Σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφορεί από τα τέλη Ιουλίου 2023, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει από το βήμα της Βουλής «δεν θα κάνουμε παντού αναδάσωση, γιατί κάπου πρέπει να μπουν και οι ανεμογεννήτριες». Την φερόμενη αυτή δήλωση διακίνησε και ο Κυριάκος Βελόπουλος. Πρόκειται ωστόσο για παρερμηνεία και περικοπή παλαιότερης ομιλίας.
Το βίντεο που κυκλοφορεί είναι το εξής:
Όπως προκύπτει και από το υδατογράφημα της εφαρμογής του TikTok, πρόκειται για δημιουργία του χρήστη avgerinosx. Η ανάρτησή του έγινε στις 20 Ιουλίου 2023 (αρχειοθετημένη εδώ), και το αρχικό βίντεο στην εν λόγω πλατφόρμα έχει σχεδόν 350 χιλιάδες προβολές. Πάνω από 44 χιλιάδες προβολές έχει και η ανάρτηση του ιδίου χρήστη στο Twitter.
Το βίντεο που εξετάζουμε παρακάτω αναρτήθηκε και από τον επικεφαλής του κοινοβουλευτικού κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 21 Ιουλίου 2023 μέσω του λογαριασμού του στο Twitter (νυν ονομαζόμενο “X”).
To βίντεο συγκεντρώνει χιλιάδες κοινοποιήσεις και σε ξεχωριστές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως για παράδειγμα στην εξής ανάρτηση στο Facebook:
Κυκλοφόρησε και σε άρθρα ιστοσελίδων όπως katohika.gr, attikanea.info, choratouaxoritou.gr.
Σε όλες τις αναρτήσεις, όπως και στο ίδιο το βίντεο, που περιέχει ανάδυση της «δήλωσης» σε έγχρωμα πλαίσια, παρουσιάζεται το εξής κείμενο, δήθεν ως πραγματική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Δεν θα κάνουμε παντού αναδάσωση, γιατί κάπου πρέπει να μπουν και οι ανεμογεννήτριες».
Στην ανάρτηση στο προφίλ του Κυριάκου Βελόπουλου περιέχεται και επιπλέον ερμηνεία, ότι η δήλωση αυτή συνιστά προτροπή «κάψτε εσείς και βάζουμε και ανεμογεννήτριες [εμείς]».
Σε κάθε περίπτωση, η φράση που κυκλοφορεί παρουσιάζει τον κ. Μητσοτάκη δήθεν να έχει δηλώσει πως σε καμένα δάση δεν θα γίνει αναδάσωση παντού, προκειμένου να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες – μια ομολογία πρόθεσης.
Τι ισχύει – το θεματικό πλαίσιο
Όπως θα δούμε στη συνέχεια, πρόκειται για περικοπή τμήματος από ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, και παραλείπονται ουσιώδη αποσπάσματα αυτής, που θέτουν το πραγματικό πλαίσιο.
Το βίντεο αποτελεί απόσπασμα από την «δευτερολογία» του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης, που έλαβε χώρα στις 25 Αυγούστου 2021. Πρόκειται για την Συνεδρίαση ΡΟΘ’ της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων. Την πλήρη δήλωση μπορείτε να τη δείτε εδώ:
Κατ’ αρχάς, είναι προφανές από το παραπάνω βίντεο ότι η φράση «δεν θα κάνουμε παντού αναδάσωση, γιατί κάπου πρέπει να μπουν και οι ανεμογεννήτριες» στην πραγματικότητα ουδέποτε ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό.
Η αρχή της δευτερολογίας του, όπου ανέφερε και όσα περιέχονται στο βίντεο που κυκλοφορεί, αποτελούσε συζήτηση-απάντηση σε όσα είχε προηγουμένως αναφέρει ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Για λόγους πληρότητας, θα παραθέσουμε πρώτα αποσπάσματα από την ομιλία εκείνου, για να γίνει κατανοητή η διάρθρωση της απάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα Πρακτικά της Συνεδρίασης της 25/08/2021 θα τα βρείτε εδώ.
«ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Είναι δυνατόν να µιλάµε ακόµα, αυτή τη στιγµή, για µεγάλες, εκατό και εκατόν πενήντα µέτρα, ανεµογεννήτριες στην ξηρά; Γνωρίζετε, κύριε Μητσοτάκη –είµαι σίγουρος ότι το γνωρίζετε αυτό- ότι το µέλλον πλέον είναι οι θαλάσσιες ανεµογεννήτριες, ιδίως για χώρες που έχουν θάλασσα και έχουν και επτά, οχτώ µποφόρ µόνιµα σε ένα σηµείο του Αιγαίου. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στη Δανία το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από θαλάσσιες ανεµογεννήτριες. Στη Βρετανία έχουν περάσει το 52% αυτή τη στιγµή που µιλάµε -το ξέρετε- και πηγαίνουν για 80%, µε θαλάσσιες ανεµογεννήτριες.
(…) Εµείς από το ΜέΡΑ25, στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, καταθέτουµε τρεις προτάσεις ή -αν θέλετε- µία πρόταση τριών σηµείων. Η πρώτη: φυσική αναδάσωση, αυτοΐαση των δασών. Θέλουµε έργα φυσικά, κατά της διάβρωσης, µε κορµοσειρές από τα καµένα στα οποία θα δουλεύουν δασαρχεία, θα δουλεύουν δηµοτικές, γειτονικές, κινηµατικές οργανώσεις, όχι «ΑΚΤΩΡ» και «ΤΕΡΝΑ», όχι φαραωνικά πρότζεκτ. Ζητάµε τουλάχιστον διετή ανάσα στα δάση. Καµµία αναδάσωση για τουλάχιστον δύο χρόνια, γιατί γνωρίζουµε πάρα πολύ καλά τι έγινε στη Θάσο. Από τα πενήντα χιλιάδες στρέµµατα τα σαράντα πέντε χιλιάδες αναδασώθηκαν µόνα τους. Το µόνο που χρειάστηκαν ήταν να τα αφήσουµε ήσυχα. Κανένα µεταλλαγµένο υβριδικό δενδρύλλιο, κύριε Μητσοτάκη, ούτε σε ζώνη γύρω από τις κατοικηµένες περιοχές.
Το δεύτερο, είναι πώς θα εξασφαλίσουµε ότι δεν θα υπάρξουν ανεµογεννήτριες στα καµένα. Είναι πολύ απλό. Καµµία ανεµογεννήτρια στη στεριά. Προσανατολιστείτε για θαλάσσιες ανεµογεννήτριες, µακριά από τους αρχαιολογικούς χώρους, τις βουνοκορφές, ώστε να µην κόβονται δέντρα, να µη δηµιουργούνται δρόµοι πάνω στην πάρα πολύ ευαίσθητη φύση µας, τη χερσαία φύση.
Τρίτον, εµείς έχουµε καταθέσει τρεις φορές, αν δεν κάνω λάθος, µέχρι τώρα -µπορεί και τέσσερις, δεν είµαι απόλυτα σίγουρος- µια τροπολογία που δεσµεύει την ελληνική πολιτεία ότι δεν θα γίνει καµµία αλλαγή χρήσης γης για τριάντα χρόνια µετά από µια πυρκαγιά.
Σας άκουσα εσάς να λέτε: «Τι είναι αυτά που λέτε; Κηρύσσονται αναδασωτέες αυτοµάτως». Ωραία. Τότε γιατί διαφωνείτε µε την τροπολογία µας, έστω και αν είναι έτσι; Η τροπολογία µας το πολύ-πολύ να µην προσθέσει κάτι. Όµως, εµείς σας λέµε ότι αυτή η τροπολογία θα αποτελέσει ένα πάρα πολύ καλό αντικίνητρο για όσους σκέφτονται µε τον τρόπο που σκέφτονται όσοι πάρα πολύ συχνά κόντρα στο Σύνταγµα, ανεξάρτητα από τους νόµους του κράτους, εποφθαλµιούν τις καµένες εκτάσεις».
Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σε μία απόπειρα, κ. Βαρουφάκη, να κάνω τη συζήτηση πιο διαδραστική θα ξεκινήσω απαντώντας σας στα τρία ζητήματα τα οποία θέσατε στο τέλος της ομιλίας σας. Διότι παρά τις μεγάλες μας διαφωνίες σε πολλά άλλα θέματα και αντιπαρερχόμενος τις συνηθισμένες ρητορικές σας υπερβολές περί δουλοπαροικίας, κρίνω ότι κάποια από τα πράγματα τα οποία είπατε είναι ουσιαστικά.
Αναδάσωση: Όλοι οι δασολόγοι, μας συστήνουν στην περίπτωση που έχει καεί πεύκο να αφήσουμε το δάσος μόνο του και να προτιμήσουμε τη φυσική αναγέννηση. Και αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Το μόνο το οποίο χρειάζεται είναι να δρομολογήσουμε γρήγορα -πράγμα το οποίο ήδη έχουμε κάνει- τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά έργα ώστε να συγκρατήσουμε το χώμα με κορμοδέματα και κορμοπλέγματα. Να βάλουμε τους ανθρώπους οι οποίοι ζούσαν από το δάσος να δουλέψουν στο δάσος. Να κάνουμε γρήγορα αντιπλημμυρικά έργα στο πάνω μέρος του βουνού όπου μπορούμε σχετικά φθηνά και χωρίς βαριές μελέτες να τα υλοποιήσουμε. Και στη συνέχεια να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της.
Έχετε δίκιο όταν επισημαίνετε ότι όπου και αν κοιτάξει κανείς στην Ελλάδα, ειδικά στις περιοχές όπου κυριαρχεί η χαλέπιος πεύκη, θα διακρίνει είτε παλιό δάσος είτε ξαναγεννημένο δάσος. Υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι το ξαναγεννημένο δάσος, τα μικρά πευκάκια, τα οποία από μόνα τους θα βγουν, δεν θα ξανακαούν και δεν θα υπάρχει υπερβόσκηση. Υπό αυτές τις δύο προϋποθέσεις, ναι, η φυσική αναγέννηση είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος. Και αυτήν θα ακολουθήσουμε διότι αυτή μας υποδεικνύεται από όλους τους ειδικούς.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου χρειάζεται να παρέμβουμε με τεχνητή αναδάσωση. Αυτές είναι οι περιπτώσεις δασών τα οποία δεν προσφέρονται για φυσική αναγέννηση. Και πράγματι από την πρώτη ανάλυση που έχουμε κάνει υπάρχουν κάποια τέτοια δάση, ειδικά στην περιοχή της Εύβοιας. Και επίσης, ναι, χρειάζεται να παρέμβουμε με φυσική αναδάσωση στις περιπτώσεις κοντά στους οικισμούς ή σε άλλες περιοχές -όπως ενδεχομένως πέριξ των ανακτόρων του Τατοΐου- όπου υπήρχε παλιός κήπος με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τα οποία και αναζητούμε σήμερα από τα ιστορικά μας αρχεία, προκειμένου να μπορέσουμε να φυτέψουμε αυτά τα οποία φυτεύτηκαν τον 19ο αιώνα. Διότι αυτό είναι ένα δάσος το οποίο ήταν τελείως τεχνητό.
Αυτή, λοιπόν, την πολιτική θα ακολουθήσουμε και τώρα ως προς τις αναδασώσεις. Κατά συνέπεια μην περιμένει κανείς ότι θα υπάρξει αναδάσωση 500.000 ή 700.000 ή 800.000 στρεμμάτων. Αναφέρομαι στις εκτάσεις εκείνες που κάηκαν που είναι δασικές, διότι από το 1.100.000 στρέμματα που εκτιμούμε ότι έχουν καεί, προφανώς δεν είναι όλα δάση. Αυτήν την πολιτική θα ακολουθήσουμε και τώρα.
Λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης εδώ ουσιαστικά ανέφερε ότι δεν θα δρομολογηθεί παντού αναδάσωση, γιατί κατά περιπτώσεις θα επιλεγεί η φυσική αναγέννηση του δάσους, και όχι «γιατί κάπου θα πρέπει να μπουν ανεμογεννήτριες», δηλαδή ως σχεδιασμένη διαδικασία μερικής αποκατάστασης μόνον των δασών, με ρητή πρόθεση το υπόλοιπο των εκτάσεων να γίνουν έργα ΑΠΕ.
Στη συνέχεια, περνώντας στον σχολιασμό της δεύτερης πρότασης του κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός ανέφερε:
Δεύτερη παρατήρησή σας σχετικά με τις ανεμογεννήτριες. Κατ’ αρχάς ας συμφωνήσουμε, επιτέλους, σε αυτή την αίθουσα ότι είναι αδύνατον να πετύχουμε τους στόχους για μία οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών άνθρακα, χωρίς σημαντικότατη συμμετοχή του αέρα και του ηλίου στο ενεργειακό μας μείγμα. Σήμερα έχουμε 2.500 μεγαβάτ από ανεμογεννήτριες. Και θα πρέπει να φτάσουμε γύρω στα 7.000 μεγαβάτ με βάση το σχέδιο το οποίο έχουμε εκπονήσει.
Και αυτές οι ανεμογεννήτριες πρέπει να μπουν κάπου. Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι πού θα μπουν και με ποιους κανόνες θα μπουν. Θέλω να θυμίσω ότι στο παρελθόν επενδυτικά σχέδια Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είχαν καταρρεύσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ακριβώς επειδή το Συμβούλιο έκρινε ότι δεν είχε προηγηθεί ο σωστός σχεδιασμός ως προς τη χωροταξία, για το πού θα τοποθετήσουμε ανεμογεννήτριες. Ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να τοποθετηθούν παντού. Υπάρχουν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, περιοχές όπου μια μεγάλη ανεμογεννήτρια θα διαταράξει την ισορροπία της κλίμακας του τοπίου. Σε αυτές τις περιοχές δεν μπορούμε να μπουν ανεμογεννήτριες.
Υπάρχουν άλλες περιοχές στη στεριά όπου μπορούν να μπουν ανεμογεννήτριες. Η επικαιροποίηση του χωροταξικού σχεδίου γύρω από τις ΑΠΕ θα μας επιτρέψει αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Αλλά είναι αδύνατον να συζητάμε σήμερα ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας με ανεμογεννήτριες μόνο στη θάλασσα. Βεβαίως και θα δρομολογήσουμε και ανεμογεννήτριες off-shore, στη θάλασσα. Είναι πιο ακριβές έχουν όμως και σημαντικά πλεονεκτήματα, κυρίως το γεγονός ότι μπορούν να τοποθετηθούν χωρίς να διαταράξουμε με τόσο μεγάλη ένταση άλλες δραστηριότητες.
Ήδη το Υπουργείο Ενέργειας προχωράει στον απαραίτητο σχεδιασμό ώστε να εντοπίσουμε τα πρώτα σημεία με υψηλό σταθερό αιολικό δυναμικό, στα οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε πλωτές ανεμογεννήτριες, γιατί δυστυχώς έχουμε μεγάλα βάθη. Η Δανία στην οποία αναφερθήκατε έχει το πλεονέκτημα ότι η Βόρεια Θάλασσα είναι πολύ ρηχή, που σημαίνει ότι μπορείς εύκολα να τοποθετήσεις την ανεμογεννήτρια στον πυθμένα, πράγμα το οποίο εμείς στην Ελλάδα δεν μπορούμε να κάνουμε.
Άρα ναι, στο μέλλον θα χρειαστούμε και off-shore ανεμογεννήτριες, ανεμογεννήτριες στη θάλασσα. Θα χρειαστούμε, όμως, και προφανώς πολύ περισσότερες ανεμογεννήτριες στην ξηρά, σε συνδυασμό με μια μεγάλη έμφαση που θα δώσουμε -προφανώς- στην ηλιακή ενέργεια, αλλά και σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Διότι τα συστήματα αυτά είναι απολύτως απαραίτητα καθώς -λέω το αυτονόητο- δεν φυσάει και δεν έχει ήλιο κάθε στιγμή του 24ωρου.
Σχετικά τώρα με το ζήτημα των αλλαγών χρήσεων, επιτρέψτε μου, κ. Βαρουφάκη, να αντιστρέψω το επιχείρημά σας.
Εάν πράγματι ήταν τόσο ρητός ο νομοθέτης, τότε όποιος ήθελε να μην τοποθετηθεί κάπου μια ανεμογεννήτρια θα έκαιγε το δάσος. Το έχετε σκεφτεί αυτό; Διότι αυτός είναι ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή. Τα δάση όχι να καίγονται επειδή κάποιοι θέλουν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες. Τα δάση να καίγονται από αυτούς οι οποίοι δεν θέλουν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες.
Ακριβώς αυτή την ισορροπία προσπάθησε να πετύχει το Συμβούλιο της Επικρατείας. (Επειδή βλέπω αγανάκτηση από συναδέλφους που μάλλον δε γνωρίζουν τις λεπτομέρειες, ενημερωθείτε πριν σπεύσετε να αγανακτήσετε). Ακριβώς αυτή την ισορροπία προσπάθησε να πετύχει το Συμβούλιο της Επικρατείας με τη γνωμάτευσή του σχετικά με τη δυνατότητα υλοποίησης τέτοιων έργων σε εκτάσεις που έχουν κριθεί αναδασωτέες. Αυτή είναι, λοιπόν, η ισορροπία την οποία πρέπει να πετύχουμε».
Όπως επίσης γίνεται σαφές από την πλήρη δήλωση του πρωθυπουργού σε αυτό το σημείο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι αδύνατον να υλοποιηθούν στόχοι για αύξηση παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με μόνη τη χρήση ανεμογεννητριών στη θάλλασα (off-shore), και μπορούν να μπουν ανεμογεννήτριες στην ξηρά (όχι απαραίτητα σε καμένες εκτάσεις – «κάπου» πρέπει να τοποθετηθούν), με εξαίρεση περιοχές φυσικού κάλλους και όπου η εγκατάσταση ανεμογεννητριών μπορεί να διαταράξει την περιβαλλοντική ισορροπία.
Στο θέμα των αλλαγών χρήσης γης, και σε απάντηση της πρότασης Βαρουφάκη για απαγόρευση αλλαγής χρήσης γης για 30 έτη μετά από πυρκαγιά, αναφέρθηκε στην ισχύουσα νομολογία του ΣτΕ. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 2499/2012), και βάσει των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος, επιτρέπεται η υπό όρους και κατ’ εξαίρεση αδειοδότηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δάση, αλλά και σε αναδασωτέες περιοχές.
Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι, σε περίπτωση που το ΣτΕ αποφαινόταν υπέρ της απαγόρευσης αδειοδότησης έργων ΑΠΕ σε αναδασωτέες περιοχές (και αντίστοιχα εάν θεσπιζόταν νομοθεσία όπως αυτή που πρότεινε ο κ. Βαρουφάκης), ενώ θα επιτρεπόταν σε δάση, «τότε όποιος ήθελε να μην τοποθετηθεί κάπου μια ανεμογεννήτρια θα έκαιγε το δάσος».
Η εγκατάσταση, εν ολίγοις, ανεμογεννητριών δεν αποκλείεται να συμβεί και σε περιοχή που έχει καεί και κηρύσσεται αναδασωτέα, καθώς αυτό ήδη είναι επιτρεπτό από τη νομοθεσία σε δασικές περιοχές.
Δεν συνέδεσε, ωστόσο, ο πρωθυπουργός την επιλογή για αναδάσωση ή όχι των καμένων εκτάσεων με εγκατάσταση ανεμογεννητριών, όπως αναφέρεται στις εξεταζόμενες αναρτήσεις.
Δεν αποτελεί, επίσης, κίνητρο για εσκεμμένο εμπρησμό η δήλωση Μητσοτάκη, όπως την παρουσίασε ο κ. Βελόπουλος.
Συμπέρασμα
Σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει από το βήμα της Βουλής «δεν θα κάνουμε παντού αναδάσωση, γιατί κάπου πρέπει να μπουν και οι ανεμογεννήτριες». Αυτό αποτελεί, για τον Κυριάκο Βελόπουλο, προτροπή για εσκεμμένο εμπρησμό, με στόχο την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε καμένες εκτάσεις.
Ωστόσο, το βίντεο που διαμοιράζεται δεν περιέχει τέτοια δήλωση από τον νυν πρωθυπουργό. Πρόκειται για απόσπασμα ομιλίας του στη Βουλή τον Αύγουστο το 2021, στην δευτερολογία του. Στην πραγματικότητα, ανέφερε ότι δεν επρόκειτο να προτιμηθεί (τεχνητή) αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων εκείνου του καλοκαιριού, καθώς το ενδεδειγμένο σε κάποιες περιπτώσεις είναι η φυσική αναγέννηση του δάσους (φυσική αναδάσωση).
Σε απάντηση σχετικής πρότασης του Γιάνη Βαρουφάκη, που είχε προηγηθεί της δευτερολογίας του κ. Μητσοτάκη, για εγκατάσταση ανεμογεννητριών μόνο στη θάλασσα (off-shore), ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι στόχοι ΑΠΕ μόνο με πλωτές ανεμογεννήτριες. Θα πρέπει να μπουν «κάπου» – και στην ξηρά, αλλά οπωσδήποτε όχι σε περιοχές φυσικού κάλλους και εις βάρος της ισορροπίας του περιβαλλοντικού τοπίου. Αυτό το δήλωσε χωρίς να εξαρτά την αποκατάσταση καμένων εκτάσεων με εγκατάσταση ανεμογεννητριών ή την εγκατάσταση ανεμογεννητριών από την ύπαρξη καμένων εκτάσεων.
Σε σχέση με εγκατάσταση έργων ΑΠΕ σε αναδασωτέες περιοχές, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε την ήδη γνωστή νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, δυνάμει της οποίας επιτρέπεται η υπό όρους και κατ’ εξαίρεση αδειοδότηση τέτοιων έργων και σε δάση, και σε αναδασωτέες περιοχές. Σε πρόταση του κ. Βαρουφάκη για απαγόρευση αλλαγής χρήσης σε αναδασωτέες εκτάσεις, ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε ότι έτσι θα υπάρχει ισχυρό κίνητρο για κάποιον που δεν επιθυμεί εγκατάσταση έργου ΑΠΕ να βάζει φωτιά.
Πηγή Άρθου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.