεόραση, και συμπλήρωσε ότι «αν έχει αρχίσει από την Παρασκευή που κατά πάσα πιθανότητα φαίνεται ότι μείωσε είναι καλά τα νέα ότι θα έχουμε πιο σύντομα το τέλος αυτής της κρίσης».
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.