*Του Κώστα Σαρικά
Το μεγάλο ταξίδι των 3.000 χλμ από την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο έως την Αεροπορική Βάση «Jodhpur» στη βορειοδυτική Ινδία και η συμμετοχή στη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Indian Air Force αποτελεί μια ακόμη μεγάλη πρόκληση για την Πολεμική Αεροπορία.
Τα τέσσερα μαχητικά F-16 block 52+ adv της 336 Πολεμικής Μοίρας «ΟΛΥΜΠΟΣ» φτάνουν σήμερα στην πολυπληθέστερη πλέον χώρα του κόσμου, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Πολεμική Αεροπορία ανοίγει όλο και πιο μακριά τα «φτερά» της και φωνάζει ηχηρό «παρόν» στα μεγαλύτερα αεροπορικά event παγκοσμίως. Τα «γεράκια» της HAF για πρώτη φορά πετούν έως τη μακρινή Ινδία σφραγίζοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ισχυρή στρατιωτική συνεργασία της Αθήνας με το Νέο Δελχί ως συνέχεια της άριστης σχέσης των δύο κρατών σε ανώτατο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.
Η τετράδα F-16 απογειώθηκε από τον Άραξο για να προσγειωθεί σε πρώτη φάση στην Αεροπορική Βάση «King Fasail» στο Τabuk της Σαουδικής Αραβίας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, προκειμένου να ανεφοδιαστούν τα μαχητικά και να ξεκουραστούν τα πληρώματα. Ο επόμενος σταθμός για τα ελληνικά «γεράκια» ήταν η Αεροπορική Βάση «Al Dhafra» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον Περσικό Κόλπο. Χώρες με τις οποίες η Πολεμική Αεροπορία έχει συνεργαστεί άριστα τα τελευταία χρόνια και διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.
Το μεγάλο ταξίδι των 3.000 χλμ ολοκληρώθηκε με την πτήση έως την Ινδία, εκεί που ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν είχαν φτάσει τα «μπλε φτερά» της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Στην Αεροπορική Βάση «Jodhpur» βρίσκονται ήδη τεχνικοί και ιπτάμενοι της HAF και έχουν συνεργαστεί με τους διοργανωτές της άσκησης ώστε όλα να είναι έτοιμα με την άφιξη των τεσσάρων μαχητικών.
Αρχική πρόθεση του Αεροπορικού Επιτελείου ήταν η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας στην «Tarang Shakti 24» με τετράδα μαχητικών Rafale, καθώς η Indian Air Force διαθέτει ίδια αεροσκάφη γεγονός που θα διευκόλυνε την υποστήριξη τους. Όμως, οι Ινδοί ενημέρωσαν ότι θα επιθυμούσαν από την HAF να λάβει μέρος με μαχητικά F-16, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να εκπαιδευτούν απέναντι σε αεροσκάφη τα οποία διαθέτει το Πακιστάν, χώρα με την οποία η Ινδία βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση και μάλιστα πολύ συχνά έχουν καταγραφεί θερμά επεισόδια στον αέρα με επίκεντρο την περιοχή του Κασμίρ.
Η Πολεμική Αεροπορία απάντησε θετικά στο αίτημα των Ινδών και έτσι αποφασίστηκε η συμμετοχή στην άσκηση μαχητικών F-16 της 336 Πολεμικής Μοίρας «ΟΛΥΜΠΟΣ».
Η Πολεμική Αεροπορία ήταν από τις πρώτες που δέχτηκε πρόσκληση προκειμένου να λάβει μέρος στην «Tarang Shakti 24», στην οποία συμμετέχουν 30 κράτη από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Μεγάλη Βρετανία και η Αυστραλία. Τα ελληνικά «γεράκια» θα έχουν την ευκαιρία να συνεκπαιδευτούν με κορυφαίες αεροπορικές δυνάμεις παγκοσμίως, μαζί με κάποια από τα πλέον πιο σύγχρονα μαχητικά που διαθέτει τόσο το δυτικό όσο και το ανατολικό οπλοστάσιο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά θα πετάξουν και θα εκπαιδευτούν με Ιάπωνες ιπτάμενους, οι οποίοι συμμετέχουν στην άσκηση με μαχητικά Mitsubishi F-2. Πρόκειται για μαχητικό «Viper Zero», το οποίο στηρίζεται στο F-16 και κατασκευάζεται από κοινό από την Lockheed Martin και τη Mitsubishi Heavy Ιndustries.
H πρώτη φάση της «Τarang Shakti 24» πραγματοποιήθηκε τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, με την άσκηση να συνεχίζεται έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η συμμετοχή της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην άσκηση έρχεται ως συνέχεια της άριστης σχέσης με την Indian Air Force, η οποία έλαβε για πρώτη φορά μέρος στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση «INIOCHOS 23».
Τα επιβλητικά ινδικά μαχητικά Su-30MK προσγειώθηκαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης και έκλεψαν τις εντυπώσεις με την εντυπωσιακή παρουσία τους. Ήταν μία από τις ελάχιστες παρουσίες μαχητικών της Indian Air Force έξω από την Ινδία, καθώς έως τότε συμμετείχαν μόνο στην Αμερικανική Red Flag και σε ασκήσεις που διοργανώθηκαν από τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.