Εν μέσω του κύματος παραπληροφόρησης που τροφοδοτήθηκε με αφορμή τις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, διάδοση έχει γνωρίσει τις τελευταίες ημέρες μια εικόνα που δείχνει ουρανοξύστες στο Μπακού να έχουν φωταγωγηθεί με τα χρώματα της ισραηλινής σημαίας, με τον ισχυρισμό πως έτσι το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε την στήριξή του στο εβραϊκό κράτος. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, ωστόσο, ο ισχυρισμός συνιστά παραπληροφόρηση αφού η πλαισίωση της φωτογραφίας είναι παραπλανητική. Ας δούμε τι ισχύει.
Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Τι ισχύει
Η φωτογραφία που διαμοιράζεται:
Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:
Η ισραηλινή σημαία προβλήθηκε σε ουρανοξύστες στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν
Το Αζερμπαϊτζάν δηλώνει έτσι ότι υποστηρίζει τον παλιό του σύμμαχο, το Ισραήλ.
Μετά από έρευνα με τη μέθοδο της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, διαπιστώθηκε ότι η φωτογραφία είναι προγενέστερη των πρόσφατων εχθροπραξιών, που ξεκίνησαν την 7η Οκτωβρίου 2023. Συγκεκριμένα, εντοπίζουμε δημοσίευση στο X (πρώην Twitter) με το υπό εξέταση υλικό από τις 30 Ιουνίου 2015.
Συμπληρωματικά, η ανάρτηση αναφέρει πως η φωταγώγηση των τριών ουρανοξυστών, γνωστών με την ονομασία “Flame Towers” που βρίσκονται στο Μπακού, έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού για την εκπροσώπηση του Ισραήλ στους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες. Η διοργάνωση έλαβε χώρα στο Μπακού και, παρά το όνομά της, πέρα από τις ευρωπαϊκές, έχουν δικαίωμα συμμετοχής και διηπειρωτικές χώρες.
Την ίδια ημέρα, 30 Ιουνίου 2015, εντοπίζεται στο Facebook ανάρτηση από τον επίσημο λογαριασμό του προξενείου του Αζερμπαϊτζάν στο Λος Άντζελες με την οποία επισημαίνεται ότι τα κτήρια φωταγωγήθηκαν με τη σημαία του εβραϊκού κράτους προς τιμήν της συμμετοχής του Ισραήλ στον προαναφερθέντα θεσμό.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως δεν προβλήθηκε μόνο η σημαία του Ισραήλ αλλά όλων των χωρών που προκρίθηκαν στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2015, όπως προκύπτει και από σχετικό βίντεο στο YouTube το οποίο παραθέτουμε και παρακάτω.
Το επίμαχο σημείο βρίσκεται στο 3:55:
Συμπέρασμα
Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός κρίνεται αναληθής. Το βίντεο είναι προτερόχρονο των γεγονότων της 7ης Οκτωβρίου 2023, αφού εντοπίζεται σε δημοσιεύσεις από τον Ιούνιο του 2015. Η τοποθεσία λήψης του είναι πράγματι το Αζερμπαϊτζάν και ο λόγος που προβάλλεται η ισραηλινή σημαία στους “Flame Towers” είναι λόγω της συμμετοχής της χώρας στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού που πραγματοποιήθηκαν εκείνη τη χρονιά.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.