Γράφει ο
Α.Τ. Τενεκούδης*
Με αφορμή το εντυπωσιακό αεροπορικό δυστύχημα που έγινε στο αεροδρόμιο Haneda της Ιαπωνίας μόλις στην αρχή του 2024 , κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούν κάποιες θεμελιώδεις διαχρονικές αεροπορικές έννοιες που κατά βάση ισχύουν αλλά και επιβεβαιώνονται κατά την εκτέλεση των πτήσεων όταν στη συνέχεια εξελίσσονται σε αεροπορικά ατυχήματα και /η’ δυστυχήματα Πολιτικής και/η’ Πολεμικής Αεροπορίας .
ΓΕΝΙΚΑ
1/ Υπό την ευρεία έννοια του όρου τα ατυχήματα και/ η’ δυστυχήματα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες , τα ελλασονα ( χωρίς απώλειες ζωών ) και τα μείζονα ( με απώλειες ανθρώπινων ζωών ) .
2/ Αδιακρίτως , τα ατυχήματα και/ η’ δυστυχήματα δεν γίνονται αλλά προκαλούνται.
3/ Οι αιτίες που τα προκαλούν οφείλονται στους εξής τρεις γεννησιουργους Παράγοντες , συνδυαστικά η’ / και από μόνας :
Στον Άνθρωπο , στη Μηχανή , στον Καιρό .
4/ Πριν να συμβούν , έχουν μεσολαβήσει μια αλληλουχία ( αλυσίδα) από γεγονότα , πράξεις και ενέργειες που ως Συνιστώσες καταλήγουν στη Συνιστώσα του ατυχήματος και / η’ δυστυχήματος .
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ
5/ Το 80–85 % αυτών κατηγοριοποιούνται και είναι του τύπου :
“”CFIT / Controlled Flight Into Terrain “” ( η’ Ελεγχόμενη Πτήση στη Γειτνίαση Εδάφους ) .
6/ Το 80–85 % αυτών οφείλονται στον Ανθρώπινο Παράγοντα .
7/ Διαρκής προσπάθεια όλων όσων εμπλέκονται στη διενέργεια όλων των μορφών και ειδών πτήσεων στην Αεροπορική Βιομηχανία , στις Αερομεταφορές και στις Πολεμικές Αεροπορίες είναι να διατηρείται και να συμπιέζεται ο Δείκτης Ατυχημάτων / Δυστυχημάτων στο κατώτερο εφικτό μιας και ουδέποτε μηδενίζεται (… μόνο εάν δεν θα διενεργούνταν πτήσεις …..) .
8 / Παγκόσμιος θεμελιώδης κανόνας στη Πρόληψη των πάσης φύσεως αεροπορικών ατυχημάτων / δυστυχημάτων είναι η εφαρμογή– ύπαρξη “”ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ “” εκ μέρους των διενεργουντων τις πτήσεις .
# αεροπορικό γνωμικό : 1 Γραμμάριο Πρόληψης = 1 Κιλό Θεραπείας #
Και αυτη η προσπάθεια εκ μέρους των είναι συνεχής , συστηματική και διαρκώς εξελισσόμενη .
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Έτσι παρά τα πιο πάνω αναφερθέντα , οι πτήσεις είναι σήμερα το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς η’ όπως συνηθίζεται να λέγεται ….το πιο επικίνδυνο τμήμα της πτήσης είναι η διαδρομή από το Σπίτι στο Αεροδρόμιο και από το Αεροδρόμιο στο Σπίτι…,
*Α.Τ. Τενεκούδης , MSc , MD , MA , PhD (c)
— Μέλος Δ.Σ. ( Κοσμήτωρ ) Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος ( Α.ΑΚ.Ε.)
— τ. Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΘΑ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ :… τα τελευταία δυστυχήματα που συγκλόνισαν τη κοινή γνώμη ήταν του τύπου “” CFIT “” .
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.