Από την 2 Οκτωβρίου και για δυο εβδομάδες, διεξάγεται στην 90η Βάση Αερομεταφορών της Ρουμανικής Αεροπορίας στο Οτοπένι η 7η έκδοση της ετήσιας Άσκησης Spartan, ένα από τα προγράμματα κάτω από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας-EDA (European Defence Agency), που είναι η μοναδική στο είδος της αφιερωμένη αποκλειστικά στην τακτική αξιοποίηση του C-27J Spartan.
Στην άσκηση μετέχουν η Ρουμανία, Ιταλία, Βουλγαρία και Λιθουανία, οι αεροπορίες των οποίων έχουν όλες σε υπηρεσία το ιταλικό μεταγωγικό.
Στο Πρόγραμμα C-27J του EDA, εκτός των παραπάνω, μετέχει επίσης και η Σλοβακία, ενώ έχει στόχο τον εντοπισμό και την ανάπτυξη κοινών έργων και δραστηριοτήτων στους τομείς «των επιχειρήσεων, εκπαίδευσης, επιμελητείας, προμηθειών, αξιοπλοΐας και Έρευνας Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό-SESAR (Single European Sky Air Traffic Management Research) για την επίτευξη υψηλού επιπέδου διαλειτουργικότητας και οικονομικά αποδοτικών μοντέλων λειτουργίας και συντήρησης του τύπου».
Η φετινή Άσκηση Spartan στην πρώτη της εβδομάδα επικεντρώνεται σε επιχειρήσεις υποστήριξης ειρηνευτικών αποστολών και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ η δεύτερη εβδομάδα της θα είναι αφιερωμένη σε Tactical Medevac. Σε όλες τις περιπτώσεις τα πληρώματα εκπαιδεύονται σε ναυτιλία πτήσεων χαμηλού ύψους, τακτικές αερομεταφορές, διάφορες ρίψεις προσωπικού και εφοδίων, επιχειρήσεις STOL, προαπογειώσεις σε πρόχειρους διαδρόμους κ.ά.
Θα περίμενε κάποιος ότι η Ελλάδα, ως ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες C-27 στην Ευρώπη, θα πρωταγωνιστούσε στο Πρόγραμμα Spartan… αλλά θα έκανε λάθος!
Σύμφωνα με τον EDA η Ελλάδα όχι μόνο δεν μετέχει στην άσκηση (από ότι αντιλαμβανόμαστε υπάρχει παρατηρητής) αλλά δεν είναι καν μέλος του Προγράμματος Spartan.
Κάποιοι ίσως υποστήριζαν… «τι να μάθουμε από τους Ευρωπαίους, τα ξέρουμε όλα».
Και όμως, κάποια στιγμή το 2022 (με περισσότερα από 15 χρόνια αξιοποίησης των C-27J από την 354ΜΤΜ) ζητήσαμε από τους Ρουμάνους βοήθεια για εκπαίδευση σε ρίψεις στατικού ιμάντα, που μέχρι τότε δεν είχαμε κάνει ποτέ με τα μεταγωγικά μας!
Βέβαια το κύριο ζήτημα είναι, άντε και θέλαμε (λέμε τώρα…), μπορούμε;
Μάλλον όχι και οι λόγοι είναι γνωστοί!
Μήπως μαζί με τις FDI-HN/Belh@arra και τα Rafale να δούμε πως θα λύσουμε τα τεράστια προβλήματα του υλικού που αγοράστηκε με τεράστιες επενδύσεις του Έλληνα φορολογούμενου και δεν προσφέρουν;
Διότι τα «στέγαστρα Καλατράβα» είναι πάμπολα και διαχρονικά στο χώρο του υλικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων!
Το ότι δεν μπορούν να γραφούν (για ευνόητους λόγους) ΔΕΝ σημαίνει ότι δεν υπάρχουν…
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.