Μια κατασκευασμένη φωτογραφία από το 2021, η οποία φέρεται να δείχνει ότι το BBC News δημοσίευσε άρθρο με τίτλο “Ο Τομ Χανκς συνελήφθη με 135 κατηγορίες για κατοχή παιδικής πορνογραφίας”, επανήλθε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, το BBC ουδέποτε δημοσίευσε μια τέτοια “είδηση”.
Παραδείγματα αναρτήσεων:
Πλαίσιο
Η εξεταζόμενη φωτογραφία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2021 και επανήλθε στην επικαιρότητα το 2022. Για το 2023, εντοπίζουμε μια ανάρτηση στις 24 Μαρτίου στο X (πρώην Twitter) και μια ανάρτηση στις 16 Ιουλίου, η οποία συγκέντρωσε πάνω από 98 χιλιάδες προβολές.
Στις 21 Δεκεμβρίου, η ιστορία επανεμφανίστηκε, ύστερα από ανάρτηση του γνωστού για την παραπληροφόρηση λογαριασμού @JackStr42679640 (Jack Straw) στο Χ, η οποία συγκέντρωσε 789 χιλιάδες προβολές. Η φωτογραφία διακινήθηκε και στο Facebook (παραδείγματα εδώ, εδώ κι εδώ).
Τι ισχύει
Η φωτογραφία παρουσιάζεται ως στιγμιότυπο που λήφθηκε από οθόνη υπολογιστή από τη σελίδα του BBC News, η οποία φέρεται να παρουσιάζει σε ευδιάκριτη θέση μια “είδηση” με τίτλο “Ο Τομ Χανκς συνελήφθη με 135 κατηγορίες για κατοχή παιδικής πορνογραφίας”. Η υποτιθέμενη είδηση πλαισιώνεται από μια φωτογραφία του Τομ Χανκς με τη σύζυγό του Ρίτα Γουίλσον.
Στο κάτω μέρος εντοπίζονται τρία άρθρα τα οποία δημοσιεύτηκαν στις 18 Ιουνίου 2021 από το BBC News. [άρθρο 1] [άρθρο 2] [άρθρο 3]
Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η πεποίθηση πως η συγκεκριμένη ιστορία δημοσιεύτηκε και αυτή στις 18 Ιουνίου 2021.

Ωστόσο, η υποτιθέμενη “είδηση” δεν εντοπίζεται σε καμία από τις πολλαπλές αρχειοθετημένες εκδοχές της αρχικής σελίδας του BBC News, ενώ ερευνώντας τον τίτλο της υποτιθέμενης ιστορίας με τη χρήση λέξεων-κλειδιών, κανένα αποτέλεσμα δεν εμφανίζεται τόσο στη μηχανή αναζήτησης της Google όσο και στον ιστότοπο του BBC News.
Επιπλέον, κάτω από την τροποποιημένη φωτογραφία της υποτιθέμενης είδησης εμφανίζονται τρεις τίτλοι υπερσυνδέσμων με κουκίδες: How can I get my second jab sooner? (Πώς μπορώ να κάνω το δεύτερο εμβόλιο νωρίτερα;), What are the lockdown rules? (Ποιοι είναι οι κανόνες του lockdown;) και Your Covid questions answered (Απαντήσεις στις ερωτήσεις σας για την COVID).
Ανατρέχοντας στις αρχειοθετημένες εκδόσεις του BBC News, εντοπίσαμε την αυθεντική αρχική σελίδα από τις 18 Ιουνίου 2021 που περιλαμβάνει τους τρεις συγκεκριμένους υπερσυνδέσμους, με την ιστορία στο επάνω μέρος να αναφέρεται στον εμβολιασμό ενάντια στη COVID-19 και, συνεπώς, να μην έχει καμία απολύτως σχέση με τον Τομ Χανκς.

Από το συγκεκριμένο εύρημα μπορούμε εύλογα να υποθέσουμε ότι η αυθεντική αρχική σελίδα του BBC τροποποιήθηκε με την προσθήκη κειμένου και φωτογραφίας, καθώς η αλλαγή του κειμένου των ιστοσελίδων είναι μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία μέσω της χρήσης του Google Chrome.
“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το BBC News δεν δημοσίευσε αυτή την ιστορία”, είχε δηλώσει εκπρόσωπος του BBC News αρχικά στο Check Your Fact και μεταγενέστερα στο AFP.
Ο Τομ Χανκς έχει γίνει συχνά στόχος των ποικίλων θεωριών συνωμοσίας του κινήματος QAnon, ενώ ισχυρισμοί που τον εμπλέκουν σε κυκλώματα παιδεραστίας και παιδοφιλίας έχουν καταρριφθεί από διεθνείς οργανισμούς ελέγχου ειδήσεων.
Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός πως το BBC News δημοσίευσε άρθρο με τίτλο “Ο Τομ Χανκς συνελήφθη με 135 κατηγορίες για κατοχή παιδικής πορνογραφίας” έχει, επίσης, καταρριφθεί από ποικίλους οργανισμούς ελέγχου ειδήσεων.
Συμπέρασμα
Το BBC δεν δημοσίευσε άρθρο ότι ο Τομ Χανκς συνελήφθη κατηγορούμενος για παιδική πορνογραφία. Η διακινούμενη φωτογραφία αποτελεί πιθανότητα προϊόν τροποποίησης της αυθεντικής αρχικής σελίδας των ειδήσεων του BBC.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.