Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί φωτογραφία με τον ισχυρισμό πως απεικονίζεται επίθεση του Ισραήλ με μπουλντόζα σε παλαιστινιακό νοσοκομείο στη Γάζα. Ωστόσο, η εικόνα απεικονίζει κάτι διαφορετικό.
Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Τι ισχύει
Από την μπάρα που υπάρχει στο κάτω σημείο, σε όλες τις εικόνες που διαμοιράζονται, προκύπτει πως προέρχονται από κάποιο βίντεο. Με αντίστροφη αναζήτηση εικόνας στο Google Lens οδηγούμαστε σε μία ανάρτηση στο X η οποία υποστηρίζει πως το περιστατικό δεν προέρχεται από την Παλαιστίνη, αλλά από την Αίγυπτο και την σφαγή της Rabaa, που έλαβε χώρα στις 14 Αυγούστου 2013.
Την ανάρτηση συνοδεύει screenshot από την προέλευση του βίντεο στο YouTube με τίτλο στα αραβικά. Η αυτόματη μετάφραση μας δείχνει πως ο τίτλος συμφωνεί με όσα υποστηρίζει η ανάρτηση.
Αναζήτηση στο YouTube με τον αραβικό τίτλο φέρνει ως πρώτο αποτέλεσμα βίντεο από το αραβικό Al Jazeera, που δημοσιεύτηκε στις 26 Αυγούστου 2013.
Η σκηνή επιβεβαιώνει το κομμάτι του ισχυρισμού πως η μπουλντόζα πέφτει πάνω σε κόσμο. Φαίνεται πως η εικόνα που διαμοιράζεται προέρχεται από το βίντεο, καθώς υπάρχει πανομοιότυπο σκηνικό σε διαφορετική ανάλυση, και επίσης ταυτίζονται τόσο οι φιγούρες των παρευρισκόμενων όσο και η μπουλντόζα:


Καθώς το εν λόγω βίντεο υπήρχε από το 2013, δεν θα μπορούσε να προέρχεται από τα γεγονότα της Γάζας το 2023. Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί πως, παρόλο που το συγκεκριμένο αναπαραγόμενο βίντεο δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα, αναφέρθηκε πράγματι από το Reuters, στις 17 Δεκεμβρίου 2023, πως Ισραηλινοί στρατιώτες λεηλάτησαν το νοσοκομείο Kamal Adwan της βόρειας Γάζας, χωρίς όμως το ίδιο να μπορεί να επιβεβαιώσει τα γεγονότα, ούτε τις μαρτυρίες που ισχυρίζονταν πως πολίτες είχαν θαφτεί κάτω από την γη από μπουλντόζες του Ισραήλ. Την είδηση της επίθεσης στο νοσοκομείο μετέδωσε την ίδια μέρα και ο Guardian, χωρίς αναφορά όμως σε μπουλντόζες.
Συμπέρασμα
Η εικόνα του ισχυρισμού προέρχεται από βίντεο του Al Jazeera που τραβήχτηκε σε αναταραχές της Αιγύπτου το 2013 και δεν θα μπορούσε να δείχνει Ισραηλινή επίθεση στην Γάζα το 2023. Αναφορές για την επίθεση του ισχυρισμού έχουν αναπαραχθεί από μεγάλα μέσα ενημέρωσης, χωρίς όμως να μπορεί να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη μπουλντόζας, αλλά ούτε και η επίθεση καθαυτή.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.