Πρόσφατα ξεκίνησε να αναπαράγεται σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με τον ισχυρισμό πως ένας Μουσουλμάνος στην Ολλανδία ουρεί μέσα σε σούπερ μάρκετ και πάνω σε χοιρινό κρέας, το οποίο απαγορεύεται να καταναλωθεί στο Ισλάμ. Το βίντεο στο οποίο βασίζεται ο ισχυρισμός, ωστόσο, είναι σατιρικό.
Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Παραδείγματα αναπαραγωγών στο διαδίκτυο:
korakas-news.gr, meaculpa.gr, antipliroforisi.blogspot.com
Τι ισχύει
Για αρχή, το σύντομο βίντεο του ισχυρισμού:
Η λεζάντα στο κέντρο του βίντεο αποδεικνύεται ιδιαίτερα βοηθητική, καθώς μέσω του Google Lens διαπιστώνουμε πως είναι γραμμένη στα ολλανδικά και πως το περιστατικό φέρεται να έλαβε χώρα σε κάποιο κατάστημα της Albert Heijn, της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Ολλανδία, με καταστήματα επίσης στο Βέλγιο και την Γερμανία.
Το υδατογράφημα, που εμφανίζεται στο επάνω αριστερό μέρος της οθόνης, ανήκει στην ιστοσελίδα Dumbert, στην οποία χρήστες του διαδικτύου διαμοιράζουν και αξιολογούν βίντεο χιουμοριστικού περιεχομένου. Με αναζήτηση του ονόματος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην αναζήτηση του Dumbert, βρίσκουμε και το συγκεκριμένο βίντεο.
Σε αναζήτηση σχετικών δημοσιεύσεων, εντοπίσαμε ολλανδόφωνο άρθρο που ασχολείται με την υπόθεση. Από εκεί οδηγούμαστε στον λογαριασμό του TikTok με την ονομασία “buurtwachtt”, από τον οποίο ξεκίνησε το βίντεο. Την στιγμή της συγγραφής του παρόντος άρθρου, ο εν λόγω λογαριασμός έχει 128,8 χιλιάδες ακολούθους στην πλατφόρμα και αθροιστικά 3,7 εκατομμύρια likes.
Το εξεταζόμενο βίντεο είναι καρφιτσωμένο και έχει 580 χιλιάδες προβολές, πολύ περισσότερες από την πλειοψηφία των υπόλοιπων βίντεο. Όμως, υπάρχουν ακόμη και άλλα βίντεο του καναλιού με παρόμοιο περιεχόμενο:

Με το ίδιο ψευδώνυμο βρίσκουμε και το προφίλ του δημιουργού του επίμαχου βίντεο στο Instagram, όπου αναγράφεται επίσης το ονοματεπώνυμό του, Danny Derix.
Ωστόσο τα εννιά δευτερόλεπτα του βίντεο, μαζί με την φράση “δεν τρώμε χοιρινό” που ακούγεται από τον χειριστή της κάμερας, ξεγέλασαν αρκετούς που πίστεψαν ότι έβλεπαν κάποια πραγματική επιθετική πράξη θρησκευτικού συμβολισμού. Το βίντεο αναπαρήγαγε και ο Geert Wilders, ηγέτης του νικητήριου, εθνικιστικού κόμματος στις φετινές εκλογές της Ολλανδίας.
Συμπέρασμα
Το βίντεο προέρχεται από αναγνωρίσιμη προσωπικότητα στο ολλανδικό διαδίκτυο και είχε χιουμοριστικό χαρακτήρα. Ο ίδιος δημιουργός έχει σκηνοθετήσει και άλλα παρόμοια βίντεο στα οποία προσποιείται ότι προβαίνει σε παρόμοιες πράξεις.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.