Η παλαιστινιακή οργάνωση, Χαμάς, εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση από τη Γάζα στο Ισραήλ, σε μια από τις πιο σοβαρές κλιμακώσεις στη σύγκρουση Ισραήλ–Παλαιστινίων εδώ και χρόνια.
- Ποια είναι και τι ακριβώς είναι η Χαμάς;
- Ποια είναι η ιστορία της;
Η Χαμάς, ή το «Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης», ιδρύθηκε το 1987 κατά τη διάρκεια της πρώτης Παλαιστινιακής, Ιντιφάντα.
Με βάση ρεπορτάζ του Reuters, φέρεται να υποστηρίζεται από το σιιτικό Ιράν και συμμερίζεται την ισλαμιστική ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία ιδρύθηκε στην Αίγυπτο τη δεκαετία του 1920.
Η Λωρίδα της Γάζας
Διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, μετά από έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο, κόντρα σε δυνάμεις πιστές στο κίνημα της Φατάχ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος εδρεύει στη Δυτική Όχθη και ηγείται επίσης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).
Η κατάληψη της Γάζας από τη Χαμάς ακολούθησε τη νίκη της στις παλαιστινιακές κοινοβουλευτικές εκλογές το 2006, την τελευταία φορά, που διεξήχθησαν.
Σύμφωνα, επίσης, με το Reuters, η Χαμάς κατηγόρησε τον Αμπάς για συνωμοσία εναντίον της, ενώ από την πλευρά του ο Αμπάς περιέγραψε αυτό, που συνέβη ως «πραξικόπημα».
Από τότε, υπήρξαν πολυάριθμα επεισόδια σύγκρουσης με το Ισραήλ, που συχνά περιλαμβάνουν ακόμη και επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς, από τη Γάζα στο Ισραήλ και ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς της Γάζας.
Η Χαμάς αρνείται να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ και αντιτάχθηκε βίαια στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο που διαπραγματεύθηκαν το Ισραήλ και η PLO στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Έχει μια ένοπλη πτέρυγα, που ονομάζεται Ταξιαρχίες Izz el-Deen al-Qassam, η οποία έχει στείλει ένοπλους, αλλά και βομβιστές αυτοκτονίας στο Ισραήλ.
Η Χαμάς χαρακτηρίζει τις ένοπλες δραστηριότητές της «ως αντίσταση κατά της ισραηλινής κατοχής».
Ποια είναι η Λωρίδα της Γάζας
Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια περιοχή μήκους 41 χιλιομέτρων (25 μιλίων) και πλάτους 10 χιλιομέτρων μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου Θάλασσας.
Φιλοξενεί περίπου 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει μια από τις υψηλότερες πυκνότητες πληθυσμού στον κόσμο.
- Πώς είναι η ζωή στη Λωρίδα της Γάζας;
Σύμφωνα με τον Guardian, το Ισραήλ ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη Γάζα και την ακτογραμμή της και περιορίζει σε ποιον και ποια αγαθά επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος, μέσω των συνόρων του.
Ομοίως, η Αίγυπτος ελέγχει ποιος περνάει μέσα και έξω από τα σύνορά της με τη Γάζα.
Περίπου το 80% του πληθυσμού της Γάζας εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι βασίζονται στην καθημερινή επισιτιστική βοήθεια.
Οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούν, επίσης, το όνομα Παλαιστίνη ως όρο «ομπρέλα» για τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα, αλλά και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ο ιδρυτής Αχμέντ Γιασίν
Η Χαμάς ιδρύθηκε από τον Σεΐχη, Αχμέντ Γιασίν, παλαιστίνιο πνευματικό ηγέτη, που έγινε ακτιβιστής του τοπικού κλάδου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έχοντας αφιερωθεί από νέος στην ισλαμική φιλολογία στο Κάιρο.
Ξεκινώντας στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Γιασσίν έκανε κήρυγμα και εξασκούσε φιλανθρωπία στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, περιοχές, που περιήλθαν στον ισραηλινό έλεγχο μετά τον «Πόλεμο των Έξι Ημερών».
Το 1973, ίδρυσε το Ισλαμικό Κέντρο (Αλ-Μουτζάμμα αλ-Ισλάμι), προκειμένου να συντονίζει την πολιτική δραστηριότητα της Αδελφότητας, στη Γάζα.
Ο Γιασσίν ίδρυσε τη Χαμάς, ως τον τοπικό πολιτικό βραχίονα της Αδελφότητας τον Δεκέμβριο του 1987, μετά από το ξέσπασμα της πρώτης Ιντιφάντα, της παλαιστινιακής εξέγερσης εναντίον του ισραηλινού ελέγχου της Δυτικής όχθης, της Γάζας, αλλά και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της
Η Χαμάς έθεσε δύο μακροπρόθεσμους στόχους, που διατυπώνονται στο καταστατικό της:
- Το τέλος του εβραϊκού κράτους και…
- τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους από τον ποταμό Ιορδάνη μέχρι και τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Ο πιο άμεσος στόχος της είναι η «απελευθέρωση της Παλαιστίνης» και η «επιστροφή» του παλαιστινιακού λαού.
- Η προέλευσή της;
Φέρεται να χρηματοδοτείται, να οπλίζεται και να εκπαιδεύεται από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η Χαμάς άνοιξε ακόμη και γραφείο στην Τεχεράνη τη δεκαετία του 1990.
Παρά τους μακροχρόνιους δεσμούς της, με την Τεχεράνη, η παλαιστινιακή ένοπλη ομάδα είχε δύσκολη σχέση με την Ισλαμική Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια.
Το 2012, το Ιράν διέκοψε τη χρηματοδότηση της Χαμάς, αφού αρνήθηκε να στηρίξει το καθεστώς, Αλ Άσαντ, στον εμφύλιο πόλεμο.
Το καταστατικό και η πρώτη επίθεση
Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ως ιστορικό στοιχείο, ότι η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα το Καταστατικό της, το 1988, αποστασιοποιούμενη αποφασιστικά από την πολιτική της μη-βίας της Αδελφότητας.
Η πρώτη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Χαμάς πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1993, ενώ πέντε μήνες αργότερα ο Γιάσερ Αραφάτ, τότε ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και ο Γιτσχάκ Ραμπίν, τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ, υπέγραψαν τις «Συμφωνίες του Όσλο», μια ιστορική συμφωνία ειρήνης, η οποία μεταξύ άλλων έδινε περιορισμένο καθεστώς αυτοδιοίκησης σε τμήματα της Δυτικής Όχθης και της Γάζας υπό την Παλαιστινιακή Αρχή.
Τα σύνορα των δύο πλευρών, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, η στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ και η τύχη των περιοχών, που θα εκκενώνονταν από τις δυνάμεις του Ισραήλ ήταν τα πλέον σημαντικά ζητήματα που αφορούσαν οι συμφωνίες.
Ωστόσο, οι συμφωνίες δεν οδήγησαν στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.
Η Χαμάς ακολούθως καταδίκασε τις «Συμφωνίες του Όσλο» και έκτοτε απεδόθη σε… τρομοκρατική εκστρατεία, προσπαθώντας να ανακόψει τις ειρηνευτικές διαδικασίες.
Το 1997 το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε επισήμως τη Χαμάς ως «Ξένη Τρομοκρατική Οργάνωση».
Αντίστοιχη τοποθέτηση έχει κάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα με τον ισραηλινό λαό, σε αυτή τη φρικτή στιγμή», ανέφερε χθες (7/10) ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ…
Οι ηγέτες
Ο γενικός αρχηγός της Χαμάς από το 2004 είναι ο Χαλέντ Μασσάλ, πρώην δάσκαλος, με έδρα την Ντόχα του Κατάρ.
Τον Ιανουάριο του 2012, ο Μασσάλ εγκατέλειψε την βάση επιχειρήσεων που είχε για χρόνια στη Δαμασκό της Συρίας εν μέσω του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου στη χώρα.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου, η ηγεσία και επιρροή του Μασσάλ είναι από το 2012 υπό αμφισβήτηση, κυρίως επειδή, σύμφωνα με την αντίληψη ορισμένων εξεχόντων ηγετών στη Γάζα, εκείνος ευνοεί της πολιτική αντίσταση έναντι της στρατιωτικής.
Ο φερόμενος ως «πρωθυπουργός» στη Γάζα είναι ο Ισμαήλ Χανίγια, πρώην ηγέτης φοιτητικής κίνησης και στενός συνεργάτης του πνευματικού ιδρυτή Σεΐχη, Αχμέντ Γιασσίν, ο οποίος δολοφονήθηκε μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, το 2004.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Χανίγια θεωρείται ρεαλιστής της Χαμάς και είναι περισσότερο ανοικτός σε συνομιλίες με το Ισραήλ.
Πού δραστηριοποιείται
Η βάση, με λαϊκή υποστήριξη της Χαμάς, βρίσκεται στη λωρίδα της Γάζας, όπου και διατηρεί de facto τον έλεγχο από το 2006, όταν κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στο παλαιστινιακό κοινοβούλιο προς έκπληξη πολλών διεθνών παρατηρητών.
Η Χαμάς απομάκρυνε τα υπολείμματα της Φατάχ από τη Γάζα διά της βίας στις αρχές του 2007, ενώ η νέα κυβέρνηση υπό τη Χαμάς απερρίφθη με συνοπτικές διαδικασίες από τον πρόεδρο της ΠΑ και αρχηγό της Φατάχ, Μαχμούντ Αμπάς.
Αποτέλεσμα της αιματοχυσίας ήταν η de facto γεωγραφική διαίρεση των παλαιστινιακών εδαφών με τη Χαμάς να ασκεί εξουσία στη Γάζα και με τη Φατάχ να παραμένει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλλα της Δυτικής Όχθης.
Η συμφιλίωση με τη Φατάχ
Οι αναταραχές της «Αραβικής Άνοιξης» στις αρχές του 2011 οδήγησε πολλούς Παλαιστινίους να επιδιώξουν συμφιλίωση μεταξύ Φατάχ και Χαμάς και οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία τον Μάιο του 2011.
«Πρέπει να επιτύχουμε τον κοινό στόχο: ‘
Ενα παλαιστινιακό κράτος με πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα στα εδάφη του 1967 και την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα, χωρίς εποίκους και χωρίς την απεμπόληση του δικαιώματος της επιστροφής», δήλωνε ο Μασσάλ κατά την υπογραφή στο Κάιρο.
Όταν ράγισαν γρήγορα οι σχέσεις τους
Ωστόσο, Χαμάς και Φατάχ βρέθηκαν πάλι σε σύγκρουση λίγους μήνες μετά, όταν ο Αμπάς αποφάσισε να επιδιώξει αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στα Ηνωμένα Έθνη, μια κίνηση στην οποία η Χαμάς ήταν κάθετα αντίθετη.
Νωρίτερα, κάποιοι παρατηρητές ήλπιζαν ότι η Χαμάς θα απομακρυνόταν από τη χρήση βίας.
Όμως, μέχρι σήμερα, η οργάνωση αρνείται να αποφύγει τη χρήση βίας και παραμένει ανένδοτη και επιφυλακτική στην απόφαση της πιο κοσμικής Φατάχ να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει.
Μετά από την κατάληψη της Γάζας από τη Χαμάς, Αίγυπτος και Ισραήλ σε μεγάλο βαθμό έκλεισαν τα σύνορά τους με τη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ, που συνεχίζει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, ισχυρίζεται πως ιρανικά και άλλα όπλα περνούν λαθραία στον θύλακα, διαμέσου ενός δικτύου υπογείων τούνελ από την Αίγυπτο.
Από τότε που ανέλαβε εξουσία στη Γάζα, πύραυλοι, που εκτοξεύονται από τα εδάφη της προσγειώνονται συνεχώς σε γειτονικές ισραηλινές πόλεις, προκαλώντας ενίοτε απώλειες.
Το Ισραήλ ανταπέδωσε στρατιωτικά εναντίον στόχων στη Γάζα, με πιο χαρακτηριστική μια χερσαία εισβολή πλήρους κλίμακας και παράλληλη αεροπορική υποστήριξη το 2009.
Στα τέλη του 2012, αναλυτές θεωρούσαν εξαιρετικά πιθανό ότι παρόμοια μοίρα περιμένει τη Γάζα, εάν πύραυλοι χτυπήσουν πολλά ισραηλινά αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ.
Οι… πολύνεκρες επιθέσεις
Υπολογίζεται ότι η Χαμάς έχει σκοτώσει πάνω από 500 άτομα, σε περισσότερες από 350 τρομοκρατικές επιθέσεις από το 1993.
Δεν έχουν διεξαχθεί όλες οι επιθέσεις της Χαμάς από βομβιστές αυτοκτονίας.
Η οργάνωση έχει αναλάβει επίσης την ευθύνη για επιθέσεις με όλμους, πυραύλους μικρού βεληνεκούς καθώς και μικρών αντιαρματικών.
Το 1996 οι βομβιστικές επιθέσεις της Χαμάς έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να υποσκάψουν τις εκλογικές ελπίδες του Εργατικού Κόμματος, του Σιμόν Πέρες, ο οποίος αποτελούσε τον συνεχιστή του υπογράψαντος, στις Συμφωνίες του Όσλο, δολοφονηθέντος Γιτσχάκ Ραμπίν.
Τις εκλογές κέρδισε εντέλει ο αντίθετος προς τις συμφωνίες, Μπενιαμίν Νετανιάχου, του κόμματος Λικούντ.
Μεταξύ 2001 και 2003, η Χαμάς από κοινού με την «Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ» πραγματοποίησαν δεκάδες επιθέσεις, οδηγώντας τελικώς το Ισραήλ να κατασκευάσει φράκτη μεταξύ των εδαφών του και των παλαιστινιακών περιοχών.
Η άγρια επίθεση στο Ισραήλ
- Τι έχει γίνει μέχρι τώρα;
Στις 6:30 το πρωί του Σαββάτου, στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς, υποστηριζόμενη σύμφωνα με το ajc, από το Ιράν, εξαπέλυσε άγρια και αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ.
Χρησιμοποιώντας ρουκέτες, αλεξίπτωτα πλαγιάς, βάρκες, μοτοσικλέτες και άλλα οχήματα διείσδυσαν στο Ισραήλ.
Πάνω από 250 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με μαρτυρίες και πληροφορίες και περισσότεροι από 1.500 έχουν τραυματιστεί σοβαρά.
Υπάρχουν πολλές αναφορές για συλλήψεις, αλλά και για απαγωγές ομήρων.
Περισσότερες από 3.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί σε πόλεις του Ισραήλ, ενώ πολλές ισραηλινές οικογένειες είναι στριμωγμένες σε καταφύγια.
Ο κόσμος ξύπνησε το Σάββατο (7/10) με φρικτές εικόνες βίας από τη Χαμάς…
Πυροβολισμοί αδιακρίτως σε ισραηλινούς αμάχους, βίντεο με απαγωγές και πανηγυρισμούς θανάτων και καταστροφής.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ισραήλ «βρίσκεται σε πόλεμο».
«Πολίτες του Ισραήλ, είμαστε σε πόλεμο.
Η Χαμάς ξεκίνησε δολοφονική και αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον του κράτους του Ισραήλ και των πολιτών του», είπε ο Νετανιάχου, λίγο αφότου οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις ανακήρυξαν την επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη».
«Θα πλήξουμε τη Χαμάς μέχρι θανάτου», είπε διάγγελμά του χθες το βράδυ (7/10).
Δεκάδες ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έχουν βάλει στο στόχαστρο στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χαμάς και τέσσερα στρατηγεία επιχειρήσεών της, όπως ανέφερε ο IDF.
«Διεξάγουμε επιχειρήσεις μάχης σε 22 τοποθεσίες», ανέφερε ο Ισραηλινός Στρατός.
«Δεν υπάρχει οικισμός χωρίς τις δυνάμεις μας, σε όλες τις κοινότητες. Ορισμένοι οικισμοί έχουν εκκαθαριστεί, αλλά απαιτούνται πρόσθετες σαρώσεις πριν κηρυχθούν ασφαλείς», πρόσθεσε.
Γιατί η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ;
«Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να σταματήσει τις φρικαλεότητες στη Γάζα, εναντίον του παλαιστινιακού λαού, των ιερών μας τόπων όπως η Al-Aqsa.
Όλα αυτά τα πράγματα είναι ο λόγος για την έναρξη αυτής της μάχης», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για να τερματιστεί η τελευταία κατοχή στη γη», δήλωσε με τη σειρά του ο Μοχάμεντ Ντέιφ, στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, προσθέτοντας ακόμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα πως «όποιος έχει όπλο πρέπει να το βγάλει.
Έχει έρθει η ώρα».
Η Χαμάς κάλεσε «τους μαχητές της αντίστασης στη Δυτική Όχθη» καθώς και «τα αραβικά και ισλαμικά έθνη μας», να συμμετάσχουν στη μάχη, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram.
- «Φαίνεται ότι η Χαμάς είχε προετοιμάσει πολύ καλά την επίθεσή της στο Ισραήλ» είπε ο ερευνητής κέντρου στρατηγικών σπουδών, Μπέγκιν-Σαντάτ και της ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Τζογόπουλος, μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.
«Ενδεχομένως η Χαμάς να προχώρησε στην επίθεση με τη βοήθεια συμμαχικών χωρών, όπως είναι το Ιράν» είπε ενώ τόνισε ότι «όσο δεν υπάρχει λύση στο παλαιστινιακό, δεν θα υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα».
Καζάνι που βράζει θυμίζει ξανά η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τη νέα ανάφλεξη στην Παλαιστίνη ύστερα από τις επιθέσεις της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.