Η Ελλάδα είναι παντού… Η αρχαία Ελλάδα τουλάχιστον! Το έχουμε καταγράψει ξανά… Άλλωστε, τα παραδείγματα αναρίθμητα. Για την ώρα τουλάχιστον και πιο συγκεκριμένα, το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο πασίγνωστος ηθοποιός, Κέβιν Σπέισι, χειροκροτήθηκε από το κοινό στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά τη διάρκεια διάλεξης για την «κουλτούρα ακύρωσης», όπου αγόρευσε απόσπασμα από το έργο «Τίμων ο Αθηναίος».
Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα, ο ιδρυτής της Space X, Έλον Μασκ, στην ανάρτησή του για τον πόλεμο στο Ισραήλ, επισημαίνει με νόημα πως «η εκδίκηση είναι για τους αδύναμους», κάνοντας επί της ουσίας σύγκριση για τα όσα συμβαίνουν στην πολύπαθη Μέση Ανατολή με τον Λυκούργο και την… αναμόρφωση της Αρχαίας Σπάρτης!
Η διάλεξη και η… αποθέωση
Η διάλεξη στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο σερ Ρότζερ Σκράτον, φιλόσοφο, που απολύθηκε από κυβερνητικός σύμβουλος στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν δημοσιογράφος του New Statesman ανέβασε στο Twitter απόσπασμα από συνέντευξη, που έδωσε, στην οποία ανέφερε ότι κάθε Κινέζος είναι «ένα είδος αντιγράφου του επόμενου».
Σύμφωνα, πάντως, με το δημοσίευμα της εφημερίδας «The Independent», ο Σπέισι ερμήνευσε απόσπασμά από το έργο «Τίμων ο Αθηναίος», σάτιρα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ για τον πλούτο, την απληστία και την προδοσία…
Ήταν η πρώτη φορά, μάλιστα, που ο Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος εμφανίστηκε στη σκηνή, από τότε που αθωώθηκε από κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση σε βάρος τεσσάρων αντρών, σε δίκη στο Λονδίνο, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2023.
Λίγα λόγια για το έργο
Το έργο, που αποτελείται παρεμπιπτόντως από πέντε πράξεις, έχει μεταφερθεί ότι γράφτηκε κάπου στο 1606, πιθανώς σε συνεργασία με τον Τόμας Μίντλετον και δημοσιεύτηκε το 1623.
Είναι μια αιχμηρή σάτιρα για τον πλούτο, την απληστία, την αχαριστία και την εκδίκηση.
- Διαδραματίζεται στην αρχαία Αθήνα τον 5ο αιώνα π.Χ. και αναφέρεται στη ζωή του Τίμωνα του Αθηναίου.
Ο Τίμων, πλούσιος και σεβαστός πολίτης, είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρος και ξοδεύει την περιουσία του σε δώρα προς φίλους του και παρασιτικούς συντρόφους μέχρι που καταστρέφεται οικονομικά και αντιμετωπίζει την αχαριστία των παλιών του φίλων.
Έτσι, μετατρέπεται σε μισάνθρωπο και τους εκδικείται.
Τι λένε οι κριτικοί
Το έργο παρουσιάζεται συχνά στην εποχή μας, με αξιόλογες παραστάσεις και στη χώρα μας.
Οι σύγχρονοι κριτικοί έχουν περιγράψει το έργο ως μια εξερεύνηση αυτού που συχνά αποκαλείται «κουλτούρα ακύρωσης».
Το έργο, που γράφτηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, είναι για έναν πλούσιο πολίτη της ελληνικής πόλης που μοιράζει όλη του την περιουσία σε παρασιτικούς συγγραφείς και καλλιτέχνες.
Όταν χάνει τα πλούτη του, οι πρώην φίλοι του τον εγκαταλείπουν.
Γιατί το επέλεξε
Το απόσπασμα, όπως φάνηκε, επιλέχθηκε από τον Κέβιν Σπέισι ως τρόπος για να μιλήσει αναφορικά με τη δική του εξορία από το Χόλυγουντ, μετά από τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση.
Το έργο «Τίμων ο Αθηναίος» τελειώνει με τον πρωταγωνιστή του να γίνεται ένας πικραμένος ερημίτης, που τον απέφευγε η κοινωνία της Αθήνας.
- Όσο για ποιος ήταν;
Ο Τίμων (β΄μισό 5ου αι. π.Χ.) ήταν Αθηναίος εύπορος πολίτης, ο οποίος έγινε ονομαστός για τη μισανθρωπία του.
Τον αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς ως παράδειγμα μισανθρωπίας (Αριστοφάνης, Στράβων, Πλούταρχος, Αλκίφρων, Διογένης ο Λαέρτιος· ο Νεάνθης ο Κυζικηνός (240- 190 π.Χ.) τον συμπεριέλαβε στις «Βιογραφίες περί ενδόξων ανδρών») και οι κωμωδιογράφοι τον χρησιμοποιούν για να πλάσουν τους ανάλογους τύπους τους (Μονότροπος του Φρυνίχου, Τίμων του Αντιφάνη, Δύσκολος του Μενάνδρου).
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.