Όπως έγινε γνωστό η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αποφάσισε ότι Σημαιοφόροι για την Ελλάδα στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, θα είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.
H απόφαση για τον Αντετοκούνμπο ήταν ομόφωνη, ενώ η πρωταθλήτρια του βάδην επελέγη μετά από ψηφοφορία μεταξύ τεσσάρων αθλητριών, των Μαρία Σάκκαρη (τένις), Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (βάδην), Ευαγγελία Πλατανιώτη (καλλιτεχνική κολύμβηση) και Μαργαρίτα Πλευρίτου (πόλο).
Για την επιλογή των σημαιοφόρων επίσης λήφθηκε υπόψη και το πρόγραμμα των αθλητών και των αθλητριών που αγωνίζονται την επόμενη ημέρα, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν πριν από τους αγώνες τους.
Η ανάρτηση της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη
«Η απόφαση της Ε.Ο.Ε. να με ορίσει μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σημαιοφόρο της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, με γεμίζει συγκίνηση και υπερηφάνεια. Για κάθε αθλήτρια και για κάθε αθλητή, το να κρατάει τη σημαία της χώρας του στην τελετή έναρξης της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης στην ιστορία του κόσμου, είναι η ύψιστη τιμή.
Τέτοιες στιγμές τα όνειρα, οι προσδοκίες, οι κόποι και οι αγώνες μιας ζωής ολόκληρης αφιερωμένης στον Αθλητισμό περνούν αστραπιαία από το μυαλό, αλλά αμέσως οι ανάγκες της προετοιμασίας σε προσγειώνουν στις απαιτήσεις των ημερών που έρχονται.
Στο Παρίσι, όλα τα παιδιά της ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής, θα κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε, ώστε για ακόμα μία φορά να σηκώσουμε ψηλά τα ελληνικά χρώματα.»
Ποια είναι όμως η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη
Γεννήθηκε στην Καρδίτσα 21 Μαρτίου, 1984 και μέχρι τα 10 της χρόνια έζησε στην Αταλάντη όπου ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον αθλητισμό, αφού ασχολήθηκε με την ρυθμική γυμναστική.
Αργότερα, επέστρεψαν οικογενειακώς στην Καρδίτσα όπου η μητέρα της άνοιξε το τσιπουράδικο, “Το Στέκι της κυρά-Γιώτας” (όπως λέγεται από το όνομα της μητέρας της) στο οποίο η Αντιγόνη εργάζεται μέχρι σήμερα και μέσα στο οποίο είχε περάσει άπειρες ώρες παρέα με τις τρεις αδελφές της. Με την επιστροφή της όμως στην Καρδίτσα, η Αντιγόνη άφησε και την ρυθμική και για 4 χρόνια ασχολήθηκε με την κολύμβηση. Οι επιδόσεις της ωστόσο δεν ήταν πολύ καλές.
Το τσιπουράδικο στην Καρδίτσα
Μία ημέρα, την περίοδο που έδινε εξετάσεις για το αθλητικό σχολείο, είχε φύγει ένα μπαλάκι του τένις και καθώς πήγε να το πιάσει περπάτησε κάπως γρήγορα και έτυχε να τη δει ο μετέπειτα προπονητής της στον στίβο, Θανάσης Δεληγιάννης. Αυτός ήταν που της πρότεινε να ασχοληθεί με το βάδην.
«Εγώ δεν ήθελα να το κάνω, γιατί πολύ απλά δεν μου άρεσε το συγκεκριμένο αγώνισμα. Εκείνος επέμενε για χρόνια, μάλιστα ερχόταν στο τσιπουράδικο της μαμάς μου προκειμένου να με πείσει να ασχοληθώ. Θυμάμαι, μου έλεγε πως είμαι φτιαγμένη για το βάδην, γιατί είχε δει την τεχνική μου από τη στιγμή που πήγα να πιάσω το μπαλάκι του τένις» είχε αποκαλύψει η ίδια σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα iefimerida και τη δημοσιογράφο Χριστίνα Ζάχου.
Για τρία χρόνια, δεν πήγε σε καμία προπόνηση. Όταν το έκανε κατάλαβε πως το βάδην ήταν πράγματι αυτό που της ταίριαζε. Όταν δε, πήρε το πρώτο της μετάλλιο, κόλλησε.
Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη σταμάτησε το 2004, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όπως η ίδια είχε πει, δεν ήταν ακόμα ώριμη, μετά ήρθαν και οι σπουδές στο ΤΕΦΑΑ, οπότε σταμάτησε για περίπου 8 χρόνια τον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο. Ευτυχώς για την ίδια, ένα στοίχημα τής άλλαξε πορεία και επέστρεψε ξανά στα τέλη του 2011, σε ηλικία 27 ετών. Όλα αυτά τα χρόνια όμως, δε σταμάτησε ποτέ να εργάζεται στο τσιπουράδικο της μητέρας της. Πολλές φορές μάλιστα αναγκαζόταν να προπονείται τα βράδια καθώς ήταν οι μόνες κενές ώρες που είχε.
Σύμμαχοί της στην προσπάθεια της ήταν πάντα η οικογένειά της και ο σύζυγός της και τελικά το πείσμα και το πάθος της για το βάδην, τη δικαίωσε. Κόντρα σε όλους όσοι έλεγαν ότι έχει μεγαλώσει αρκετά για να ασχολείται με τον πρωταθλητισμό, και παρά την παντελή έλλειψη βοήθειας από την πολιτεία, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο.
Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα έτρεξε να αγκαλιάσει τον σύζυγό της και λίγα λεπτά μετά ξέσπασε σε κλάματα, όχι από λύπη, αλλά από υπερηφάνεια.
Βλέποντας πως οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής και οι θυσίες της έπιασαν τόπο και την ανέβασαν στην κορυφή της Ευρώπης.
Τα μετάλλια
Έχει συμμετάσχει σε δυο Ολυμπιακούς Αγώνες (2016, 2021), σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ήταν «χάλκινη» το 2013 στους Μεσογειακούς Αγώνες, κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων (2021) και το Αργυρό μετάλλιο στην ομαδική βαθμολογία τόσο στο Παγκόσμιο (2022) όσο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων (2021), ενώ το 2021 ήταν όγδοη στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.
Αναμφίβολα η χρονιά της ήταν το 2022, αφού κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια (20 χλμ. και 35 χλμ. βάδην) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου, πετυχαίνοντας κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει κανένας Έλληνας αθλητής και αθλήτρια. Νωρίτερα στη σεζόν ήταν τέταρτη στο Παγκόσμιο του Όρεγκον.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η Αντιγόνη αυτή τη στιγμή κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διαχείριση Αθλητισμού για ΑΜΕΑ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Η αποχή από τον πρωταθλητισμό
Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη σταμάτησε τον πρωταθλητισμό το 2004, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όπως είχε πει ξαναξεκίνησε για να πάρει κιλά. Σε συνέντευξή της πριν δύο χρόνια το περιοδικό Down Town είχε ερωτηθεί για τον λόγο που σταμάτησε την πρώτη φορά.
«Τώρα είμαι 50 κιλά, τότε ήμουν 43. Ήταν μία περίοδος πολύ αδιάφορη για τη ζωή μου. Δεν είχα στόχους και όραμα, είχα χαθεί στο τίποτα και έτσι ξαναξεκίνησα. Είχα σταματήσει λόγω προβλημάτων της οικογένειας. Έπρεπε να δουλέψω για να μπορώ να στηρίξω τα μικρά μου αδέρφια. Όταν σταμάτησα, τα αδέρφια μου ήταν στο δημοτικό.
Έπρεπε να τα ετοιμάσω για το σχολείο, τα φροντιστήρια… Είχα έναν άλλο ρόλο τότε, πολύ σημαντικό, και έπρεπε να είμαι αφοσιωμένη σε αυτόν. Η μαμά μου δούλευε όλη μέρα. Η μεγάλη αδερφή μου είχε αρραβωνιαστεί και είχα να φροντίζω τα δύο μικρά αδέρφια μου, που έπρεπε να πάρουν το δρόμο τους. Το έβλεπα σαν υποχρέωση, το έκανα με αγάπη, δεν το έκανα με το ζόρι» είχε απαντήσει.
Η σχέση με τον σύζυγό της
Στην ίδια συνέντευξη στο Down Town το 2022 η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη είχε μιλήσει για την δυνατή σχέση που έχει με τον σύζυγό της αλλά και για το πώς γνωρίστηκαν.
«Όταν γνωριστήκαμε με τον Άγγελο ήταν η περίοδος που είχα σταματήσει τον αθλητισμό. Eκείνο τον ενάμιση χρόνο που δεν έκανα τίποτα βγαίναμε με φίλους, διακοπές, ταξίδια. Μετά διακόψαμε για πέντε μήνες τη σχέση μας. Ήταν το διάστημα αυτό που άρχισα να ξανακάνω αθλητισμό. Όταν ήρθε πάλι στη ζωή μου, με γνώρισε για δεύτερη φορά ως αθλήτρια με στόχους.
Είχα ήδη αρχίσει να μπαίνω στον υψηλό αθλητισμό. Θαύμασε σε μένα το ότι σε σύντομο διάστημα αφοσιώθηκα τόσο πολύ σε αυτό και κατάλαβε πως έχω κάποιο κίνητρο, κάποια σπίθα. Του είπα εξαρχής πως είναι από τα όνειρά μου και δεν θα το στερηθώ για κανέναν. Ήμουν ξεκάθαρη για το τι ζητάω. Έχουμε πολύ διαφορετικές δουλειές, οπότε εξαρχής είχαμε βάλει όρια. Εγώ έκανα αθλητισμό και ο Άγγελος δουλεύει νύχτα –είναι τραγουδιστής–, οπότε κάναμε άλλη ζωή. Πολλές φορές έχει τύχει να συναντιόμαστε στην πόρτα καθώς ο Άγγελος μπαίνει σπίτι το πρωί από τη δουλειά κι εγώ βγαίνω για προπόνηση.»
Και σε περιμένει πάντα στον τερματισμό να μοιραστείτε μαζί την ίδια χαρά.
«Βλέποντας τότε πως εμένα η ζωή μου έχει αλλάξει, είπε πως θα με στηρίξει, πως θα είναι δίπλα μου σε κάθε μου βήμα και σε ό,τι χρειαστεί θα είναι εκεί. Έτσι, κάθε φορά είναι σαν την πρώτη. Είναι πάντα μαζί μου στους αγώνες και τρέχει δίπλα μου. Στο 35άρι στο Μόναχο είχε πάρει ένα πατίνι κι έτρεχε δίπλα μου με αυτό έξω από τη διαδρομή. Εάν δεις το βίντεο, συνέχεια μιλάω με κάποιον. Μιλούσα μαζί του, μου έδινε κουράγιο. Είναι δίπλα μου παντού, από τον πρώτο μου αγώνα στο εξωτερικό, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, σε όλα, όλα, όλα. Στις μεγάλες προπονήσεις επίσης έρχεται μαζί μου με το ποδήλατο, δεν κάνω μεγάλες προπονήσεις χωρίς εκείνον.»
Έχετε κάνει και θυσίες ως ζευγάρι για να το πετύχετε όλο αυτό;
«Δεν έχουμε το χρόνο που θα θέλαμε, έχουμε χάσει τα ταξίδια μας –κάναμε σχεδόν δύο το χρόνο–, έχουν υπάρξει και φορές που έκανα τέσσερις μήνες να τον δω. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Αλλά, να σου πω και κάτι; Είμαι 38 χρόνων και ο Άγγελος 40, έχουμε κάνει τη μεγαλύτερη θυσία…».
Η μητέρα της είναι το πρότυπό της
Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη μιλώντας πριν λίγους μήνες στο Sports24 είχε μιλήσει για τη μητέρα της με τα καλύτερα λόγια.
«Έχω μια μαμά η οποία αρχίζει τη μέρα της στις 6 το πρωί και την τελειώνει 12 το βράδυ. Είμαι η κλωνοποίησή της. Δεν μπορώ να είμαι τίποτα λιγότερο έχοντας ένα τέτοιο πρότυπο μέσα στο σπίτι μου. Δε λέω ότι είναι το απόλυτα σωστό, επειδή η μαμά μου δεν έχει χαρεί άλλα πράγματα στη ζωή της. Δεν έχει μια καθημερινότητα ενός κανονικού ανθρώπου.
Το δικό μου τρέξιμο μπορεί να είναι και λίγο μπροστά στο δικό της, αλλά έχοντας μια τέτοια μάνα, ντρέπομαι να κάνω κάτι λιγότερο. Δεν θέλω να νιώσω λίγη μπροστά της. Δεν είναι θέμα εγωισμού, είναι θέμα σεβασμού. Βλέπω την προσπάθεια που έχει κάνει για εμάς. Έχει τέσσερις κόρες, συν τέσσερις γαμπρούς, συν επτά εγγόνια. Μας φροντίζει όλους. Μας προλαβαίνει όλους.
Είναι 58 ετών και διατηρεί 34 χρόνια επιχείρηση εστίασης μόνη της. Είμαστε μαζί στο μαγαζί. Οι αδερφές μου όταν μπορούν βοηθάνε.» εξομολογήθηκε η σπουδαία αθλήτρια.
Από την πλευρά της η μητέρα της Αντιγόνης, Παναγιώτα Ντρισμπιώτη ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξή της ότι η κόρη της προπονούταν «δίχως έλεος» μέρα-νύχτα και παράλληλα εργαζόταν στο τσιπουράδικο που διατηρεί η οικογένεια της στην Καρδίτσα. «Έπρεπε να δουλεύει για να ζήσει γιατί δεν είμαστε πλούσιοι», είχε υπογραμμίσει η κυρία Παναγιώτα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.