Τις τελευταίες μέρες διαμοιράζεται στο διαδίκτυο ένα βίντεο με τον ισχυρισμό ότι Αιγύπτιοι διασχίζουν την έρημο στα σύνορα με τη Γάζα προκειμένου να προσφέρουν νερό, τρόφιμα και προμήθειες στους Παλαιστίνιους, μετά τον πόλεμο που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023 με το Ισραήλ.
Αναπαραγωγές στο διαδίκτυο: amazonios.net, oparlapipas.gr, katohika.gr, myblogs.gr, makeleio.gr, inews.gr, dimpenews.gr, triklopodia.gr, palo.gr
Αναπαραγωγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Το υπό εξέταση βίντεο:
Τι ισχύει
Το βίντεο βρέθηκε δημοσιευμένο στις 31 Αυγούστου 2023 στο Tik Tok, επομένως ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με την πρόσφατη σύγκρουση της Χαμάς με το Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε το πρωί της 7ης Οκτωβρίου 2023. Η λεζάντα αναγράφεται στα αραβικά και αναφέρει ότι η τοποθεσία είναι στη δυτική Αίγυπτο, στα σύνορα με τη Λιβύη. Χρησιμοποιώντας το Google Translate βλέπουμε μεταξύ άλλων τις παρακάτω λέξεις: «#Al-Salloum_Egypt_Western_Borders 🇱🇾🇪🇬». Η λεζάντα αναφέρεται λοιπόν στη δυτική Αίγυπτο, όπου βρίσκονται τα σύνορα με τη Λιβύη, στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με αυτά της Γάζας που βρίσκονται στην βορειοανατολική Αίγυπτο.
Στις 7 Σεπτεμβρίου 2023 το ίδιο βίντεο δημοσιεύτηκε στο X/πρώην Twitter, με τη λεζάντα να αναφέρει: «Σύνορα Λιβύης-Αιγύπτου». Ίδιο βίντεο βρίσκουμε και σε κείμενο της αραβικής Fact Checking ιστοσελίδας, Misbar, που κατέρριψε άλλον ισχυρισμό, πλαισιωμένο όμως από το ίδιο βίντεο, στις 10 Σεπτεμβρίου 2023.
Παρόμοιο βίντεο, με ανθρώπους να διασχίζουν την έρημο κουβαλώντας στις πλάτες τους τα ίδια λευκά σακίδια, βρήκαμε στο YouTube, δημοσιευμένο από τις 14 Ιουνίου 2022 με τίτλο: «Λαθρεμπόριο στα σύνορα Αιγύπτου, Λιβύης, Σαλούμ».
Βίντεο με τα ίδια χαρακτηριστικά υπάρχει δημοσιευμένο και από λιβυκή ειδησεογραφική ιστοσελίδα στο Facebook από τις 16 Ιουνίου 2022, με τη λεζάντα να γράφει στα αραβικά: «Παρατηρούνται λαθρέμποροι από την Αίγυπτο να ταξιδεύουν περνώντας τα σύνορα Λιβύης-Αιγύπτου, κουβαλώντας προϊόντα αγνώστου προελεύσεως, πηγής και κατεύθυνσης. Εκμεταλλεύονται τη χαλαρή ασφάλεια των αρχών των δύο χωρών στα σύνορα και κινούνται με απόλυτη άνεση».
Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τον σκοπό μετακίνησης αυτών των ανθρώπων, αν δηλαδή πρόκειται για λαθρεμπόριο ή όχι, όπως αναφέρουν οι περισσότερες αναφορές. Επιπρόσθετα, δεν επαληθεύεται εάν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι βρίσκονται στα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης, παρότι αυτό υποστηρίζεται στις παλιές δημοσιεύσεις. Ωστόσο, αυτό που εξακριβώνουμε είναι ότι το υπό εξέταση βίντεο είναι παλιό και δεν αφορά τον τωρινό πόλεμο Παλαιστίνης-Ισραήλ.
Συμπέρασμα
Ο ισχυρισμός αποτελεί παραπληροφόρηση. Το βίντεο είναι παλαιότερο και δεν απεικονίζει Αιγύπτιους να κατευθύνονται προς τη Γάζα για να προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες του πολέμου με το Ισραήλ.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.